Princeses de rondalla

FITXA
=====
Títol: Princeses de rondalla
Autor: VVAA (Grimm, Andersen, Perrault)
Adaptació: Wendy Jones
Il·lustrador: Su Blackwell
Fotografia: Tim Clinch
Traducció: Aurora Ballester i Gassó
Edició: Cruïlla, 2012
Edat: a partir de sis anys
Temàtica: contes tradicionals


RESSENYA
=========
Llibre que, en conjunt, em sembla esplèndid. Les originals i magnífiques il•lustracions; escultures de paper de Su Blackwell, que expliquen alguns dels contes clàssics més populars, es podria sustentar per si sola, però a mesura que et vas fixant en tots els detalls, veus l’esplèndid treball de tot un equip: Wendy Jones, la versió dels contes; el fotògraf Tim Clinch que realça les figures, amb jocs de llums i ombres; també l'excel•lent traducció d’Aurora Ballester i una acurada edició, fan del llibre, una petita obra d’art.

El llibre il•lustra una selecció representativa de set contes clàssics i que pertanyen als Germans Grimm, Hans Christian Andersen i Charles Perrault.

Tant la portada, com les guardes, amb uns retalls d’arbres de paper en moviment o els detalls de les primeres pàgines i els encapçalaments de cada títol dels contes, amb unes corones de fulles i de flors, ja mostren, el que serà el contingut d’un llibre. Un llibre bell, viu i amb moviment. Un moviment que es nota en nombrosos detalls com la representació de les volves de neu, la pluja que cau, les onades del llac, el vent que passa entre els arbres…

El llibre s’inicia amb el conte de la Ventafocs. La història es podria seguir només amb les escultures: la Ventafocs, la fada, la carbassa, el palau del príncep, els elements màgics, una magnífica carrossa tirada per cavalls, tot fet amb retalls de paper; mètode que l’autora aplicarà també als altres contes.

Un detall que trobo preciós es quan, en algun conte, la figura en paper neix del mateix llibre. A la princesa i el gripau, per exemple, les plantes, els arbres, amb flors, l’herba.., s’aixequen de dins d’un llibre, i axò dota al conjunt d’una vivesa i màgia extraordinària, també a d’altres contes la imatge surt de dins d’un llibre com la de Les dotze princeses ballarines, on els arbres i dotze barques que són a un llac amb onades també surten de les pagines. A la pàgina següent uns arbres omplen tot el llibre; també a la princesa i el pèsol visibilitzem els arbres i la princesa al mig d’un xàfec; la il•lustració de la mare de la Blancaneu es deliciosa, la rodejant les volves de neu que cauen al seu voltant i la pàgina es va omplint de neu; delicioses també les il•lustracions del Castell de la Bella Dorment, amb els arbres i la malesa que l’envolta tan per fora, com per dins.

El treball d’edició també es molt acurat. La separació de cada conte, encerclada amb el títol i la corona de flors i de fulles pertany a colors diferents. Cada conte està il•lustrat amb el seu particular color i la seva variada gama de tons. A més, les escultures estan plenes de detalls, que junt amb el joc de llums i ombres i amb una esplèndida fotografia ofereixen un conjunt ple de sensibilitat i de bellesa.

Considero que es un llibre que s’ha d’anar paladejant de mica i donar temps per fixar-se amb els detalls i l’originalitat de la composició de cada pàgina.


No hay comentarios: