No soy perfecta

FITXA
=====
Títol: No soy perfecta
Autor: Jimmy Liao
Il·lustrador: Jimmy Liao
Edició: Barbara Fiore, 2012
Edat: infants a partir de 8 anys (i, sobretot, adults)
Temàtica:


RESSENYA
=========
Coneixíem en Jimmy Liao, i la seva sensibilitat ens havia deixat bocabadats. Els seus dos últims llibres editats per Barbara Fiore van, potser, un pas més enllà del què havíem vist anteriorment. Des del seu punt de vista aparentment infantil, i amb les seves il•lustracions plenes de colors i detalls, aparentment optimistes i plenes de vida, ens parla de coses profundes de l’ànima humana: pors, sentiments, idees, contradiccions, lluites... Tant a Soy feliz, no me preocupo... soy yo quién tiene preocupado al mundo, com a No soy perfecta, els protagonistes ens obren el seu cor i la seva ment a qüestions sovint tan delicades que ens fan guardar silenci i quasi recollir-nos per acompanyar-los en les seves reflexions. Són llibres per guardar en un racó especial i, de tant en tant, prendre’n una dosi.

A No soy perfecta, la protagonista, de nom Perfecta Nueno, ens acompanya per tot un seguit de declaracions sobre coses perfectes, que acompanyen retrats d’ella o d’alguns personatges relacionats amb ella i una reflexió sobre la declaració que encapçala la pàgina. Per exemple:

La comprensión perfecta asusta a los demás.

Sí, lo comprendo. Me doy cuenta.
Lo sé. Lo entiendo.
Ya lo veo. Pienso igual.
Me hago cargo de tus dificultades.
Comparto tu amargura.
Pero, de todos modos,
hoy me tienes que pagar lo que me debes.
(p.43)

El pedo perfecto es el que no se sabe quién se lo ha tirado

Sonrío con aire de inocencia.
¿Sabéis lo que acaba de ocurrir?
Flota en el aire un olorcillo curioso...
(p.89)

La información perfecta se pierde después de usarla.

Para empezar, instalé seis antenas de radar,
y como cada día recibo un montón de mensajes no deseados,
me estoy volviendo cada vez más tonta.
Los científicos dicen que es inevitable,
que cuanta más información tenemos,
más avanza el alzhéimer,
y cuanto más adelantan las ciencias,
más estúpido se vuelve el mundo.
Los tontos y los estúpidos deberían esforzarse por asimilar
nuevos conocimientos y nuevas informaciones cada día.
(p.99)

Entre mig d’aquest catàleg de declaracions trobem cites de personatges coneguts amb una breu explicació biográfica, i, al final, uns quants exemples de personatges excepcionals que no eren perfectes.
Finalment, doncs, se’ns dibuixa un somriure en pensar que, malgrat el nostre propi catàleg d’imperfeccions, qui ho sap, potser arribarem a ser com un d’ells.

A Soy feliz, el catàleg és de preocupacions de tot tipus, on trobem de segur reflectides les que més ens ocupen.Poden ser llibres per infants, és clar, però com amb tantes altres lectures, segons les experiències de cadascú (i les experiències, normalment acomanyen l’edat), els nivells de lectura seran més o menys profunds, i l’empatia i simpatia que ens despertin dependrà, també, de com enfrontem els temes que en Jimmy, amb aquesta sensibilitat tant especial, ens posa davant.

No tingueu por, però, que no us faran mal...

No hay comentarios: