L'abraçada

FITXA
=====
Títol: L'abraçada
Autor: David Grossman
Il·lustrador: Michal Rovner
Edició: Cruïlla, 2012
Edat: a partir de 6 anys


RESSENYA
=========
Cada llibre és únic i sens dubte aquest llibre petit, que podria passar desapercebut, considero que és una autèntica obra mestra.

Un llibre on la simbiosi entre el treball de l’autor i il•lustrador és perfecta. Tan l’autor David Grossman, com la il.lustradora Michal Rovner són israelites. L’autor, activista per la pau, és un escriptor reconegut, de qui destaca la seva obra, Tota una vida. La il•lustradora és una artista molt completa que fa exposicions, on les instal•lacions de so, imatge i moviment són molt peculiars.

Penso que el llibre ha estat el primer treball conjunt d’aquests dos autors.

La història parla d’un nen que es planteja la solitud, al veure que no hi ha ningú com ell al món, però que alhora al comprendre la diferència amb l’altre, se n’adona que està acompanyat i sens dubte, amb el fet de sentir-se estimat, troba la resposta que està buscant.

L’abraçada de la mare li dóna la seguretat i el consol que calma el seu desemparament al món.
La mare li resumeix al final del llibre amb unes paraules:

Tothom està sol i acompanyat alhora.(...)
Però si t’abraço, ja no estaràs sol, i jo tampoc estaré sola (..).
“Ara no estic sol”, va pensar des de dins de l’abraçada,
“ara no estic sol, ara no estic sol.”
-Ho veus?–va xiuxiuejar la mare–,
per això, exactament, es va inventar l’abraçada.

L’originalitat del llibre penso que rau en gran part en l’estil del dibuix, on el lleu traç de les imatges, ajuda a transmetre una història, amb una càrrega emocional forta, plena de tendresa i amor.
Amb diàlegs breus, i amb el gest d’un gairebé imperceptible traç, i molt poc color, el relat transmet un sentiment profund que parla de la solitud, de la incomprensió i del misteri que, sovint ens envolta, davant lo inexplicable i que també sovint, es pot entendre amb el poder transformador de l’amor.

No hay comentarios: