L'ant és meu

FITXA
=====
Títol: L’ant és meu
Autor: Oliver Jeffers
Il•lustrador: Oliver Jeffers
Edició: Andana Editorial, 2012
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
L’Oliver Jeffers no para. Fa dos anys que ens enamorava amb un dels àlbums més divertits de la collita del 2011, “Atrapat”, encara estem pendents que alguna ànima caritativa ens porti en català o castellà “The Hueys in: the new jumper” (que mentrestant podeu trobar en anglès a algunes llibreries i biblioteques de Barcelona, perquè el senyor Jeffers té molts fans impacients), i ara ens arriba aquest “L’ant és meu”, un llibre que combina el seu sentit de l’humor amb un missatge sobre la possessió que farà reflexionar grans i petits. Tot comença quan en Wilfred es troba un ant i decideix que és el seu ant, li posa de nom Marcel i s’inventa tot un seguit de regles que el Marcel, no ens enganyem, acompleix ben bé quan li dóna la gana. Però: és realment el Marcel l’ant del Wilfred? No desvetllarem el misteri que s’amaga darrera d’aquesta pregunta (tot i que segur que els nostres lectors més espabilats ja en coneixen la resposta). Un veritable alegat a la llibertat. Estima no per posseir, sinó simplement perquè gaudeixes estimant.

Jeffers combina en aquest àlbum els seus característics personatges de cames de pal i expressions minimalistes però molt expressives, amb uns fons on el paisatge de muntanya (no sé si és influència televisiva, però jo no he deixat de pensar en “Doctor en Alaska” tot al llarg de l’àlbum) demostra dues de les seves aficions: la pintura a l’oli i els llibres antics. Jeffers alterna aquests elements (els personatges sobre fons blanc, sobre un paisatge pintat a l’oli, o sobre el que sembla la imatge escanejada d’un dibuix antic), amb l’ús de dues tipografies diferents (una la fa servir per explicar totes les regles que el Wilfred vol que el Marcel compleixi com a bona mascota), i bafarades de diferents colors per fer parlar i pensar els protagonistes.
Qui no conegui Jeffers, s’està perdent un dels joves talents de l’àlbum il•lustrat més interessants del moment. Un autor per compartir, per riure i per reflexionar. No el deixin escapar!


2 comentarios:

la bibliotecària dijo...

Sóc, com tantes bibliotecàries, entusiasta d'Olive Jeffers. Em va fer molta il·lusió veure publicat un no llibre seu i, oh desil·lusió, la traducció catalana és tremenda!
Ara espero que algú el publiqui en castellà, perquè a una biblioteca escolar em fa l'efecte que no hi ha d'entrar.
I això que el contingut és, com dieu, boníssim! Supera els anteriors pel que fa al fons i a la forma.
No és el primer cop que pensem que, amb la crisi, les editorials infantils estalvien en correctors. És una pena...

Andana Editorial dijo...

Moltes gràcies per la vostra ressenya de darrer llibre d'Oliver Jeffers que hem publicat en català des d'Andana Editorial. A Andana editorial tenim esperit d'ànima caritativa, però sobretot d'ànima creativa i ens agrada molt la feina que fem i anem editant la nostra il·lusió i arriscant la nostra inversió. Fins ara hem editat els llibres d'Oliver Jeffers: Perdut i trobat, Amunt i avall, Atrapa i l'Ant és meu i en breu també publicarem L'increïble nenmenjallibres. Així anem fent, posant tot el nostre esforç. Gràcies pel vostre suport.