La pequeña Inuk

FITXA
=====
Títol: La pequeña Inuk
Autor: Darabuc
Idea original: Dàlia Adillon
Il·lustrador: Dàlia Adillon
Assessorament cultura inuit: Francesc Bailón
Edició: Ediciones La Fragatina, 2015
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Àlbum que dóna a conèixer el poble inuit (mal anomenat esquimal) a través de la vida d’una nena d’aquesta ètnia que viu amb la seva família a l’Àrtic. Aquesta cultura viu completament depenent de la natura i per aquest fet la venera i li té un gran respecte, ja que els hi dóna tot allò que necessiten.

Els inuit, paraula que significa persones, éssers humans o gent verdadera, viuen en les regions àrtiques de Rússia , Alaska, Canadà i Grenlàndia. Actualment són unes 160.000 persones. Encara que segueixen pescant i caçant també treballen en escoles, hospitals o supermercats.

La narració, és en primera persona i es centra amb el dia a dia: presenta la família, com fan un iglú, com pesquen, cacen, assequen les pells, i comparteixen el menjar i tot el que tenen. I acaba amb un toc d’atenció: “cada cop el mar dura menys temps glaçat i cada vegada el gel és més fi, i més perillós, el nostre mon es desfà, ens ajudes?”

Les il·lustracions, fetes amb poc registre de colors, amb predomini de blaus i tocs de vermell, tenen un gran pes ja que plasmen la forma de viure d’aquest poble. Representacions planes, que aconsegueixen transmetre la fredor del clima i la calidesa que regna entre ells. La part que està sobre el gel agafa tanta importància com la que hi ha sota, on hi trobem la base de la seva subsistència.

Es podria dir que és un llibre de coneixements adreçat a pre- lectors ja que al final hi trobem un glossari molt encertat amb paraules d’objectes i costums per conèixer més a fo
ns els inuit. També cal destacar l’alfabet que trobem a les guardes del llibre.

S’agraeix que un àlbum il·lustrat d’aquest tipus s’hagi fet amb l’assessorament de l’expert amb aquesta ètnia, Francesc Bailon (http://www.antropologiainuit.com) que els porta estudiant des de l’any 1997 i és un gran defensor d’aquests supervivents.

Aquest llibre és una bona manera de donar a conèixer als més petits altres maneres de viure diferents a la nostra i alhora conscienciar sobre la desaparició de pobles per la modernitat i el desgast del planeta a causa de la presència de l’home. Però això ja és una lectura que va més enllà d’aquest conte.

No hay comentarios: