Mimi

FITXA
=====
Títol: Mimi
Autor: John Newman
Il·lustrador: -
Edició: Viena Edicions, 2015
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: dol per la mort de la mare

RESSENYA (Maria José Vega)
=========


La protagonista de este libro se llama Mimi. Deducimos que su vida, y la de sus hermanos Sally y Conor, es feliz, con su papá y su mamá forman una familia unida y tienen una convivencia feliz… hasta que su mamá muere al ser atropellada por una bicicleta.
Los primeros capítulos tienen el título de un día mas en el que aumenta el dolor, la tristeza y la confusión en el hogar de Mimi. El papá ha caído en un periodo de depresión y apatía y en la casa se abandonan los hábitos saludables y las actividades cotidianas.
Del entorno familiar llega la luz de la recuperación y de la esperanza. Los abuelos, los tíos, los primos, los vecinos, y las amigas les ayudarán a pasar el duelo y a encontrar una nueva vida feliz sin la mamá en casa.

Es una historia muy bien construida, con una perfecta armonía entre la dureza de la situación y el relato ingenuo, fresco y directo de Mimi.
En todo momento huye del sentimentalismo o de describir personajes que nos puedan resultar patéticos. A veces sonreiremos o directamente reiremos con las ocurrencias que cuenta la protagonista.
La lectura lleva de sorpresa en sorpresa por la vida cotidiana de la familia, con el trasfondo permanente del dolor por la pérdida de la madre hasta el final en donde vemos que la familia vuelve a una convivencia feliz.

John Newman es profesor de escuela. En 2012 escribió Mimi, su primer libro que ganó el Fantastic Book Award otorgado por lectores y lectoras de entre 9 y 11 años.

***

RESSENYA (Laura Rodríguez)
=========


La mare de la Mimi es va morir ara fa 149 dies d’un accident mentre anava amb bicicleta, i des de llavors el seu pare no fa res més que mirar la televisió, només hi ha pizza socarrimada per a sopar (que s’acaba menjant la Bengala), la seva germana s’ha tornat gòtica i la Mimi no porta mai els deures fets a l’escola.

Evidentment es tracta d’una història trista, que ens permet acostar-nos una mica més al món dels infants i la seva percepció d’un succés tan tràgic com pot ser la mort d’un pare. Se’ns descobreix la Mimi, un nena observadora i que reflexiona sobre tot el que passa al seu voltant, i és a través d’ella que també coneixem la resta de personatges (el pare, la germana, el germà, els avis...) i veiem com cadascú, a la seva manera, intenta reconstruir la seva vida després del que ha passat.

Tot i això, també hi trobem tocs d’humor, sobretot quan la Mimi i la seva cosina Emma juguen, moments d’orgull i que t’omplen de força, com quan s’enfronta a la nena que li fa la guitza a l’escola, o ens convida a fer un exercici d’empatia intentant entendre el canvi en el comportament de la Sally.

És un llibre que exposa els successos tal i com si es tractés del diari de la Mimi i de les seves pròpies paraules, i de manera senzilla i gens pretensiosa ens fa viatjar per tota mena de situacions i sentiments, i essent testimonis dels aprenentatges i la fortalesa que la seva protagonista guanya.


1 comentario:

Un chat botté dijo...

Gràcies Maria José. A mi també em va agradar molt. Estic totalment d'acord amb tot el què dius.