A baix els murs!

FITXA
=====
Títol: A baix els murs!
Autor: Éric Battut (text i il·lustració)
Traducció: Lluïsa Moreno Llort
Edició: Blume, 2018
Edat: a partir de 6 anys
Temàtica: fronteres, moralitat, poder de la infància i la imaginació


RESSENYA
=========
El rei mor i els successors són dos germans: en Gastó i en Gedeó. Evidentment ambdós anhelen el poder i la solució resultant és que un posseeix tot allò que és vermell i l’altre, tot allò que és blau. Immediatament ordenen als súbdits que es traslladin a l’est o a l’oest depenent del color al qual pertanyen i a construir dos murs, els quals estaran prohibits creuar, qu
e separin els dos territoris, fet que comporta distanciar-los d’amistats i familiars... però ningú es queixa, obeeixen “sense remugar” i “sense perdre ni un segon”. No obstant això, aquesta indiferència no és compartida pels infants tant d’un com de l’altre domini, i decideixen posar fi a aquesta problemàtica.

D’aquesta manera, A baix els murs d’Eric Battut, l’autor i il·lustrador francès d’aquest àlbum, no ha volgut tractar solament uns temes tan actuals com el de la separació de fronteres, l’avarícia i la indiferència davant les injustícies per part d’una població sotmesa i encegada pels que manen; sinó també sobre la ingenuïtat, la innocència, la imaginació i la bondat dels nens i nenes per a solucionar conflictes d’interessos que ells i elles no entenen, ja que consideren que són d’allò més absurds.

Aquest apoderament dels infants també s’evidencia en el traç i l’estil de la il·lustració, la qual és senzilla, poc realista, desenfadada i semblant a la que podria, doncs, dur a terme un infant. Així doncs, des del meu punt de vista, a nivell gràfic es reforça aquesta idea citada amb anterioritat, que la imaginació que tenen els nens i nenes pot comportar resolucions a problemàtiques que els adults som incapaços d’abordar perquè en algun moment, degut a l’adquisició de responsabilitats i la monotonia que suposa el món laboral, entre d’altres motius i generalitzant, hem perdut aquesta imaginació i només complim ordres, sense qüestionar-nos-les.

No hay comentarios: