Sota les onades

FITXA
=====
Títol: Sota les onades
Autors: Meritxell Martí i Xavier Salomó
Edició: Flamboyant, 2019
Edat: a partir de 7 anys


RESSENYA
=========
Son ja moltes les obres degudes a aquesta parella d’autors que treballen cadascun dels seus llibres com qui elabora un licor, amb rigor, exigència i paciència, i això els ha valgut un merescut èxit nacional i internacional.

Sota les onades marca un punt d’inflexió en la seva trajectòria. Es tracta d’un àlbum de gran format, on es desenvolupa un relat que podria barroerament resumir-se dient: “peripècia a la platja de la que sorgeix una amistat entre dos nens”. Però aquest resum argumental resulta força inexacte, perquè en aquest llibre importa tant allò que les imatges ens mostren, com la cadència en què se’ns mostren, com els compactes silencies de les pàgines on no hi ha text, com l’aparent banalitat quotidiana dels brevíssims diàlegs, com les acurades tonalitats de les làmines a sang, com la càrrega emotiva resultant de la recerca d’un tresor per part d’un peixet solitari, com el final, obert i esperançador que els autors deixen que el lector infereixi per si sol.

És un llibre per mirar i remirar molt a poc a poc, amb temps, amb curiositat, amb interès...justament perquè es nota que s’ha fet amb calma, poc a poc, reflexivament i sospesada, procurant que el ritme no decaigui, però tensant-lo i destensant-lo allí on convé. És un llibre per assaborir les sensacions i els sentiments més fonamentals, sense didactismes, sense fatics, sense moralines. Però, també poc a poc, pàgina rere pàgina, el llibre, com el mar, va agafant un calat i una profunditat envejables, de tant senzill com sembla ser i, alhora, tan enriquidor, amb intriga, aventura, sorpreses, suspens...

No és forçós ni obligatori que aquesta obra esdevingui el llibre de la tauleta de nit dels lectors més xics, però sí que ens atreviríem a dir que cal que passi per les mans de molts professionals del món de la LIJ: bibliotecaris, mestres, animadors d’esplai, pares, mares, prescriptors i de tots aquells a qui ja ens cansen tants llibres que es vanten de ser ideals per a l’educació emocional. ¡Ostres!

No hay comentarios: