El meu carrer

FITXA
=====
Títol: El meu carrer
Autor: Bernat Romaní
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2008
Edat: a partir de 9 anys


RESSENYA
=========
Bernat Romaní va guanyar el premi Gran Angular del 2004 amb una novel•la, escrita conjuntament amb el seu germà Daniel, titulada Els colors de la memòria. L’obra que li ha valgut ara el premi Vaixell de vapor té força coses en comú. No argumentalment sinó de to i estil. Les obres de Romaní defugen de les grans aventures per centrar-se amb fets del dia a dia, que uneixen les persones i que acaben sent molt importants.

En una escola de la Garriga, la mestra encarrega als seus alumnes de fer un treball sobre el seu carrer. Aquest fet aparella a dos alumnes que d’entrada no tenen res en comú ni massa ganes de ser amics: en Luka, un nen arribat dels Balcans i la Mònica, una nena de tota la vida de la Garriga, diem-ne de casa bona.

Cada un d’ells comença a treballar una mica pel seu compte, la Mònica seguint el fil del seu avi, un antic arquitecte que va construir algunes de les cases modernistes més boniques d’aquesta població del Vallès Oriental.
A en Luka li crida més l’atenció aspectes com la construcció de carrers, l’urbanisme.

Just en aquest moment que viuen, el carrer està en obres perquè ha de passar a ser un carrer peatonal. En el moment que comencen les obres, es descobreixen antics refugis construïts durant la guerra civil. A poc a poc els dos alumnes van apropant-se i acaben vivint una aventura lligada precisament amb aquell episodi fosc dels bombardejos que va patir el nostre país.

Potser la part que menys m’ha agradat és l’aventura final, perquè queda poc creïble que just siguin dos nanos de deu anys els que treguin l’entrellat de tot un misteri lligat al refugi i al bombardeig.

Per a mi no feia falta aquesta part final, m’agradava prou el to i l’acostament dels dos nanos i la seva nova amistat. Ara bé, és cert que potser el petit misteri que per nosaltres és poc creïble, per alguns lectors joves és un alicient per llegir amb més ganes un llibre que bàsicament és descriptiu. Caldrà estar al cas de les seves opinions...

[Llegeix el primer capítol en pdf]

No hay comentarios: