Adiós Manoplas

FITXA
=====
Títol: Adiós Manoplas
Autor: Benjamin Chaud
Il·lustrador: Benjamin Chaud
Edició: Kókinos, 2011
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: fer-se gran, vincles afectius


RESSENYA
=========
Benjamin Chaud ens presenta la història del conill Manoplas i del seu amo, que decideix desfer-se d’ell, perquè ja no és un bebé per a tenir com a mascota un conill.

Des del principi, en Manoplas ens roba el cor, i, sobretot, a mesura que el seu amo va mostrant-se més i més cruel amb ell. Com en el conte de la Blancaneu, assistim al camí d’abandó del conill, i imaginem el pitjor. El text, escrit en primera persona, ens mostra el raonament del nen, la justificació que va fent del procés, però les imatges fan el contrapunt que dóna una altra versió de la realitat.

L’infant vol fer-se gran, i pensa que en Manoplas és el que el reté en el món infantil, però veiem que és el contrari:

‘Abandonar a Manoplas es mucho más difícil de lo que yo creía: este conejo es una lapa y me lo está poniendo difícil’

Ràpidament, es penedeix i torna enrera, on descobreix que en Manoplas ja no hi és: ‘Manoplas! No me puedo creer que mi conejo haya sido capaz de hacerme esto.’

El relat, divertit i un pèl irònic, tracta sobre el fet de voler fer-se gran, els vincles afectius i la tensió que en aquest viatge s’estableix entre ells.

Només un petit apunt: la traducció del nom del conill com ‘Manoplas’, del francès ‘Chaussette’ (mitjó) perd tendresa i simpatia en castellà.


No hay comentarios: