La botiga Battibaleno: la brúixola dels somnis

FITXA
=====
Títol: La botiga Battibaleno: la brúixola dels somnis
Autor: Pierdomenico Baccalario
Il·lustrador: Iacopo Bruno
Edició: Barcelona: La Galera, 2013

Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: fantasia, aventures


RESSENYA
=========
Accepteu-me un consell: no llegiu la segona novel•la d'una saga literària sense haver-ne llegit abans la primera. Sí, teniu raó, això és qüestió de sentit comú... Però jo vaig arribar a La brúixola dels somnis sense saber que la saga de La botiga Battibaleno havia començat amb Una maleta plena d'estrelles i, quan me'n vaig voler adonar, era massa tard: ja m'hi havia enganxat. D'acord que parlem de novel•les independents que es poden llegir per separat, i que la segona recorda successos de la primera perquè puguis seguir el fil; però a mi m'hauria agradat conèixer la història de la curiosa botiga Battibaleno i saber com s'havien trobat els dos protagonistes, en Finley i l'Aiby, abans de ficar-me de ple en les seves aventures.

Per si vosaltres tampoc ho sabíeu, us explicaré que Battibaleno és una botiga d'objectes màgics. La trobareu en un petit poble escocès anomenat Applecross. Actualment la regenten els Lily, però la seva propietat ha anat canviant de mans al llarg de la història. Només set famílies en poden ser responsables, i la competitivitat entre elles és habitual. L'Aiby Lily i el seu pare es cuiden dels objectes màgics de la botiga i en creen de nous. I en Finley, un veí d'Applecross, acompanya l'Aiby en les aventures que se'ls presenten a causa de la botiga i dels objectes. A La brúixola dels somnis, tots dos hauran d'investigar els fets estranys que estan succeint als voltants del poble i descobrir la identitat d'un personatge misteriós.

Pierdomenico Baccalario ha construït una història que enganxa des del primer moment gràcies a un ritme àgil, un sentit de l'humor fresc i uns personatges carismàtics. Com en llibres anteriors, l'escriptor italià introdueix en aquesta novel•la herois imperfectes, cosa que els fa més entranyables als ulls del lector. En Finley tendeix a mandrejar, per exemple, i engeloseix quan veu la relació del seu germà amb l'Aiby; d'igual manera que a La veritable història del Capità Garfi vam descobrir un pirata amb valors i febleses, molt més humà del que ens pensàvem.

A La brúixola dels somnis, a més, destaca la imaginació amb què Baccalario descriu els personatges i objectes fantàstics associats a la botiga. En aquest sentit, val la pena aturar-se a observar les fitxes d'objectes màgics que van apareixent al llibre, deliciosament il•lustrades per Iacopo Bruno, amb referències constants a contes infantils tradicionals.

No hay comentarios: