La sopa de l'avi

FITXA
=====
Títol: La sopa de l'avi
Autor: Mario Satz
Il·lustrador: Albert Asensio
Edició: Babulinka Books, 2013
Edat: a partir de 12
Temàtica: emocions, relació avi-néta


RESSENYA (Paula Jarrin)
=========


Neix Babulinka Books. Babulinka significa àvia en rus. Siguem savis els més aviat possible. Aquest és el seu lema. Aquesta entrada està dedicada als avis, als meus avis i al meu pare, que és el millor avi que poden tenir el meus fills:



Hi ha llibres dels que t'enamores per ells mateixos, per la gent que hi ha darrera i per una mena de màgia que es dóna quan tot això s'ajunta. Tinc el gran plaer de conèixer a la Mar, l'editora responsable de Babulinka, a qui l'energia se li escapa del seu cos i del seu cor. També he conegut al traductor de la sopa, l'Iñaki que ha fet una feina absolutament fantàstica i delicada que fa que tota la prosa del Mario Satz navegui sense entrebancs. I després he pogut llegir la sopa de l'avi. Un llibre petit, només en format. I m’ha arribat al cor.

La Catalina ha decidit deixar de menjar, qui sap si creu que així serà més bonica i desitjada, però per aquests mandats tirànics d’un segle ple de falses imatges, aquesta noieta adolescent ha decidit matar-se ben poquet a poquet. Una família desesperada té cura de la Catalina, dolçament, com si fos un cristall que en qualsevol moment es trencarà. La valentia de l’avi, l’Ezra la salvarà, però no com un súper-heroi i com qui fa màgia, refarà l’ànima desfeta i l’omplirà de raons per viure. Com?, us preguntareu. Doncs, fent sopa. I dibuixant tots els ingredients i deixant un raconet perquè la malalta es pugui concentrar i aprendre l’art de viure.

Catalina finalment es refà, però la vida dels savis és limitada, tan de bo no fos així. Temps després serà Catalina qui faci la sopa pel seu avi, que com el meu, un cop que ha acabat la seva missió aquí, marxa per continuar vivint dins nostre.
Tots necessitem una sopa i un avi que ens salvin en aquell moment en que tot s’ensorra. I sinó ens queden els llibres: petites joies com aquesta a on viuen avis savis.

Vull destacar quatre elements que fan aquest llibre una preciositat: la ploma sempre tan sàvia, decidida i ferma del Mario Satz, la traducció precisa, poètica i acurada de l’Iñaki Tofiño, les il•lustracions senzilles i clares de l’Albert Asensio i la valentia, força i amor de la Mar.

Voleu una petita joia? No ho dubteu...


RESSENYA (Laura Rodríguez)
=========


La Catalina té anorèxia i ha perdut les ganes de viure. La seva família, comprensiblement preocupada, ha intentat fer de tot per tal que es recuperi, sense aconseguir-ho. Finalment avisen el seu avi Ezra que, amb molt d’enginy, decideix cuinar una sopa, mostrant-li i pintant-li abans cada un dels ingredients que utilitzarà. Durant aquest procés, la Catalina redescobreix el sabor, el color i l’aroma dels aliments. Poc a poc la curiositat per tastar diferents menjars dels colors dels ingredients de la sopa i d’altres tornarà. El seu avi li va explicant fets i històries sobre les patates, les pastanagues, l’api... i amb el temps estableixen una relació tendra i comprensiva.

Aviat, com a lector, t’adones que al cap i a la fi no és més que una recepta plena d’amor, que fa que la protagonista es vagi recuperant i aprengui a estimar la vida altre cop. Tanmateix, poc temps després és l’avi qui cau malalt. Aquesta vegada és el torn de la Catalina de fer la sopa, posant-li tot el seu afecte per convertir-la en aquesta “medicina” tan especial. A la narració els temes de l’amor i la mort hi són presents constantment i es tracten directament i amb naturalitat, alhora que amb delicadesa i simpatia.

El format del llibre li dóna un aire de secret, com si llegissis quelcom íntim i tu també estiguessis dins d’aquella habitació. És una història curta, però no li calen més pàgines: Satz descriu els aliments detalladament i amb els cinc sentits, de tal manera que el lector esdevé parcialment partícip i passa pel mateix que la protagonista.

A més, a la segona edició, se li han afegit algunes notes de l’autor, que et porten a entendre perquè és tant especial per a ell una (no tan simple) sopa, explicant el seu origen i importància en diferents parts del món i cultures.


No hay comentarios: