No ho llencis!

FITXA
=====
Títol: No ho llencis!
Autor: Petra Postert
Il·lustrador: Jens Rassmus
Edició: Símbol, 2016
Edat: a partir de 5 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
No ho llencis! és un llibre il·lustrat -més que no pas un àlbum-, que m’ha agradat molt, i no tant pel què és en sí, sinó pel què suggereix.
Ens trobem amb un llibre amb més text del què imaginem d’entrada, tenint en compte el format. Diria que és un llibre correcte, sense grans pretensions, però per contra, té un plantejament d’aquells que crea un joc infant-adult que es manté més enllà en el temps, que sobreviu més enllà de la lectura.
La història comença quan pare i fill separen la roba per colors i teixits per poder fer rentadores sense perill de fer malbé res.
Els que teniu infants a casa –o adults curiosos- ben segur que practiqueu el bon costum de revisar butxaques abans de posar cap peça dins la rentadora.
Doncs bé, el pare d’en Jan troba dins una butxaca una clau rovellada, un botó de mariner i una pedreta. Immediatament el seu fill li demana “No ho llencis!”, perquè tots aquells petits objectes que poden semblar insignificants amaguen una història increïble.
La narració s’estructura doncs a partir del diàleg entre pare i fill al voltant de l’origen d’aquests objectes trobats. Orígens, no cal dir, plens de fantasia infantil on apareixen gegants, mags i aventurers.
La il·lustració [visiteu la web de l'il·lustrador] combina unes pàgines amb predomini de blanc, amb pare i fill dibuixats en línia clara, amb unes altres molt més pictòriques que corresponen a les històries que sorgeixen de la imaginació del Jan.

Un llibre, ja ho veieu, que convida a jugar, a inventar històries i a col·leccionar petits tresors.

Sense que tingui gran cosa a veure, m’ha recordat un llibre de Margaret Mahy, Debajo del sillón, amb il·lustracions de Polly Dunbar (Intermón Oxfam, 2008), que girava entorn a tots els objectes que es troben oblidats quan aixeques els coixins del sofà de casa.

No hay comentarios: