El noi que no tocava de peus a terra

FITXA
=====
Títol: El noi que no tocava de peus a terra
Autor: John Boyne
Il·lustrador: Oliver Jeffers
Edició: Barcelona: Fanbooks, 2013
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: fantasia, aventures, humor


RESSENYA
=========
L'Alistair i l'Eleanor Brocket són un matrimoni normal. Tenen feines corrents, costums discrets i dos fills assenyats. No destaquen en res i mai no desentonen. Són perfectament avorrits, i n'estan ben orgullosos. Els problemes comencen quan arriba el seu tercer fill, en Barnaby. La criatura neix amb una particularitat insòlita: flota. I per molt que els pares, escandalitzats, s'entestin a fer-lo comportar com un nen normal, en Barnaby no pot evitar enlairar-se. Després d'anys de batallar sense remei perquè el seu fill deixi d'avergonyir-los, l'Alistair i l'Eleanor prenen una decisió dràstica. Aquesta decisió suposarà l'inici d'un viatge fantàstic que durà en Barnaby per tot el món a la recerca de la seva pròpia identitat.

El noi que no tocava de peus a terra és una dolça faula sobre la necessitat d'acceptar-se un mateix tal com és. A partir d'una divertida història d'aventures carregada de fantasia, John Boyne (autor de l'exitosa novel•la El noi del pijama de ratlles) ens presenta un ampli ventall de personatges que exemplifiquen la diferència (en l'aspecte físic, en el plantejament vital, en l'orientació sexual) i ens fan veure que, en el camí cap a la felicitat, val més ser fidel a un mateix que buscar l'acceptació dels altres. D'acord que la novel•la té una moralina evident, però la història resulta tan entranyable que el lector accepta la lliçó de bon grat.

Boyne combina a la novel•la personatges fantàstics, començant pel Barnaby mateix, amb d'altres ben reals que reflecteixen problemes de la societat actual. Tant el protagonista com la seva família (la descripció de la qual m'ha fet pensar en les obres de Roald Dahl) o els amics amb qui en Barnaby comparteix viatge tenen un carisma especial i aconsegueixen deixar un record amable en el lector un cop acabat el llibre.

Per arrodonir-ho, la història va acompanyada de les meravelloses il•lustracions de l'Oliver Jeffers, que li escauen al text com l'anell al dit pel seu estil tan personal, fresc i tendre.

Si voleu saber una mica més sobre aquesta novel•la, mireu-ne el booktrailer.
I, com a curiositat, al Tumblr de l'autor trobareu un mapa del viatge d'en Barnaby.

No hay comentarios: