Preguntes equivocades: Qui pot ser a aquestes hores?

FITXA
=====
Títol: Preguntes equivocades: Qui pot ser a aquestes hores?
Autor: Lemony Snicket
Il·lustrador: Seth
Edició: Barcelona: La Galera, 2013
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: detectius, aventures


RESSENYA
=========
El seu nom és Snicket, Lemony Snicket. El seu prestigi com a agent secret encara no es pot comparar al d'en 007, però doneu-li temps. De fet, en Lemony només té 12 anys i tot just acaba d'entrar a la misteriosa organització on treballa. Potser ja coneixíeu en Lemony Snicket d'abans: sí, parlem de la mateixa persona que narra la vida dels germans Baudelaire a la saga de novel•les infantils Una sèrie d'històries desafortunades. En aquesta nova col•lecció, en Lemony ens transporta a la seva adolescència; i en aquesta novel•la inicial ens explica el seu primer cas com a investigador, amb una tutora singular: la S. Theodora Markson. Una dona amb una manera d'actuar molt personal que vol fer entendre al seu alumne, des del primer moment, la importància de no fer-se mai preguntes equivocades. Aquest consell és bàsic quan s'investiga un robatori (que potser no ho és tant) en un poble de la costa (que potser ja no hi és) envoltat d'un seguit de personatges curiosos (que potser no són el que aparenten).

Qui pot ser a aquestes hores? és una novel•la desconcertant. Una paraula que en aquest cas significa que no us deixarà de sorprendre en cap moment. Tindreu la sensació constant que se us escapen detalls importants de la història i no aconseguiu lligar-hi tots els caps necessaris. Us passarà tant amb el cas que investiga en Lemony com amb els secrets que ell mateix amaga a la trama secundària, i que frisareu per poder descobrir en novel•les posteriors de la col•lecció. Desconcertant també perquè, tot i anar perduts, la història us enxamparà i us empenyerà a llegir fins al final. Això ho aconsegueixen el particular estil narratiu d'en Lemony Snicket (bé, intuïm que en Daniel Handler, l'escriptor nord-americà que dóna la cara per ell en públic, l'hi ha donat un cop de mà) i els fascinants personatges que hi apareixen: en Lemony, per descomptat, que forma una estranya parella amb la seva tutora; però també la Moxie, la nena periodista; els Mitchum, el matrimoni de policies que porten les discussions domèstiques a la feina; o els germans taxistes que canvien serveis per recomanacions literàries.

D'altra banda, l'autor compta amb un còmplice d'excepció en aquest divertit homenatge als clàssics de la novel•la negra. Ens referim a l'il•lustrador canadenc Seth: els seus dibuixos en blau i negre aporten un toc misteriós i vintage que encaixa amb la història. Un llibre, en definitiva, molt recomanable. Una paraula que en aquest cas significa que ja trigueu a fer-vos amb ell per llegir-lo.

No hay comentarios: