La història de l'Erika

FITXA
=====
Títol: La història de l'Erika
Autor: Ruth Vander Zee
Il·lustrador: Roberto Innocenti
Edició: Kalandraka, 2014 (en català)
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: l'holocaust; la segona guerra mundial


RESSENYA
=========
No havia llegit mai cap llibre de'n Roberto Innocenti, així que m'estreno amb La Història de l'Erika. Un text dur però emocionant i esperançador publicat el 2003 en anglès, i ara en català per Kalandraka en el 70è aniversari de la fi de la segona guerra mundial. Una història verídica i commovedora que ha rebut diferents premis a tot el món.

L'Erika relata en primera persona com es va salvar de l'holocaust gràcies al sacrifici dels seus pares, que la van llençar des del tren que els duia a l'extermini. La protagonista, des de la seva vellesa, es pregunta com els seus pares biològics van ser capaços de veure l'horror i intuir el final. Les belles i detallistes imatges de Roberto Innocenti, en tons grisos, acompanyen i transmeten el calfred de la por que sentien les persones que s'amuntegaven en els tren de mercaderies que els conduïa a la mort a través de camps glaçats. Al final de la història veiem l'Erika de nena, a doble pàgina i a tot color, mirar un tren passant pels camps i preguntant-se pel passat incert que sempre l'acompanyarà. A cap il·lustració hi podem veure rostres.

Roberto Innocenti, és un dels il·lustradors més premiats i prolífics de la literatura per a infants. Anteriorment havia il·lustrat la història de La rosa blanca, dura història on va explicar als infants italians la dura realitat de l'extermini i que ben aviat va ser publicat arreu del món. Ruth Vander Zee és mestra i autora americana, que es va estrenar a la literatura per a infants el 1995 amb La història de l'Erika i que ha continuat publicant altres texts basats en fets reals com Mississipi morning.

No hay comentarios: