El viatge d'Atena

FITXA
=====
Títol: El viatge d'Atena
Autor: Enric Senabre
Il·lustrador: -
Edició: Bromera, 2015
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica: novel·la juvenil de divulgació filosòfica


RESSENYA
=========
Aquest llibre de filosofia en forma de novel·la o novel·la en forma de llibre de text de filosofia dona respostes a través de les corrents filosòfiques a les qüestions a les que s’han d’enfrontar els i les adolescents actualment.

La protagonista és una jove de 17 anys, bona estudiant que dóna massa voltes a les coses, ficada de ple en el món de les xarxes socials i a qui li agrada vestir amb un estil alternatiu. Els seus pares, grans amants de la lectura i la filosofia li van posar el nom d’Atena en record de la deessa grega de la saviesa.

Atena es troba al llarg de la història rodamóns que apareixen i desapareixen que li expliquen o li donen les claus que respondran a les incògnites que es planteja a partir de situacions del seu entorn: la separació dels pares, les relacions sentimentals i amb els amics, les experiències sexuals, la violència que viu a l’escola i veu al món, l’ús que es fa de les noves tecnologies, les injustícies socials...

Paral·lelament Atena es pregunta: Qui són aquests rodamóns/consellers morals que apareixen sempre en el moment precís? L’enigma es resol a l’acabament del llibre després de que cadascú/una d’ells i d’elles li deixa un pensament que ella col·lecciona.

El repàs per les diferents corrents filosòfiques al llarg de la història que fa aquest llibre és minuciós: Nietzsche i l’existencialisme de Jean Paul Sartre emmarquen l’episodi en el que Atena dubta de les actuacions correctes o no dels seus amics; el filòsof grec Epictet l’ajuda a entendre els termes relacionats amb el consumisme, sostenibilitat i decreixement; Kant i Jürgen Habermas li aclareixen el funcionament de les relacions afectives; Diògenes i Sòcrates parlen del cinisme a la política i amb Plató afronta la idea de l’enfocament dels problemes de consciència; amb Karl Marx, Atena entén una mica millor el món globalitzat i l’economista Christian Felber la introdueix a un terme tan actual com el de l’economia del bé comú.

El llibre té en compte la variable de gènere en la història no només quan parla de les idees de les filòsofes Hipàtia d’Alexandria, Hannah Arendt o Simone de Beauvoir sinó en tot el darrer capítol dedicat a la reivindicació dels drets de les dones.

L’autor, Enric Senabre Carbonell és professor de Filosofia i Ètica, i treballa en el camps de la divulgació filosòfica i l’educació en valors.
Com a membre del Col·lectiu Baubo s’ha preocupat especialment per l’educació afectiva i sexual dels i de les adolescents, de l’educació audiovisual i la utilització didàctica de les TIC.
També ha publicat Política per a joves inquiets, El sabor de la ciutadania, Mira la tele!i pensa-hi! i, amb Rosa Sanchís, Què tinc ací baix?

La coberta del llibre no enganya, la seva lectura ajudarà els i les adolescents a “Navegar per la vida amb filosofia”.
Us dono un consell: feu la lectura a poc a poc, deixant passar uns dies entre capítol i capítol. Cada un d’aquest conté prou informació com per a xerrar del seu contingut amb amics, amigues i/o familiars.
Descobrireu, i ja sabeu que la informació és poder, el perquè de comportaments i pensaments que ens envolten i ens afecten.
O, al menys, això li ha passat a Atena que els consells que ha rebut de cada roder en forma de sentències li serviran de brúixola al seu viatge per la vida.

No hay comentarios: