El viatge d’en Kuno

FITXA
=====
Títol: El viatge d’en Kuno
Autor: Klaus Merz
Il•lustrador: Hannes Binder
Edició: Barcelona: Libros del Zorro Rojo, març 2008
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
========
A aquestes alçades ja estem acostumats a les arriscades propostes editorials de “Libros del Zorro Rojo”. En aquest cas, ens sorprenen amb una història que gairebé no ho és d’història, sinó més aviat la descripció d’un viatge, un viatge no tant físic com psicològic, en la ment del protagonista.
Resumir l’argument? En Kuno, amb el seu patinet i un casc sobre el qual ha dibuixat un globus terraqüi, llisca pel bosc, per camins, per carreteres secundàries, mentre veu el món no només sobre el seu cap, sinó també als seus peus. Es fa fosc, i perillós, així que torna a casa. “A partir d’aleshores sempre portaria sobre les seves espatlles, al seu cap, tot el que li fes falta.”
El text, líric, se sustenta en la descripció tant dels paratges que en Kuno travessa com de la pròpia interacció del personatge amb ells: “Al principi només se sent un lleuger brunzit a l’aire. Després se’l veu arribar: la seva mirada clara sorgeix del fons d’un oceà blau calmat i es clava a la carretera. Dues gotes insaciables que devoren àvidament la franja d’asfalt que s’estén als seus peus.”

Les imatges, en tinta negra imitant el gravat, reflecteixen de la mateixa manera aquesta dualitat: per una banda, els paisatges (les cases, els camps, els boscos); i per l’altra, en Kuno: el seu casc, que representa el món, la seva velocitat i, al cap i a la fi, el seu viatge, en perspectives de vegades impossibles que venen a demostrar que el viatge és tot sovint més una qüestió de mentalitat que no pas de desplaçament físic.

No hay comentarios: