Adam i Thomas

FITXA
=====
Títol: Adam i Thomas
Autor: Aharon Appelfed
Il·lustrador: -
Edició: Cruïlla, 2016
Edat: a partir de 12
Temàtica:


RESSENYA
=========
Relat demolidor pel que fa a la temàtica tenint en consideració, a més, que està basat en fets reals viscuts per l’autor.

El llibre explica com dos nens jueus es veuen obligats a amagar-se al bosc després que les seves respectives mares els amaguessin allà esperant el final de la guerra o poder fugir de l’assetjament nazi.

Els dos protagonistes tenen, o simbolitzen, punts de vista i experiències de vida força diferents. Un seria el saber basat en l’experiència i l’altre l’enginy intel·lectual. L’universal equilibri entre les ciències i les lletres. Pot ser que sembli que els seus punts de vista xoquin però de mica en mica l’admiració mútua va guanyant terreny.

Història plena de frases i pensaments plenament filosòfics fent que de vegades sembli que estem davant una faula amb un punt alliçonadora per moments. I és que les reflexions de tots dos nens són altament adultes fruit, supossem, de la terrible situació en què viuen i de la manera d’expressar-se en un món buit de luxes però ple de sentiments a flor de pell.

Explicar experiències tan traumàtiques com ara les ferides de la guerra es converteix en un exercici necessari que però, si no es tracta amb rigor, pot caure en la perillosa sensibleria per tal d’intentar impressionar al lector. En aquest aspecte ens trobem amb un exemple que es manté al límit.

Creieu que se’n sortiran? Doncs no deixeu de llegir aquesta petita gran història tant necessària en un món, l’actual, que potser no s’autoexigeix, que no s’esforça i que no acaba d’aixercar-se fort contra les desigualtats.

No hay comentarios: