El noi que nedava amb les piranyes

FITXA
=====
Títol: El noi que nedava amb les piranyes
Autor: David Almond
Il·lustrador: Oliver Jeffers
Edició: Bambú, 2016
Edat: a partir d'11 anys
Temàtica: circ, creixement personal


RESSENYA
=========
Estem davant d'un llibre que, primer de tot, crida l'atenció estèticament. Portada a color amb il·lustració i títol de l’inconfusible Oliver Jeffers. Fullejant el llibre atrauen les guardes, la cal·ligrafia dels títols dels capítols i els dibuixos a llapis, tot plegat fa despertar la curiositat per la història. I si, és una història entranyable, màgica i de creixement personal que et deixa amb un somriure i amb la certesa que tot va bé quan el cor de les persones és bo i honrat.

El llibre ens explica la vida de l'Stanley, un nen orfe que viu amb els seus tiets prop del port. El tiet es queda sense feina i l'Stan ha de deixar l'escola per posar-se a treballar amb ell. Però no en una feina qualsevol, el tiet té l'esbojarrada idea de convertir casa seva en una enllaunadora de peixos. Us ho podeu imaginar? L'Stan es passa el dia bullint sardines, verats i boquerons per enllaunar-los. Ell té ganes de ser un nen normal però és el que li toca viure!

La tieta és més comprensiva i el dia del seu aniversari li dóna festa. Fa temps que no té hores lliures i les aprofita visitant la fira ambulant que s'instal·la al poble. En una parada de pescar aneguets es queda bocabadat mirant uns peixets daurats. Des que els veu, els hi vol salvar la vida i fa tot el possible per guanyar-los. Ho aconsegueix i torna a casa ben content amb els nous amics. S’inicia una relació particular, sembla que, fins i tot, es poden comunicar. Tot canvia quan l'ambiciós tiet, en plena nit, enllauna els seus peixets daurats. La reacció de l’Stan és seguir el que li dicta la seva veu interior, torna a la fira i accepta treballar per l'amo de la parada dels aneguets.

Comença el viatge que li canvia la vida. Coneix als firaires i se sent benvingut i acollit. Panxo Pirelli és una llegenda amb els peixos i es fixa amb l’Stan, creu que és especial, que té un do i li ofereix que sigui el seu successor en l'espectacle de nadar amb piranyes. L'Stan se sent diferent, s'adona que les decisions que ha anat prenent l'han fet evolucionar i créixer. Sap q
ue té una relació especial amb els peixos, confia en ell mateix i es converteix en un artista mític i de llegenda que balla amb piranyes per les fires mundials.

Sorprèn positivament la manera d'escriure de David Almond, escriptor anglès que va ser guardonat pel Premi Hans Christian Andersen 2010 (Cada dos anys l'IBBY (International Board on Books for Young People) organitza aquest premi que en el món de la literatura infantil i juvenil és el reconeixement internacional més important). Almond fa partícip al lector, durant la lectura li fa més d'una pregunta, l'anima a somiar, l'incita a imaginar i, fins i tot, el deixa decidir. Al llarg del llibre regala missatges optimistes com "sigues valent" i "tots podem ser especials si ens hi posem" i obra la porta a inventar històries i imaginar com continua la vida dels personatges d'aquest llibre.

No hay comentarios: