Col•lecció Còmic – La Galera

FITXA
=====
Títol: Mariona de Llimona i les quatre estacions
Autor: Agnès Rosenthiel
Il•lustrador: Agnès Rosenthiel
Edició: Barcelona: La Galera, 2010
Edat: de 4 a 6
Temàtica: Còmic

Títol: Beni i Peni de mentida
Autor: Geoffrey Hayes
Il•lustrador: Geoffrey Hayes
Edició: Barcelona: La Galera, 2010
Edat: de 6 a 8
Temàtica: Còmic


Col•lecció Còmic – Toon Books

RESSENYA
========
La Galera està publicant en català aquesta premiada col•lecció de còmics de factura americana que neix amb una clara voluntat educativa, la de millorar la capacitat lectora dels infants a través del còmic. Tot i la clara intenció pedagògica que hi ha al darrera de la creació editorial d’aquests còmics, es tracta d’una col•lecció molt atractiva per primers lectors, molt adequada per a les edats corresponents (ara en parlarem una mica més) i que, donada la mancança de còmics infantils en el panorama del llibre en català (per a primers lectors, pràcticament només existeixen dues col•leccions, aquesta i la de Mamut, també molt recomanable), esperem tingui una molt bona acollida.

Tot i això, si se’m permet, vull fer unes petites “crítiques” a La Galera per com a adaptat aquesta sèrie a casa nostre.

Primer, ha posat els llibres de “Toon Books” en la seva col•lecció “Còmic”, on també publiquen altres còmics que no són originalment d’aquesta sèrie. Bé, més que una crítica això seria una advertència als compradors: no tots els còmics de la col•lecció “Còmic” de La Galera són de la sèrie original “Toon Books”.

Segon, els còmics de la sèrie original estan clarament classificats en tres franges d’edat: de 4 a 6, de 6 a 8 i de 8 a 10 anys. Ho podeu comprovar a la web de Toon Books. La Galera, en canvi, no ha fet cap distinció en la seva edició de les edats recomanades per a cadascun dels còmics. Per això ens va sorprendre trobar-nos amb dos còmics que realment requereixen dos nivells diferents d’habilitat lectora com són Mariona de Llimona i les quatre estacions (un còmic molt senzill, amb molt poc text, molt lineal en la narració, etc...) i Beni i Peni de mentida (un còmic molt més elaborat, amb més personatges, una trama més complexa, etc...) sense cap mena de distinció entre un i altre. Tot i que és cert que tots són aptes per a primers lectors, hagués estat bé alguna indicació, especialment tenint en compte que aquests llibres estan pensats perquè els infants els puguin llegir de manera autònoma.

I per últim, dir que hagués estat molt i molt bé si, a més de portar els llibres, també haguessin adaptat la pàgina web al català. Ha estat premiada per la American Library Association com una de les “Best Websites for teaching and learning” (millors webs per a l’ensenyament i l’aprenentatge) i inclou jocs en línia per crear vinyetes de còmic amb els personatges dels diferents llibres, propostes didàctiques per mestres, blogs amb novetats de l’editorial i reflexions sobre la lectura, el còmic i els infants... Una llàstima que tots aquests recursos només estiguin en anglès.

The TOON Books Website from TOON Books on Vimeo.

No hay comentarios: