Els Huguis a Jo no he sigut

FITXA
=====
Títol: Els Huguis a Jo no he sigut
Autor: Oliver Jeffers
Il·lustrador: Oliver Jeffers
Edició: València: Andana, 2015
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: Àlbum il·lustrat, discussions, relacions socials


RESSENYA
=========
Vagi per endavant que no sóc gens objectiva amb la feina de l’Oliver Jeffers. De fet, a les tertúlies d’Al·lots n’estem molt, tant de l’Oliver com dels seus àlbums il·lustrats. És per això que va ser veure aquest llibre en un dels prestatges de la llibreria i no poder-m’hi resistir. El resultat? Tot un encert, com no podia ser d’una altra manera.

Jo no he sigut és una de les dues aventures sobre els El jersei nou) que l’editorial Andana ha publicat en català. En el llibre que ens ocupa, aquests éssers entranyables passen un moment complicat. Un d’ells, en Gilbert, troba els seus companys enmig d’una forta discussió. Quan els demana per què discuteixen, ningú no és capaç d’explicar-li-ho. De fet, aquesta pregunta, que havia de servir per aclarir les coses, acaba provocant que la discussió vagi en augment. Com se les empescarà en Gilbert per aturar la bola de neu?
Huguis (l’altra és

Tot i ser senzilla, la història que Jeffers descriu a Els Huguis a Jo no he sigut és plena de significat. Ens fa reflexionar sobre aquelles vegades que ens llancem a discutir sense recordar el motiu i que preferim culpar-nos els uns als altres en comptes d’intentar arreglar-ho. I tan senzilla com la història són les il·lustracions, minimalistes i de línies netes; però aquesta senzillesa aparent amaga una gran habilitat per expressar les emocions dels Huguis, dibuixats amb quatre ratlles, a través de la comunicació no verbal. Amb tot, el centre d’atenció són les bafarades que reflecteixen la discussió dels personatges, on l’autor substitueix les paraules per significatius gargots de colors i tècniques diferents.

Reconec que aquest no és el meu àlbum preferit de l’Oliver Jeffers, però inclou els ingredients característics de la seva obra: l’humor surrealista, la tendresa i els valors com a rerefons. Una fórmula magistral que fa que l’Oliver ens acabi robant el cor, sempre, tant a nens com a adults.

No hay comentarios: