Cenicienta

FITXA
=====
Títol: Cenicienta
Autor: Perrault / Grimm
Il·lustrador: Elena Odriozola
Edició: Nórdica Libros, 2015
Edat: a partir de 5 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
En segles diferents, Charles Perrault (1697) i els germans Jacob i Wilhelm Grimm (1812) van versionar el conte de tradició oral de la Ventafocs. Aquestes dues versions, diferents entre elles, es van fer famoses al llarg del temps pel fet d’haver estat editades i encara ara són traduïdes i il·lustrades per diferents filòlegs i artistes respectivament.

Aquest és el cas d’aquesta edició de Nórdica Libros que pertany a la col·lecció ‘Ilustrados’. Cal remarcar que dins d’aquesta sèrie hi ha altres títols versionats dels germans Grimm i de Perrault. Cal agrair la cura en el tractament del text, la delicadesa de l’edició de Nórdica Libros i la bona feina dels diferents il·lustradors que hi intervenen.

Crec que, a hores d’ara, ja no cal introduir l’argument central de la nostra protagonista Cenicienta, arquetip de la bellesa d’una bondat intel·ligent que sempre triomfa, davant l’abús i la mediocritat.

Ventafocs desitja i vol sortir del seu món gris però no pot utilitzar la maldat perquè no en té gens ni mica. Afortunadament, les forces del bé l’ajudaran de diferents maneres per sortir se’n segons les versions de Perrault o Grimm. Que sigui a través de l’amor d’un príncep, ja és un altre tema. Som fills i filles de les èpoques en què es versionen les diferents tradicions orals i, en tot cas, és l’amor el que triomfarà en aquest cas.

L’edició es centra en el text traduït per Maria Teresa Gallego i Isabel Hernández i això fa que sigui un llibre d’un format petit i agradable per ser narrat, a part de ser poder ser també llegit. Quants més clàssics puguin escoltar els infants que encara no dominen la
lectura, més els enfortirem.

Les il·lustracions d’Elena Odriozola són subtils com la pròpia Elena, destacant només la nostra protagonista i algunes petites coses: les sabates, uns ratolins i altres animalets. Amb uns colors suaus i una Cenicienta gris amb uns ulls i llavis vermells de vida, només us cal dir allò de ‘Hi havia una vegada...’

No hay comentarios: