Jompirú

FITXA
=====
Títol: Jompirú
Autor: Gustavo Roldán
Il·lustrador: Raul Nieto Guridi
Edició: Thule, abril 2015
Edat: més de 9 anys
Temàtica: contes, narració oral, aventura, foscor


RESSENYA

=========
Cada vespre, a la plaça del poblat on vivia Jompirú, ancians, joves i infants s’ex¬pli-caven contes a la vora del foc. Jompirú i la seva ocelleta Olívia sempre seien a primera fila de tan com els agrada. Sovint, però a mitja narració, el terra tremolava, tots tenien por i fugien cap a casa.

Una nit que l’ancià més ancià narrava una història excepcional, els tremolors van ser forts, fortíssims i, quant tothom va ser a casa, a més, es van adonar que la nit, la lluna i els estels havien desaparegut. Una llum blanca enlluernadora va envair el poblat i va obligar a tothom a recloure’s a casa, dies i dies.

Amb el trasbals, Jompirú va perdre la seva ocelleta. Al cap de tres dies de no saber-ne res, va sortir a buscar-la. I anant pel bosc va topar amb l’artífex que havia capgirat la vida del poblat.

–Qui era que provocava aquells ensurts? Doncs, algú dolgut i discriminat per la seva condició, tot i ser el protagonista d’aquesta i de tantes altres històries.

Gustavo Roldan ens porta a la gènesi, als orígens de la narració oral i la literatura. Una història que explica com es creen i s’expliquen les històries, el punt de partida d’una tradició, d’un patrimoni universal, intangible i sense data de caducitat que, feble com un fil de teranyina, sobreviu els nostres dies.

La nit i el foc, la foscor i la llum, l'excés de claror en les il·lustracions de Raúl Nieto, impacten, criden. El blanc i el negre enceguen i enlluernen. Tres elements de color: l’ombra d’una màscara ocre, d’una silueta o d’una flama i el bec vermell de l'ocelleta; la resta tota l'escala de grisos del carbonet i llàgrimes blanques. Una austeritat de color i d'elements, no cal més.

És un àlbum contundent, no t’atrapa a la primera i s’assaboreix poc a poc, perquè és tendre i colpidor. Gran joc de contrastos: nit-dia, foscor-claror, negre-blanc, petit-gran, quietud-tremolor, confiança-por, paraula-silenci, ...

Més informació:
http://www.thuleediciones.com/#/works/JOMPIRÚ/552fcf5540b8a266939560
http://loboferoz.es/jompiru/

No hay comentarios: