Carmilla

FITXA
=====
Títol: Carmilla
Autor: Joseph Sheridan Le Fanou
Il·lustrador: Ana Juan
Edició: Siruela, 2015
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: terror



RESSENYA
=========
Carmilla és un conte de terror gòtic escrit al 1872 per l’irlandès Joseph Sheridan Le Fanu . És la historia predecessora de tota la literatura vampírica des de el Dràcula (1897)de Bram Stoker, que es va inspirar en aquest relat, fins al Déjame entrar (2004) de John Ajvide Lindqvist.

El llibre comença amb un record de la seva protagonista Laura quan tenia uns 6 anys d'edat. Una nit una ombra sorgeix de sota el seu llit, i es tomba al seu costat, Laura desperta i es troba a una bella jove tombada al costat d'ella, la jove l'abraça i Laura sent dues burxades en el seu pit, ella espantada , crida i la noia desapareix lliscant-se sota el seu llit.

Anys després Laura viu amb el seu pare a Styria en un castell allunyat de qualsevol ciutat. Una tarda un carruatge té un accident en passar per davant del castell. En ell viatgen una mare, amb la seva filla i els seus servents, la jove del cop sofert es desmaia i la mare que està realitzant un viatge d'una importància vital i altament secret deixa a la seva filla a cura del pare de Laura.

Així és com Carmilla i Laura estableixen una relació de gran amistat, una amistat que se'ns anirà descrivint com a possessiva i neuròtica.

Poc a poc Laura es va sentint malalta, feble i té visions i malsons nocturns...El seu pare espantat pel seu canvi físic, i tement que la seva filla tingui la mateixa malaltia que està matant a les filles dels camperols de la zona fa cridar al doctor, aquest descobreix un blau en el coll de Laura.

Aquest descobriment i l'arribada d'un amic de la família, que recentment ha perdut a la seva neboda, ens fa descobrir la veritable i terrorífica identitat de Carmilla.


He gaudit molt amb la relectura del conte, el vaig llegir farà un 13 anys i al tornar-lo a llegir no m’ha decebut. L’argument des de el nostre bagatge cultural actual, tan de cinema, còmic o literatura de temàtica vampírica ens pot semblar predicible, però a la vegada la historia de les dos noies t’atrapa fins al punt que tot allò que ja saps que passarà no és un destorb, vols saber que passarà amb la seva relació i com finalitzarà aquesta historia d’amor . Aquest conte pot connectar fàcilment amb el lector adolescent, ens parla del amor, de l’atracció per una altra persona, de la sexualitat i de la descoberta de sentiments que fins ara no coneixien.

El llibre està il·lustrat per Ana Juan, una decisió molt encertada per la estètica gòtica que caracteritza l’obra d’aquesta il·lustradora. Les il·lustracions són bellíssimes, acompanyen al text exercint una atracció hipnòtica amb el lector com la de Carmilla cap a Laura. Podem continuar descobrint l’obra d’Ana Juan amb Demeter (edicions de ponent,2007), obra gràfica de la mateixa autora que ens narra un dels episodis més inquietants del Dràcula de Bram Stoker.



No hay comentarios: