El peatge màgic

FITXA
=====
Títol: El peatge màgic
Autor: Norton Juster
Il·lustrador: Jules Feiffer
Edició: Barcelona: Bambú, 2012
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: fantasia, aventures


RESSENYA
=========
Aquesta és la història d'un noi, en Milo, que no sap el que vol. S'avorreix faci el que faci, i pensa que gairebé tot és una pèrdua de temps. Especialment aprendre. Un dia, en Milo troba a la seva habitació una caixa que conté un peatge màgic. Intrigat per aquest regal sorpresa, el noi puja al seu cotxe de joguina disposat a creuar el peatge i conduir fins a un destí desconegut. En Milo no sospita que és a punt d'emprendre el viatge més estrany i més decisiu de la seva vida: una aventura que el farà descobrir la importància de l'aprenentatge.

Explica Norton Juster en la introducció d'aquest llibre que va començar a escriure El peatge màgic una mica per casualitat. Per evitar fer una feina que tenia pendent, vaja. Aquell atac de mandra creativa el va dur a imaginar l'univers del que s'acabaria convertint en un clàssic de la literatura infantil i juvenil.

En el viatge que ens proposa aquesta història divertida, enginyosa, surrealista trobarem els personatges més impensables, des d'un gos-rellotge encarregat de vigilar que la gent no malbarati el temps fins a un doctor que elabora medecines amb sorolls. Recorrerem les terres de Saviesa i Ignorància. Visitarem Diccionòpolis per descobrir com neixen les paraules, i els habitants de Digitòpolis ens ensenyaran d'on extreuen els números. Anirem a la recerca de les princeses Solta i Volta, sense les quals aquest món fantàstic no funciona gaire bé... Com podeu veure, en aquesta novel•la, els conceptes apareixen personificats o cosificats per fer-los més entenedors. A més, el text va deixant anar subtilment missatges educatius, introduint-los com a conclusions a les quals arriba en Milo a través de les seves vivències.

Quant a les fantàstiques il•lustracions, és interessant llegir la introducció del llibre per comprendre fins a quin punt estaven compenetrats l'autor i Jules Feiffer quan van desenvolupar la història, i com el joc creatiu que es va establir entre tots dos va condicionar tant l'escriptor com l'il•lustrador.

El 2011, El peatge màgic va complir cinquanta anys. Per celebrar l'aniversari s'ha fet un documental on hi intervenen Juster i Feiffer, a més d'altres escriptors, crítics i també lectors. Al web del documental
trobareu més informació.

No hay comentarios: