La veritable història del Capità Garfi

FITXA
=====
Títol: La veritable història del Capità Garfi
Autor: Pierdomenico Baccalario

Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: La Galera, 2012
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: aventura, fantasia, història


RESSENYA
=========
“Tots els nens, excepte un, neixen”. No ens hem confós, no. No és que volguéssim citar la primera frase de Peter Pan i ens haguem equivocat de verb. Amb aquesta frase arrenca el llibre que ens ocupa. Si de cas el seu títol n'havia deixat algun dubte, el paral•lelisme entre ambdós començaments evidencia que qualsevol semblança entre l'obra de J.M. Barrie i aquesta novel•la no és simple coincidència. El llibre de Baccalario, un prolífic autor italià de literatura juvenil, és un interessant homenatge al clàssic infantil, ple de picades d'ullet als seus referents i amb una missió encomiable: rescabalar la imatge d'un malvat que potser no ho és tant.

Però anem a pams. Tenim un nen que no ha nascut mai. O que, si més no, diuen que no ha sobreviscut al part. Es tracta d'en James, l'únic fill mascle de George IV d’Anglaterra. Nen il•legítim però fill del rei, al cap i a la fi. El perill que suposa aquesta circumstància mou un grup de conspiradors a desfer-se del nadó tan bon punt neix. I se n'haurien sortit, si no fos perquè els aliats del rei es compadeixen del nen i l'envien d’amagat a les Índies Orientals. Així comença la vida d'en James Fry i, amb ella, la llegenda del Capità Garfi.

En James creix sense saber qui és el seu pare, alimentant dia rere dia la seva passió pel mar i per l'aventura. Una passió que el durà a fer-se pirata ben aviat. Si l'acompanyem en els seus viatges, viurem tempestes, naufragis i lluites entre vaixells; coneixerem ciutats fantasma, tribus salvatges i peculiars personatges històrics; ens submergirem, en definitiva, en una novel•la d'aventures com les d'abans. Però també descobrirem la part més humana del Capità Garfi, les seves virtuts i els seus punts febles, allò que el converteix en un heroi de debò.

En el llibre, Baccalario barreja amb destresa personatges ficticis amb d'altres que van viure realment, i que van aportar el seu granet de sorra a la història de l'Anglaterra del segle XX. Esbrinar quins d'aquests personatges són inventats i quins no forma part del joc. I si amb tots aquests arguments encara no us hem animat a llegir una novel•la tan entretinguda, ens en queda un: només si la llegiu descobrireu com va perdre veritablement la mà en Garfi.

2 comentarios:

Isa Romero Cortijo dijo...

Molt he escoltat parlar darrerament d'aquest llibre. Serà perquè paga la pena, espere! ;) A mi sempre em creen dubtes els "remakes" o les segones parts, però tot és comprovar-ho per un mateix...

Salutacions,
Isa Romero Cortijo.

“Pablito” no para de crecer…

mondorino dijo...

Per a mi ha pagat la pena, Isa, ja ho has vist... Si t'animes a llegir-lo, ja ens explicaràs què n'opines! :-)

Chus