Mis 10 primeros cuadros

FITXA
=====
Títol: Mis 10 primeros cuadros
Autor: Marie Sellier
Il·lustrador: -
Edició: Océano, 2012
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: art, pintura, joc pedagògic


RESSENYA
=========
El segell Océano Travesía compta amb un variat repertori de títols en què la difusió de l’art i el descobriment de nous mons n’és la finalitat. Molts d’aquests àlbums en format tapa dura són publicacions concebudes com a recolzament a la tasca dels docents: obres educatives per a estudiants de tots els nivells, des de preescolar a universitaris.

Océano Travesía presenta àlbums dedicats a la pintura, a les matemàtiques, a la ciència, amb una edició i maquetació molt cuidades.

En el cas del llibre que centra aquesta ressenya, Mis 10 primeros cuadros, proposa un joc pedagògic. A través de petits orificis a les pàgines, s’observen els detalls d’alguns dels quadres més famosos, com la Gioconda, de Leonardo da Vinci, o La nit estrellada, de Vincent Van Gogh. El text que ho acompanya planteja incògnites sobre la pintura que s’amaga darrera la pàgina. És un text fet de preguntes i pistes que aconsegueix estimular la curiositat per descobrir la pintura que s’amaga rere els orificis.

En passar la pàgina, es descobreix la totalitat de l’obra pictòrica, i una breu descripció formal dels elements que il•lustren el quadre. Alguns dels textos fan petites concessions a la fabulació, i juguen a recrear el que podria ser l’apunt o embrió d’una història, amb els personatges que hi apareixen.

Personalment, considero que el contingut d’aquest text és un punt feble en el concepte de l’àlbum. És un text bàsicament descriptiu que, des del meu punt de vista, no provoca un diàleg íntim amb el quadre. El text no apel•la a que el lector descobreixi quins sentiments li desperta la visió del quadre, o que s’interrogui sobre la temàtica que interessa a l’artista, per posar dos exemples.

Un joc pedagògic interessant per l’expectativa que generen els orificis, però que, posteriorment, no busca la participació activa del lector en el gaudi de l’obra.

No hay comentarios: