El mediador

FITXA
=====
Títol: El mediador
Autor: Xavier Gual
Il·lustrador: -
Edició: La Galera, 2013
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Avui us recomano una novel•la de gran intensitat que captivarà als lectors joves, una història d’amor interracial, on les coses no es posaran gens senzilles per als protagonistes.

En un barri conflictiu d'una ciutat mitjana, esclata una espurna: un menor d'origen magribí mor mentre fuig de la policia. El foc és la barricada que separa uns agents amb ganes de revenja i un grup de nois sense futur amb ganes de revolta. La nòvia del líder dels nois juga una última carta a la desesperada: va a buscar un professor retirat que anys enrere va fer de mediador i coneix els nois implicats. Però el professor només vol fugir dels records que l'arrosseguen a un passat punyent.

Llegir aquesta novel•la m’ha portat el record entranyable del fantàstic musical «Mar i Cel» de la companyia Dagoll Dagom, obra a la que m’atreviria a dir, l’autor ret homenatge anomenant als protagonistes d’aquestes pàgines amb els mateixos caràcters dels amants en la història dels Pirates. Si més no a mi m’hi ha fet pensar, i no endebades l’entorn que acull els “nostres” Saïd i Blanca és també un entorn hostil que enfronta religions i classes, etiquetes de les quals els protagonistes intenten escapar per poder lliurar-se completament a l’amor que els fa bullir la sang.

En Xavier Gual
construeix una història molt real, gràcies en part a la seva tasca com a professor de secundària ens descriu situacions i maneres de fer que resulten molt reals i faran sentir especialment identificats als joves lectors, que no tinc cap mena de dubte sabran reconèixer, si no a ells mateixos, a algun company/a de l’institut amb els diferents personatges. En aquest sentit, vull destacar el personatge del professor Garcia, està tan ben definit, té inquietuds i emocions molt reals, amb un present, passat i sense massa esperances posades en el futur, que un cop acabada la lectura, dubtes si el que has llegit és només una ficció o una notícia del diari.

Aquesta és sense cap mena de dubte, una d’aquelles històries que hauria de ser imprescindible en la formació com a persones dels nostres joves, per el seu tractament del racisme i de les llibertats individuals, els valors i la bona prosa, a més de la feina facilitada als instituts amb l’elaboració d’un pla lector «El Mediador» és una proposta a tenir molt en compte en la tria de lectures per part del professorat d’ESO i Batxillerat.

No hay comentarios: