Brujarella

FITXA
=====
Títol: Brujarella
Autor: Iban Barrenetxea
Il·lustrador: Iban Barrenetxea
Edició: Barcelona: Thule, 2014
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: humor, bruixes


RESSENYA
=========
A l’Iban Barrenetxea és habitual arribar-hi a través de les seves il•lustracions. A Al•lots ens va captivar amb aquella Bombástica Naturalis (A buen paso, 2010) que ja es va comentar en aquest blog.

Però el temps ens ha demostrat que a banda de dibuixar, també domina l’art de la narració escrita.
Després d’aquella mena d’herbari juganer, l’autor basc va publicar dos títols que em semblen dues perles imprescindibles (i no sé si han rebut el ressò que es mereixen). Cal dir que l’edició que en fa A buen Paso també és impecable.

Iban Barrenetxea. El cuento del carpintero. A buen Paso, 2011
Iban Barrenetxea. El único y verdadero rey del bosque. A buen Paso, 2013

Amb aquest Brujarella l’autor segueix la mateixa línia narrativa que en aquests dos anteriors: ambients, estructures i personatges sortits dels contes tradicionals, però potser rebaixa una mica l’humor àcid i sarcàstic d’aquests dos textos previs per un humor punxant, però més blanc, més directa.

De manera que Brujarella és un llibre molt recomanable per a lectors que busquen aventures divertides, plenes d’acció, amb una mica de misteri i amb personatges amb grapa.

Tot comença a Terragrís, amb una trobada d’urgència de “la hermandad de brujas del bosque”. Una cosa molt important està desapareixent i cal mobilitzar-se.

Mentre que totes les bruixes saben que la desaparició és de grano
tes, la Brujarella, que arriba tard, creu que la mobilització és per trobar els mitjons desapareguts de les bruixes.

A partir d’aquí comença l’aventura: la Brujarella acompanyada d’un grup ben curiós: una garsa, un llop i un pingüí, acaben a la mansió dels Grenouille, on hi trobaran moltes preguntes i moltes respostes.

Pels lectors que s’estrenin amb Ibarrenetxea, avisar-los que:

1. Els seus narradors sempre tenen moltes ganes de parlar amb el lector. I sobretot, que no es pot llegir ràpid o relaxar-se: si et despistes, ja se t’ha escapat un joc de paraules o un nom propi que amaga un doble sentit.

2. Pel que fa a les il•lustracions, tot i l’edició acurada de Thule, val la pena recuperar alguns dels llibres citats anteriorment per gaudir en color de les seves imatges. La reproducció en blanc i negra a Brujarella és l’única pega que trobo en el llibre.

No hay comentarios: