Mallko y papá

FITXA
=====
Títol: Mallko y papá
Autor: Gusti
Il·lustrador: Gusti
Edició: Océano Travesía
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica: fills/germans amb discapacitat (Síndrome de Down)


RESSENYA
=========
“A vegades, amb els fills, passa com amb el dibuix: no surt com t’ho imaginaves. Un dibuix el pots trencar i tornar a fer, el pots esborrar. Però amb el fill això no ho pots fer”.

Així comença aquest llibre de l’il•lustrador Gusti on explica la seva vivència amb el seu fill Mallko que té la síndrome de Down. Un inici impactant per posar-nos en la situació que va sentir ell quan va saber la notícia i que li va costar molt d’acceptar.

Obrir aquest llibre és com obrir un diari molt personal on els sentiments, contradiccions i reflexions broten en cada dibuix i cada traç que expressa l’autor. El fet d’estar manuscrit i incloure fotos, dedicatòries i dibuixos a mig fer et provoca un apropament molt colpidor als sentiments i situacions que va descrivint. El llibre barreja elements de dietari, còmic, àlbum de dibuixos, de fotografies però el protagonista és el dibuix, moltes vegades esbossat en bolígraf, altres resseguint altres dibuixos ... Un dibuix que és la base de la comunicació i joc amb el seu fill i que junts construeixen un univers molt personal i especial.

Es divideix en diverses parts per retratar el dia a dia del seu fill i els llaços que estableix amb tots els membres de la família i altres persones del seu entorn. Hi ha una part molt emotiva dedicada al seu altre fill, en Theo, que amb vuit anys rep al seu germà com al millor del món: “M’és igual que sigui verd, groc o blau, baixet o gras, per mi sempre serà el millor germanet”.

Gusti va combinant el dia a dia del nen, que fa com qualsevol altre nen, jugar, enfadar-se, anar al llit dels pares -a més d’algunes consideracions de salut- amb reflexions personals sobre la diferència, la discapacitat, la superació de la por...o l’acceptació del que se’ns ofereix que per difícil que sigui sempre pot ser una font de coneixement i aprenentatge.

No hay comentarios: