Sofía viaja a la Antártida

FITXA
=====
Títol: Sofía viaja a la Antártida
Autor: Alison Lester
Il·lustrador: Alison Lester
Edició: Barcelona: Ekaré, 2014
Edat: a partir de 6 anys
Temàtica: viatges, Antàrtida


RESSENYA
=========
És poc freqüent trobar-se amb edicions de llibres sobre viatges adreçats als infants i és una trist greuge perquè els relats de les aventures dels viatgers poden ser també històries molt engrescadores.

Afortunadament, Ekaré ha publicat aquesta crònica d’Alison Lester, escriptora i il•lustradora australiana, que va viatjar a l’Antàrtica l’any 2005 a bord del vaixell Aurora Autralis, el mateix vaixell on la protagonista del nostre relat, Sofia de 9 anys, viu l’experiència de ser un dels seus passatgers.

La Sofia és filla del capità del trencaglaços i acompanya al seu pare fins l’estació Mawson per portar més persones i subministres al Pol Sud. Al llarg del recorregut, es fa amiga dels seus companys de viatge i veu icebergs, paisatges amb llums i colors especials, pingüins, balenes, aurores boreals, turmentes de neu i, fins i tot, coneis els habitants de l’estació científica. Tot allò que capta la seva mirada i tots els coneixements sobre el mar, el descobriment de l’Antàrtica, els interiors del vaixell, etc. queden reflectits en un diari que ella escriu al llarg del mes de periple. Aquest diari, més tard serà conegut pels infants de Villa Las Estrellas, base ubicada en unes illes del mateix continent, que respondran a la Sofia explicant com és la seva vida en aquells paratges.

L’autora explica al final del llibre que quan ella va ser a l’Antàrtica va escriure el relat del seu viatge als infants de tot el món i els nens i nenes li responien amb dibuixos sobre el que ella anava narrant. Aquests dibuixos van servir per donar suport a una bona causa i també per il•lustrar aquest llibre, ple de sorpreses i diferents visions. És, per tant, un llibre participatiu que, des de les guardes fins al disseny de la composició interior, realitzada per Tony Palmer, ofereix una doble visió molt ben tramada artística i de coneixements sobre els primers exploradors d’aquelles terres, com són els vaixells que poden circular pels mars gelats, el modus vivendi dels habitants del sud del nostre planeta blau, etc.

Cal fer esment a la traducció de Verónica Uribe. Aconsegueix un ritme que segueix el fil dels relats de viatges en què hom no pot deixar de llegir-los perquè l’estil literari et porta a compartir els esdeveniments, com si fossis allà, malgrat la distància.

Benvingut sigui aquest apassionant relat on realitat i ficció van de la mà per acompanyar a la Sofía rumb a l’Antàrtica, com si fóssim un altre passatger a bord de l’Aurora Australis.

No hay comentarios: