FITXA
=====
Títol: Excuses, excuses
Autor: Anushka Ravishankar
Il·lustrador: Gabrielle Manglow
Edició: Takatuka, 2012
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica:
RESSENYA
=========
Un llibre ideal per a llegir a principi d’any, mentre els més agosarats escriuen els bons propòsits de l’any per penjar a la nevera.
En Nil, el nen protagonista d’aquesta història, ja voldria ser rigurós, amable, dolç, puntual, correcte, col•laborador, però per molt que s’esforça, sempre hi ha algú disposat a aixefar-li la guitarra:
Un gos hipnotitzador, un elefant amb mitjons a les orelles, un quadern de deures escapista...
Amb un text rimat i unes il•lustracions esbojarrades pintades sobre la foto real del protagonista, Excuses excuses, m’ha alegrat la setmana per diversos motius:
- és un llibre amb esperit juganer, que vol i fa riure, perquè sí, perquè l’humor és l’única cosa que no hem de retallar.
- jo sóc de les que fa llistes de bons propòsits que mai no acompleixo.
- el final és alliberador: si no complim els bons propòsits no passa res, no s’acaba el món, al contrari. Demà tornarà a ser dilluns i ja se sap que el dilluns és el millor dia per començar el règim, apuntar-se a anglès, passar la mopa, trucar a la tieta de Manlleu, etc.
[Glòria Gorchs]
***
Una setmana qualsevol pot arribar a convertir-se en una història boja si qui l’escriu és una autora com Anushka Ravishankar (1961), una poetessa hindú que és una artista del “nonsense” i les obres de la qual han estat guardonades amb prestigiosos premis internacionals.
Qui ens narra la història visual és una il·lustradora de l’illa Reunió, Gabrielle Manglou (1971), que a part d’il·lustrar llibres crea instal·lacions artístiques, escultures i vídeos i forma part de la companyia La Magik!. Ho fa partint d’una combinació de tècniques: col·lage, fotografia i aquarel·la, el resultat és perfecte doncs la història esdevé universal tot i mantenir el seu origen hindú amb un treball de colors intensos i amb la introducció de referències constants a la Índia, d’on és també originari el protagonista de la història: en Neel Hariharan que es transforma en la ficció literària en en Nil.
L’estructura del llibre és senzilla i cíclica, s’inicia amb els bons propòsits d’un nen per la setmana que s’inicia i a continuació desenvolupa dia a dia com no s’ha complert el propòsit, quina ha estat l’excusa del Nil i com s’ha desenvolupat la història d’aquesta excusa. El diumenge per descomptat quedarà com a dia de reflexió.
La setmana que és a punt de començar queda en punts suspensius, nosaltres ja ens la imaginarem de bracet de Rodari i Carroll.
[Elisabet Marco]
No hay comentarios:
Publicar un comentario