El prodigi

FITXA
=====
Títol: El prodigi
Autor: Gerard Guix
Il·lustrador:
Edició: Estrella polar, 2011
Edat: a partir de 12
Temàtica:


RESSENYA
=========
Es diu Axel perquè als seus pares els agradava Guns’n’roses i aquest era el nom del líder. Es diu Axel, però es podria haver dit Odin, per l'oncle de Suècia que mai ha vist, però que cada any li envia un regal d'aniversari. L'Odin és un personatge misteriós i inversemblant, i curiosament l'Axel el coneix just quan els seu cos adolescent comença a patir uns canvis angoixants que l'omplen de dubtes. I és que l'Àxel encara no sap que li espera un combat molt dur ni que d’aquí uns anys els llibres parlaran d’ell, el Prodigi, perquè està a punt de canviar el curs de la història.

El prodigi és la novel•la que marca l’inic d’una trilogia d’homes llop i zombis situada a una Barcelona actual que reconeixem gràcies a ubicacions com ara el cementiri de Collserola o la xarxa de metros i d’altres igualment conegudes. Les dues seqüeles d’aquesta trilogia ja tenen forma i títol: concretament trobarem ‘L’enginy’ tot seguit i ‘El talent’ que tancarà la saga.

Aquesta és una d’aquelles lectures concebuda per a un públic molt determinat, això fa que el resultat sigui molt encertat, ja que podem dir que les pàgines d’aquesta primera part de la saga que ens presenta Gerard Guix contenen tots els ingredients que els joves lectors busquen en aquest tipus de lectura, intriga, aventures, misteri, una mica de sang i fetge... un conjunt que configura una història narrada amb un estil àgil i directe, escrit amb un llenguatge actual adaptat a l’edat del seu lector potencial. És un d’aquells títols que estic convençuda correrà de boca en boca entre els joves gràcies al ganxo que té, com a carta de presentació un vídeo de presentació impactant i un final del primer volum obert que farà que demanin la segona part per saber què ha passat amb l’Àxel i el seu sobtat i peculiar seguici.

La llegenda de Sant Jordi en 3D

FITXA
=====
Títol: La llegenda de Sant Jordi en 3D
Autor: Diversos autors
Il·lustrador: Lluís Cadafalch
Edició: Estrella Polar, 2011
Edat: de 4 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========
Fa molt i molt de temps, el poble de Montblanc era devastat per un monstre ferotge i terrible, que podia caminar, volar i nedar, i tenia un alè tant pudent, que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l'aire i produïa la mort a tots els qui el respiraven. El monstre era l'estrall dels ramats i les persones, i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Preocupats per la situació, els habitants de Montblanc van pensar en donar al drac, cada dia de menjar a una persona, per intentar calmar-lo. El problema, era trobar la persona que volgués sacrificar-se cada dia per ser devorada pel drac.

És evident que parlem de tot un clàssic del qual n’apareixen versions diverses cada any en aquestes dates, i doncs, per què concretament aquesta m’ha cridat l’atenció? Doncs per la seva aposta diferent i innovadora. L’editorial Estrella Polar ens presenta per primera vegada ‘La llegenda de Sant Jordi’ en format tridimensional, l’àlbum ja ve acompanyat de les pertinents ulleres bicolor per gaudir d’una de les històries més nostre de forma ben curiosa.

És habitual al mes de març començar a trobar als aparadors de les llibreries exemplars diversos amb la llegenda, en trobem per tots els gustos, amb il•lustracions d’estils ben diferents, amb lletra de pal, lligada, i un llarg etcètera. La proposta d’Estrella Polar és fantàstica, amb una presentació cuidada al detall, ens expliquen la llegenda coneguda més o menys per tots de forma extensa però sense excedir-se, i Lluís Cadafalch hi aporta un treball genial amb les seves il•lustracions, de colors vius que estan concebudes pensant en el lector al qual es dirigeix, nens i nenes d’avui dia que no paren quiets. Els personatges que apareixen a les imatges són dinàmics, es percep un moviment a totes les pàgines que fa la lectura més amena i viva.

I per descomptat, el fet que la tecnologia 3D que inunda les pantalles dels cinemes arribi a les pàgines dels llibres és una idea arriscada i molt ben treballada en aquest cas, els nens gaudeixen de veure un conte amb les ulleres posades veient com els personatges prenen vida. Si teniu pensat regalar una versió d’aquesta llegenda, tingueu clar que aquest és un valor segur, encantarà a tots els nens i nenes.

El meu primer cotxe era vermell

FITXA
=====
Títol: El meu primer cotxe era vermell
Autor: Peter Schössow
Il·lustrador: Peter Schössow
Edició: Joventut, 2011
Edat: de 4 a 8
Temàtica:
Premi Llibreter 2011


RESSENYA
=========
L’editorial Joventut ens presenta aquesta primavera un llibre fantàstic per treballar amb els nens la senyalització vial. Aquest és un tema sovint feixuc de tractar, com podem explicar un munt de senyals de formes i colors diferents a nens i nenes petits? Doncs aquí Peter Schössow ens fa un autèntic regal, un àlbum il•lustrat que ens narra les aventures o potser hauríem de dir les desventures de dos germans que es troben amb un regal ben curiós del seu avi, un antic cotxe de pedals, vell i atrotinat, que hauran d’arreglar abans de fer servir.

Per moltes persones el primer cotxe sempre és el millor. I el primer recorregut és el més formidable, encara que estigui ple d’obstacles i sorpreses, com els passa aquest parell d’entremaliats.

L’autor a aconseguit mimetitzar a la perfecció l’acció que es desenvolupa a la història amb tot un seguit de senyals de trànsit, el més recomanable és que aquest conte l’expliqui un adult preferiblement a que l’infant en faci una lectura en solitari, ja que podem aprofitar per anar explicant què significa cada senyal, cosa que no truncarà la història perquè hi estan totalment integrades. Una altra opció és treballar-lo a l’escola, i en aquest cas deixar que siguin els alumnes els que dotin de significat cada senyal.

A més d’aquest gran valor afegit, amb el qual no tinc dubte que els nens captaran el significat d’aquestes marques vials, el meu primer cotxe era vermell també dóna un gran valor a la relació entre aquests dos germans, en tot moment es percep una complicitat entranyable entre ells.

I no puc deixar d’elogiar el magnífic treball de Schössow amb les il•lustracions, dotades d’un estil únic ben característic d’aquest alemany que no necessita presentació, ja que el seu treball premiat en diverses ocasions (de fet un dels seus darrers treballs ‘La Paula i la lleugeresa de l’ésser’ opta aquest any a una de les categories de l’Atrapallibres) parla per sí mateix. Tons càlids amb colors terrossos prenent protagonisme, les seqüències que presenten algunes pàgines són divertidíssimes i aconsegueixen parlar per sí mateixes, de fet, aquest és un d’aquells àlbums que podria prescindir del text, potser per això l’autor ha inclòs un llenguatge molt més infantil en el germà petit que aporta un toc d’humor que agradarà molt als lectors.

En algún lugar de China

FITXA
=====
Títol: En algún lugar de China
Autor: Ana Folgueira
Il·lustrador: Emilio Amado
Edició: Madrid: Silabario, 2009.
Edat: A partir de 5 anys
Temàtica: adopció


RESSENYA
=========
Existeixen temes que tradicionalment han estat tabú i s’han buscat estratègies diverses, sovint molt imaginatives, per parlar amb els més menuts sobre aquests temes tot i que els experts consideren que, el més adequat és parlar obertament amb els infants del que està passant i tractar els temes amb naturalitat. (“Los especialistas instan a explicar a los niños los temas tabú” dins La Vanguardia. 18 de febrer). Entre el “top ten” d’aquestes temàtiques estan: la mort, les malalties, la separació matrimonial... i el que tracta aquest magnífic llibre: l’adopció.

Un tema delicat que tant l’autora com l’il•lustrador resolen de forma metafòrica i poètica a través d’uns ocells que seran els intermediaris entre els infants i la família d’adopció. Els ocells estiren dels fils de les mantes dels llits dels infants a les cases d’acollida i els fan arribar a famílies d’arreu del món. La família contestant les preguntes que l’ocell els hi plantejarà podran arribar fins al seu fill seguint el fill vermell, com si del mite d’Ariadna es tractés.

Una història bonica, tendra, amable que explica de forma dolça però clara i contundent el concepte d’adopció.

Les il•lustracions destaquen la seva expressió alegre, càlida i propera que dóna un toc de tendresa i personalitat al llibre. A més cal destacar l’estètica del llibre i la perfecta combinació d’il•lustració i tipografia que en format de núvol d’etiquetes destaca els termes més significatius amb un cos de lletra superior a la resta.

Finalment cal destacar la part humanitària que acompanya la publicació en tant que l’adquisició de l’exemplar suposa una aportació per accions humanitàries i d’ajuda a aquests infants.

Visiteu la web del llibre.

Al llit, horribles!

FITXA
=====
Títol: Al llit, horribles!
Autor: Isabelle Bonamean
Il·lustrador: Isabelle Bonamean
Edició: Barcelona: Corimbo, 2010
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: pors nocturnes


RESSENYA
=========
A la Cèlia li cost molt dormir. Té por i tem els monstres que viuen al bosc. Abans d’anar a dormir la mare li explica que no ha de tenir por, que el Sufi, el seu gat, estarà al seu costat i la protegirà de tots els perills que puguin sorgir.

Just en el moment en que la Cèlia tanca els ulls comença un viatge fantàstic cap a un bosc on es trobarà amb “els horribles”. El Sufi, que és molt valent, no dubta ni un instant en enfrontar-se a bruixes i ogres per tal de protegir a la Cèlia i aconseguir el seu objectiu: que tothom dormi!

Un llibre divertit amb personatges simpàtics, que transmeten energia positiva i alegria prenent un protagonisme absolut en la història i centren l’atenció del lector. Una il•lustració neta, càlida amb fons neutres que permeten al lector concentrar-se en els personatges protagonistes facilitant la lectura i la seva comprensió.

Si el tema del llibre no destaca per la seva originalitat, en tant que ha estat tractat àmpliament al llarg de la història de la literatura infantil i juvenil, podem destacar que aquest tarannà positiu que impregna la història facilita el tractament del tema mostrant situacions ds d’un punt de vista divertit i còmic.

Les princeses també es tiren pets

FITXA
=====
Títol: Les princeses també es tiren pets
Autor: Ilan Brenman
Il·lustrador: Ionit Zilberman
Edició: Bromera, 2011
Edat: de 3 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========
El pare de Laura va agafar el llibre secret de les princeses i li va contar a la filla una cosa que no sabia ningú... Acompanya a aquesta nena i descobreix aquest secret que la gent desconeix.

És ben cert, que per més que hi hagi qui s’entesti a negar l’evidència les nenes, en la seva majoria, passen en algun moment de la seva infantesa per una fase tan ineludible com pastelosa: el període rosa com diria Picasso o l’etapa princesa, com diem moltes mares. Tu ja pots lluitar contra les tendències i els arquetips establerts que si toca, toca. I arribats aquest punt només ens queda resignar-nos i posar-hi bon humor.

L’editorial Bromera fa una meravellosa aportació a totes les famílies que tinguin la intenció de posar un toc d’humor a les històries roses, i ens fa arribar aquesta enginyós i divertidíssim conte: Les princeses també es tiren pets del prolífic brasiler Ilan Brenman. En aquest àlbum es posa de manifest els més de setze anys que fa que aquest home es dedica a la narració oral, doncs ha inserit a la història un ritme que permet fer-ne una narració amena i sobretot molt divertida, que desmitifica l’aura de perfecció atribuïda a les princeses.

Les il•lustracions es conjuguen amb el text amb el mateix punt humorístic, que permet jugar amb aquest llibre oferint un catàleg d’opcions: una història de mida perfecta per ser narrada als més petits sense fer-se pesada; una tria immillorable per a una hora del conte, ja que el tema i la imaginació que hi ha posat ho converteixen en un conte genial. I un àlbum per ser llegit per primers lectors ja que s’ha emprat una tipografia molt clara. Remarcable també el treball d’Ionit Zilberman, com a mostra de la il•lustració val la pena fixar-se en els detalls, ja que l’autor hi ha posat molta cura, us recomano que us fixeu en la representació gràfica dels pets: molt ben trobada i divertida.

Per tot això i el que trobareu vosaltres en volar per les seves pàgines, penso que aquest àlbum hauria d’estar a totes les llibreries i biblioteques a l’abast de qualsevol infant, se senti o no princesa.

La gramàtica de l'amor

FITXA
=====
Títol: La gramàtica de l'amor
Autor: Rocío Carmona
Edició: La Galera, 2011
Edat: a partir de 12
Temàtica:


RESSENYA
=========
Després de la separació dels seus pares, la Irene ingressa en un internat del sud d’Anglaterra, al costat d’un penya-segat. Allà viurà amb molt de dolor el seu primer desengany amorós, a la vegada que guanyarà un inesperat mentor: Peter Hugues, el professor més estricte de l’escola i també molt atractiu, que s’ofereix a ensenyar-li la “gramàtica de l’amor” a través de l’estudi de set grans novel•les del gènere. Cada dimecres, la Irene li comentarà la lectura de la setmana d’on haurà d’extreure lliçons vitals sobre l’amor d’autors clàssics i contemporanis. Mentre l’alumna s’enamora a poc a poc dels seu distant professor, un silenciós pretendent aspira secretament al seu cor.

Rocío Carmona ens regala un inoblidable llibre per a tots els públics que recull l’essència de les millors obres d’amor de tots els temps. De fet el llibre camina entre set novel•les d’amor cabdals de la literatura universal que la protagonista ha de llegir per aprovar l’enigmàtica assignatura de La gramàtica de l’amor: L’amant perillosa. Al sud de la frontera, a l’est del sol de Haruki Murakami, Orgull i prejudici de Jane Austen, Carta d’una desconeguda de Stefan Sweig, Ana Karenina de Tolstoi, L’amor en els temps del còlera de Gabriel García Márquez, Jane Eyre Charlotte Brönte i Les penes del jove Werther de Goethe.

El que d’entrada pot semblar l’estereotipada clàssica història d’amor romàntic per adolescents, se’ns revela ben aviat com molt més que això. Escrita amb ofici, permet una lectura àgil i absorbent, que a mi no em va durar més de dos dies, ja que no podia esperar a saber què passaria amb la Irene, en Peter, en Marcelo, La Martha i en Josh. Cal sumar a la història la musicalitat que desprèn, doncs està farcida de referències musicals que configuren una autèntica banda sonora i no podem oblidar, els meravellosos fragments de les obres estudiades en aquesta curiosa assignatura. Tot plegat, aconsegueix encomanar-te el desig de capbussar-te en aquestes lectures escollides amb un encert excepcional.


La Galera ha tingut en compte fins al més petit dels detalls amb aquesta edició, la coberta i les guardes són il•lustrades per Meritxell Ribas, experta en la tècnica del grattage, totalment artesanal i molt poc utilitzada, que ja va mostrar el seu art amb el treball realitzat al Pack especial de Tom Sawyer i Huckleberry Finn editat per la mateixa editorial el passat 2010, en aquest cas segueix trobem una discreta nota de color en el seu treball, vermell naturalment.

Aquesta novel•la és una recomanació immillorable per a joves lectors, però jo aniria més enllà, qualsevol persona que es trobi amb aquest llibre entre les mans sabrà apreciar-lo ja que, qui no ha viscut la flama incendiària del primer amor? I el punyent dolor del primer desengany ? Aquesta hauria de ser una novel•la de lectura obligatòria, doncs aporta molt més que entreteniment, una sèrie de reflexions de la mà de la jove protagonista que ens arriben a tocar el cor. Llegiu-la i regaleu-la, us asseguro que constituirà una bona elecció.

Barrabum!

FITXA
=====
Títol: Barrabum!
Autor: Mark Haddon
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: La Magrana, 2010
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: aventura, ciència ficció, humor.


RESSENYA
=========
En Jim està preocupat. La seva germana diu que el volen fer fora de l’escola, i ell no sap si li pren el pèl o és veritat. El seu amic Charlie té un pla infalible per esbrinar-ho: posaran un walkie-talkie a la sala de professors i escoltaran què diuen. En realitat el walkie-talkie no els serveix per conèixer el destí d’en Jim però els permet descobrir una conversa molt misteriosa entre dos professors. Parlen una llengua estranya… Seran espies? O potser alienígenes? Convençuts que els professors amaguen alguna cosa, en Jim i en Charlie faran d’investigadors i buscaran alguna pista que confirmi les seves sospites. Efectivament, les sospites s’acabaran confirmant... I els dos amics es ficaran de ple en una aventura que mai no oblidaran.

Mark Haddon es va fer famós amb la novel•la El curiós incident del gos a mitjanit, que es va convertir en un best-seller a tot el món ara fa uns anys. Abans d’aquesta novel•la, però, ja havia escrit uns quants llibres infantils i fins i tot n’havia il•lustrat alguns. Entre els llibres que havia escrit s’hi troba el que comentem aquí com a novetat. Bé, això té una explicació… Haddon va publicar aquesta novel•la per primer cop el 1992 com a Gridzbi Spudvetch!. Després de reescriure-la, actualitzar-la i canviar-li el títol per un que es pugui pronunciar sense problema, ara la torna a publicar.

Barrabum! és una novel•la d’aventures trepidant, plena de misteris i sorpreses. Està escrita amb un estil tan àgil i directe que us farà llegir sense parar fins que arribeu al final; i el seu humor àcid, surrealista i de vegades políticament incorrecte aconseguirà que deixeu anar més d’una riallada mentre llegiu. A més de gaudir de la lectura, hi descobrireu una bonica història d’amistat que us farà pensar fins on estaríeu disposats a arribar vosaltres per ajudar el vostre millor amic. Sens dubte, un llibre molt recomanable.

Els petits filosinfants

FITXA
=====
Títol: Digues, pare, per què m’estimes? / Digues, mare, per què existeixo?
Col·lecció: Els petits filosinfants
Autor: Oscar Brenifier
Il·lustrador: Delphine Durand
Edició: Barcelona: Estrella Polar, 2010
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: filosofia per a nens


RESSENYA
=========
Tot i que en Fil encara és molt petit, sovint fa grans preguntes. Preguntes tan difícils que els seus pares no saben com contestar. Quan en Fil ensopega amb una d’aquestes qüestions sense resoldre, l’Osof, la seva mascota de peluix, l’anima a buscar-ne resposta entre les coses que l’envolten. En Fil fa les preguntes a tota mena d’objectes i animals, ja sigui una formiga o un llibre, ja sigui un borrall de pols o la lluna. I ells li van donant les seves respostes; respostes que, de vegades, no convencen al nen... Per sort, l’Olof sempre l’anima a continuar buscant una solució més adient. Quan en Fil torna a casa, després del seu viatge de recerca personal, els pares ja saben com contestar la seva pregunta.

Els petits Filosinfants és una col•lecció de llibres il•lustrats que pretén ajudar els nens a trobar resposta a aquelles qüestions complicades que els comencen a interessar. Estan escrits per Oscar Brenifier, un reconegut filòsof i escriptor amb força experiència en la didàctica de la filosofia per al públic infantil. L’objectiu d’aquesta col•lecció no és tant donar eines als pares perquè puguin respondre fàcilment preguntes difícils dels seus fills com ensenyar els nens a buscar ells mateixos les respostes. Indueix els petits lectors a ser curiosos, a descobrir el seu voltant i a insistir en les seves investigacions fins a trobar la millor solució als seus dubtes.

Tots els llibres de la col•lecció, escrits com si fossin contes, tenen la mateixa estructura argumental i van acompanyats de les ilustracions senzilles i amables de Delphine Durand. De moment s’han publicat tres títols: Digues, pare, per què m’estimes?, Per què no puc fer el que vulgui? i Digues, mare, per què existeixo?. La col•lecció constitueix una oportunitat excel•lent per introduir els més petits (amb ajuda dels pares, això sí) en la filosofia.

Zoo

FITXA
=====
Títol: Zoo
Autor: Suzy Lee
Il•lustrador: Suzy Lee
Edició: Los cuatro azules, 2010
Edat: de 6 a 8 años
Temàtica:


RESSENYA
========
Gracias a Los cuatro azules llega a nuestras librerías y bibliotecas un nuevo (aunque anterior a los que ya conocemos gracias a Barbara Fiore – La ola, El espejo y Sombras) libro de la coreana Suzy Lee. Se trata de un álbum que, como sus obras posteriores propone lecturas tanto para los lectores infantiles como para los adultos. Una obra que, bajo la aparente lectura “superficial” de la trama (una excursión al zoo de una familia en la que los padres pierden de vista a la niña, que vive su propia aventura sin ser consciente de la situación que ha provocado), propone una rica lectura e interpretación de las imágenes, el uso del color y, sobre todo, las miradas de los personajes. Porque no todos los protagonistas de esta historia ven lo mismo: mientras los adultos visitan un zoo gris y vacío de vida, la niña se adentra en un espacio lleno de color en el que los animales conviven en armonía y libertad. Simplemente genial la alternancia de la voz narrativa infantil con las escenas de miedo creciente de los padres, que buscan y buscan a su hija sin encontrarla. Y un final en el que de nuevo la autora nos muestra el escenario desde las dos perspectivas, la infantil y la adulta. Queda en manos de los lectores interpretar lo que ha sucedido y aventurar una conclusión (¿quizá que hemos perdido los adultos la capacidad de ver el mundo con ojos de niño?)... o simplemente volver al principio para volver a disfrutar de una historia con pocas palabras pero cargada de emociones.

El pez que sonreía

FITXA
=====
Títol: El pez que sonreía
Autor: Jimmy Liao
Il·lustrador: Jimmy Liao
Edició: Barbara Fiore Editora
Edat: Totes les edats
Temàtica:


RESSENYA
=========
Ens trobem davant d'una història que és una metàfora sobre molts aspectes de la vida: la soledat, l'amor, la il•lusió, la possessió, la llibertat... Tot això es desprèn a través d'un relat protagonitzat per un home i un peix i la relació que estableixen. L'home està sol i posseeix un peix en una peixera. El peix li fa companyia a tota hora i sempre li somriu. Fins que un dia a través d'un somni l'home descobreix que el peix és presoner dins la peixera i decideix alliberar-lo. Quan ho fa se n'adona que tota la felicitat anterior era falsa igual que tota la fidelitat del peix i és llavors, dins del mar, quan els dos són realment lliures. Aquesta idea es representa amb una imatge molt entranyable: el peix sortint del mar i fent-li un petó al seu anterior amo.

Aquest llibre-àlbum et convida a llegir-lo una vegada i una altra per descobrir detalls i matisos de la història, el text i les il•lustracions. Cada nova lectura et dona una nova interpretació aconseguint un nivell de profunditat on tothom hi reconeixerà sentiments i situacions que ha viscut. El peix pot ser un animal de companyia, però també pot ser la parella, una amistat, un mateix, un projecte...

La part gràfica de la història també s'ajusta en tot moment a l'estat de l'home protagonista. El blau sembla ser el color que tot ho envaeix i que representa tant la soledat del personatge com la llibertat del mar on peix i home hi troben la felicitat.

L'adaptació animada d'aquest llibre va guanyar el premi especial al millor curtmetratge d'animació del Festival Internacional de Cinema de Berlin 2006.

Bestiolari

FITXA
=====
Títol: Bestiolari
Autor: Josep Vallverdú
Il·lustrador: Manuel Cusachs
Edició: Fil d'Aram, 2010
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: poemes d'animals


RESSENYA
=========
Amb aquest nou llibre de Josep Vallverdú (1923), autor prolífic de la literatura juvenil i infantil catalana, fa un recull d'una cinquantena de poemes on els animals -com bé diu el títol- són els protagonistes simpàtics d'un món ideat per l'escriptor.

Des d'un punt de vista divertit i irònic Vallverdú ha descrit cada un d'ells amb una rima senzilla, on hi predominen els versos de set síl•labes, propis dels gèneres de la literatura popular. Apareixen en el poemari ordenats alfabèticament i sense lligam uns amb altres. N'hi ha per a tots els gustos i colors, n'hi ha de reals -la majoria- i n'hi ha d'imaginaris com el drac, el dinosaure i el camellari (collita pròpia de l'escriptor, que neix de la unió de camell i dromedari). Fins i tot hi trobem una picada d'ull a la literatura clàssica infantil, com en el poema del llop que manté una conversa un pèl còmica amb la caputxeta vermella o el de la rata, vestigi de la rateta que escombrava l'escaleta.

Si tirem enrera i veient moltes de les seves obres, no és difícil endevinar que a l'autor és un amant dels animals i que gaudeix parlant i imaginant situacions còmiques, inclús en molts casos fora de context i la veritat és que se'n surt prou bé.

Les il•lustracions, obra de Manuel Cusachs, acompanyen a voltes amb carinyo, a voltes amb humor, cada un dels animals.

Si bé l'obra no és espectacular, amb aquest bestiolari riurem llegim molts del poemes, amb d'altres ens quedarem una mica indiferents, però en general ens farà passar un bona estona i us ben asseguro que us arrencarà més d'un somriure.

I per anar obrint boca, us en deixo un parell:

Cabra
La cabra més mansoia
és del pastor la joia.
Bela mentre la muny
amb el puny.
Ell, després, es beu la llet,
i queda molt satisfet...
I em penso que ella també,
perquè diu tothora "bèèèè!"

Cangur
El cangur, a salts,
arriba a l'encalç
dels Mossos d'Esquadra:
-Detinguin el lladre!
-Què li han pres? -diu la Mossa
-La bossa!

En Batu

FITXA
=====
Títol: En Batu (també disponible en castellà)
Autor: Tute
Il•lustrador: Tute
Edició: Bang ediciones, 2010 (Col. Mamut)
Edat: a partir de 8 años
Temàtica: tires còmiques


RESSENYA
========
Primer van ser el Carlitos i els seus amics. Després, la Mafalda. Una mica més tard, Calvin y Hobbes. Fa uns anys, va ser el torn de Macanudo (i especialment les tires amb el trio Enriqueta-Madariaga-Fellini de protagonista). I ara, arriba en Batu.

I és que crec que mai no em cansaré de gaudir de tires còmiques amb protagonista infantil. Ja siguin tires amb un aire de crítica social (les de Quino), amb humor filosòfic (les de Watterson), o amb un toc melancòlic (les de Liniers), totes elles comparteixen la màgia, la innocència i la sorpresa del qui mira el món amb ulls d’infant.

En aquest cas, el protagonista és Bautista, “Batu”, un nen amb una espectacular cabellera pèl-roja. L’acompanyen sobre tot el seu gos blau Tutum i el seu amic Boris, mentre els pares i alguns altres companys queden com a teló de fons. A en Batu no li passen grans coses... excepte en la seva imaginació, és clar: allà, un carretó de quatre rodes pot ser una nau espacial per enviar el seu gos a la lluna o un vaixell atacat pels pirates; una cistella amb un globus cordat pot portar-lo fins al cel; i mai se sap quines aventures s’amaguen al fons de la banyera... Això sí: la realitat sempre s’acaba imposant per interrompre els jocs dels nens i fer-los posar els peus (o a vegades directament el cul) a terra.

En Batu té por dels monstres que es colen en els seus somnis, un fort complexe d’Edip del qual no s’avergonyeix (no són sempre fantàstiques les mares, quan som petits?), i rampells poètics que el seu amic Boris no acaba d’entendre (com mirar els núvols o gaudir del silenci).

A Argentina ja ha aparegut un segon volum recopilatori de les historietes d’en Batu, que publica el diari La Nación. No puc esperar que el publiquin també aquí, a casa nostra.

Jo ♥ nyam, nyam. L’abecedari dels aliments

FITXA
=====
Títol: Jo ♥ nyam, nyam. L’abecedari dels aliments
Autor: Mar Gonzalez Duran
Il·lustrador: Emma Schmid
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2010
Edat: fins a 6 anys
Temàtica: primers coneiximents


RESSENYA
=========
Aquest llibre adreçat als petits lectors i fet amb l'assessorament d'un nutricionista fa un recorregut per tot l'abecedari, relacionant cada lletra amb un aliment (arròs, bolet, cigró...) i destacant-ne alguna propietat nutritiva mitjançant rodolins, poesies i endevinalles.

Les il•lustracions són senzilles i molt acolorides, ens ofereixen jocs visuals i els colors estan relacionats amb l'aliment al qual es refereixen.

Tot plegat el fa molt interessant per als infants de cara a conèixer lletres, formes, colors i, evidentment, aliments. A més a més és un llibre adequat per a primeres lectures.