Miradas

FITXA
=====
Títol: Miradas
Autor: Dieter Wiesmüller
Il·lustrador: Dieter Wiesmüller
Edició: Kalandraka, 2008
Edat: Per totes les edats (abans dels 5 i fins l'infinit)
Temàtica:
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Com ja ens diu el títol, aquest és un llibre de mirades. Un llibre on tot i un petit text, la il·lustració és la protagonista indiscutible, una il·lustració realista que pretén donar-nos a conèixer uns animals i també el seu hàbitat. A la pàgina de la nostra esquerra ens trobem en primer pla un ull que ens observa. La imatge està feta de tan aprop que no podem distingir fàcilment de quin animal es tracta. A la següent pàgina, a la dreta, ens trobem el què justament està veient aquest animal. I el paisatge que observa i des del punt de vista que ho fa, és la pista que ens ha de permetre saber si es tracta d’un petit ratolinet, o d’una cigonya que està volant, o d’un animal nocturn que descansa en un tronc d’un arbre, etc.

El joc té finalment la solució, perquè el darrer ull que se’ns presenta és el d’un infant que finalment ens mostra tots els animals que s’amagaven a les pàgines del llibre.

Un àlbum doncs ideal per gaudir de les il·lustracions, per jugar a endevinar, per explicar als infants els diferents punts de vista que pot escollir un il·lustrador a l’hora de dibuixar una escena, ideal per regalar als amants dels animals, un luxe, vaja!

El crim del colós rialler

FITXA
=====
Títol: El crim del colós rialler
Autor: Xavier Bertran
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Columna 2008 (Columna; 232)
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:
Puntuació: 2 de 4

RESSENYA
=========
L’autor, un veterà de la literatura infantil i juvenil de casa nostra, situa la seva nova aventura al Vallès Oriental [comarca on crec que resideix], amb la qual cosa, tot i la ficció, dóna una càrrega més forta als fets relatats.

La història gira al voltant d’un circ, EL KOZMYC, que s’instal·la a la Roca del Vallès, i de l’assassinat que hi té lloc.

Una noieta, que resulta que estava embarassada, és trobada morta al costat de la carpa. De seguida totes les sospites cauen sobre una mena de gegant, un noi amb cert retard mental, que treballa al circ. Les funcions s’han de suspendre mentre no s’aclareixi el misteri. I aleshores, el fill de l’amo, convençut de la innocència del seu amic, i per salvar la reputació del circ i la feina de tots, decideix investigar per la seva banda els fets.

El llibre té una estructura linial i clàssica, però està ben construït, encara que la intriga i el misteri no acaben de ser prou riques com per ser destacables. Potser el millor del llibre és la capacitat de l’autor per transmetre l’atmòsfera, la feina i els problemes de la vida del circ.

I també la crítica ferotge a la classe política de la Roca del Vallès, que realment no en surt gens ben parada. Els rocarols sabran de què parlo!

¡Hola! Yo soy... Otto terremoto

FITXA
=====
Títol: ¡Hola! Yo soy... Otto terremoto
Autor: Alan MacDonald
Il·lustrador: David Roberts
Edició: Barcelona: Montena 2008
Edat: A partir de 7 anys
Temàtica:
Puntuació: 2 de 4

RESSENYA
=========
Primer llibre d’una nova col·lecció protagonitzada per Otto. Tres històries curtes d’aquest nen entremaliat que bé podria ser amic íntim d’en Bernat Barroer ( il. per Tony Ross).

No es tracta d’un producte ni original, ni nou ni especialment destacable a nivell literari, però és que tampoc és el seu objectiu. En aquest sentit no ens enganya gens la col·lecció. Es tracta d’un llibre per a primers lectors o per aquells que no acaben de llançar-se a la lectura: lletra gran, molts diàlegs, il·lustracions divertides, situacions esbojarrades…

Petites aventures ambientades a l’escola, a una festa d’aniversari, a casa, on no poden faltar les nenes cursis i alguna bibliotecària repel·lent.

Cada un de nosaltres haurà de decidir si recomanar-lo o no segons el seu criteri de qualitat. Ara bé, és la típica col·lecció que pot ajudar a segons quins lectors a perdre la por pels llibres i a practicar la mecànica de la lectura. Fins i tot hi ha un sumari a davant amb els títols i pàgines de les tres aventures que es trobaran al llibre.

Noemí Mercadé



El passat dilluns 7 de juliol de 2008 ens va visitar a la tertúlia la Noemí Mercadé, coordinadora editorial dels segells Bambú i Combel, de l'editorial Casals. La Noemí ens va parlar de la seva tasca com a editora de literatura infantil i juvenil, de la quantitat de treball que s'amaga darrera la creació d'un pop-up, i d'alguns dels projectes en què estan treballant.

Moltes gràcies, Noemí, per la teva visita!

El búfalo y el pájaro

FITXA
=====
Títol: El búfalo y el pájaro
Autor: Catherine Zarcate y Olivier Charpentier
Il·lustrador: Catherine Zarcate y Olivier Charpentier
Edició: Cànoves: Editorial Proteus, març de 2008
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
========
“Este cuento no ha nacido a partir de un cuento tradicional ya existente. Es una obra original.” Hacen bien en comentarlo, porque ciertamente “El búfalo y el pájaro” tiene todas las características de las fábulas tradicionales, incluída la moraleja, que también está relacionada con uno de los paratextos del libro, en este caso parte de la dedicatoria (“Para todos los artistas”).

La historia nos habla de un búfalo, que vive tranquilamente en un lago, y de un pájaro, que vive posado sobre el cuerno del búfalo y con su canto le cuenta historias sobre su vida. Un día el hombre llega para plantar la cosecha de arroz. El búfalo le ayuda encantado, y mientras hombre y búfalo trabajan, el pájaro sigue cantando. Cuando llega la hora de recoger la cosecha, y el pájaro picotea del grano, el hombre protesta. Entonces, el sabio búfalo le hace ver al hombre que el pájaro tiene derecho a una parte, por pequeña que sea, de la cosecha, pues el pájaro, con su canto, también ha trabajado. El mensaje se hace entonces evidente. El pájaro representa al artista, y el álbum habla de la necesidad de reconocer que el arte también merece ser reconocido, y los artistas deben poder vivir de ello, pues es su oficio.

Las ilustraciones nos muestran a los tres personajes dentro de los límites del lago, realizando las diferentes tareas que les corresponden. Destacan los colores rojizo (para el agua del lago) y verde (para la cosecha) sobre los que destacan las pinceladas marrones y negras del búfalo, y la mancha amarilla del pájaro. Unos trazos rosas nos muestran el canto del pájaro. El texto narra en presente los sucesos, en un lenguaje sencillo, breve, y que juega con la repetición.

Fent equilibris

FITXA
=====
Títol: Fent equilibris
Autor: Daniel Nesquens
Il·lustrador: Arianne Faber
Edició: Barcelona: Thule, 2008
Edat: de 0 a 6 anys
Temàtica: Circ
Puntuació: 2 de 4

RESSENYA
========
“Fent equilibris” és un àlbum sobre el circ una mica estrany. Per una banda, tenim la història, prima però història al cap i a la fi, de la nena amb el gat al cap (i el gat amb la mosca al cap) que mira l’equilibrista, fins que al cable per on camina passa un gos que... fa quelcom que aquí no direm. Però el text diu més coses, que no veiem a les il·lustracions (fins i tot ens parla d’elements que no apareixeran fins que no tombem la pàgina, adelantant aconteixements); i al seu torn les il·lustracions ens mostren elements (objectes, animals, persones), que no tenen cabuda al text. Ambdues vessants del llibre, text i il·lustracions, tenen la seva gràcia de manera independent. En Nesquens juga amb el lector, interpelant-lo, aportant detalls a les il·lustracions, o fent hipòtesis sobre la història que explica, deixant que el lector decideixi el que més li agradi. L’Arianne Faber ens proposa unes il·lustracions esquemàtiques, gairebé infantils, on combina les siluetes de colors llampants amb d’altres fetes simplement amb color negre, tot sobre un fons blanc immaculat i amb els detalls mínims per assegurar la interpretació de les imatges. La combinació dins de l’àlbum d’ambdós elements, però, grinyola per alguna banda...

El árbol de los deseos

FITXA
=====
Títol: El árbol de los deseos
Autor: William Faulkner
Il·lustrador: Mikel Mardones
Edició: Madrid: Alfaguara, abril de 2008
Edat: de 10 a 12 anys
Temàtica:
Puntuació: 2 de 4

RESSENYA
========
A pesar de que William Faulkner (1897-1962), uno de los grandes escritories norteamericanos, deja al margen en esta historia infantil su estilo habitual de narración (complejo, plagado de monólogos interiores, con narradores y puntos de vista difíciles de seguir, etc.), hay ciertos elementos en este cuento fantástico que, no podemos negarlo, resuenan como propios del autor sureño. Un claro ejemplo son los conflictos raciales y sociales que, aunque secundarios, aparecen en la historia.

El cuento narra el día del cumpleaños de Dulcie, una de las protagonistas de la historia. Ese día, al despertarse, toda clase de cosas extrañas suceden: al despertar, un desconocido que dice llamarse Maurice le explica que si la noche antes de tu cumpleaños te acuestas con el pie izquierdo y le das la vuelta a la almohada antes de dormirte, puede suceder cualquier cosa, y así resulta ser. Ponis inflables que cobran vida salen de la bolsa de Maurice, que lleva a Dulcie, y sus amigos de excursión en busca del árbol de los deseos, que encontrarán sin saberlo, y que cumplirá los deseos que los niños irán formulando y que les llevarán a vivir una serie de aventuras disparatadas llenas de humor.

El libro, claramente influenciado por clásicos de la literatura infantil como Alicia en el País de las Maravillas, pero con un toque mucho más realista a pesar de la fantasía, termina con un mensaje en contra del egoísmo.

La vida encaja

FITXA
=====
Títol: La vida encaja
Autor: Eugène
Il·lustrador: Esperanza León
Edició: Madrid: Anaya, 2008 (Sopa de Libros, 127)
Edat: de 10 a 12 anys
Temàtica: llibertat
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
========
La vida en el pueblo de Nolo lleva años sin variar ni un ápice. El pueblo, construído por el señor Philibert Roduit para alojar a los obreros de la fábrica PRoduit de cajas, no ha cambiado a pesar de que ahora sea su nieto el que lo dirija (pues no solo es el director de la fábrica: también es el alcalde, juez, ministro de economía, arquitecto...). Los obreros, y habitantes de Nolo, comen en la cantina de la fábrica, veranean en el club náutico PRoduit, visten a sus hijos con ropa de marca Produit... supongo que ya se hacen una idea.

Toda esta estructurada sociedad se tambaleará cuando una mañana a Sachinka Baró se le ocurra preguntarle a su padre por qué ha levantado el dedo meñique para pedirle café a su mujer. A ésta, seguirán otras preguntas sin respuesta que harán que diferentes personajes se cuestionen su lugar en la sociedad, por qué actúan del modo que lo hacen y, finalmente, por qué tienen que aceptar ser gobernados de manera despótica por el señor Roduit. La revolución está servida, y el final demuestra que otra manera de hacer las cosas es posible.

Una historia que mezcla momentos de humor con reflexiones sobre la libertad de expresión, las normas, y la importancia de pensar críticamente y cuestionarnos nuestras acciones. Un libro cercano a la parábola, que a muchos les recordará en ciertos aspectos la Momo de Michael Ende.

Gats i gossos

FITXA
=====
Títol: Gats i gossos
Autor: Steve Jenkins
Il·lustrador: Steve Jenkins
Edició: Joventut, 2008
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica: llibre de coneixements
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Podríem pensar que Gats i Gossos és un altre llibre de coneixements sobre els animalons que més agraden als nens, però no. No ho és perquè el seu autor és l’Steve Jenkins.

El que diferencia els àlbums d’aquest autor d’altres llibres de coneixements és que a primera vista no diries que són de coneixements perquè fugen de la majoria de convencionalismes que limiten aquest format i introdueix grans dimensions, il·lustracions en comptes de fotografies, frases precises i acurades, aptes per a lectors ben petits, en lloc de textos en llenguatge enciclopèdic, i al final del llibre unes pàgines amb més informació per completar els coneixements oferts.

Els àlbums destaquen sobretot per l’elegància visual de les il·lustracions realitzades amb la tècnica del collage en materials diversos, que aporten una textura i uns colors que potencien l’efecte relleu. És remarcable també la composició a doble pàgina de les il·lustracions i la dosificació de la informació que permet una major sensació de moviment i ritme i convidant així a l’observació i reflexió sobre allò que se’ns ensenya.

Gaudeixes de tots els avantatges del llibre de coneixements amb tots els avantatges dels àlbums il·lustrats. No us perdeu els altres àlbums de l’Steve Jenkins com són Qui té una cua com aquesta? i Mida real, tots editats per Joventut.