En Dolcet: el caramel que volia anar a la comparsa
=====
Títol: En Dolcet: el caramel que volia anar a la comparsa
Autor: Susana Peix Cruz
Il·lustrador: Susana Peix Cruz
Edició: Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: Festes populars (Vilanova i la Geltrú)
RESSENYA
=========
En Dolcet és un caramel que somia anar a la Comparsa. Aquesta és una festa del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, on els caramels són els protagonistes. En Dolcet es posa molt trist quan descobreix que és diferent de la resta de caramels del seu món, el pot de caramels on viu. Però un dia canvia el seu futur quan un nen entra a comprar a la botiga de llaminadures.
Aquest conte, a més d’explicar des del punt de vista del caramel la festa de la Comparsa, afegeix diferents valors humans com la tolerància, l’amistat o la màgia i la il·lusió dels menuts de la família per Nadal.
(Susana Peix)
La Gran aventura d'en Jordi
=====
Títol: La Gran aventura d'en Jordi
Autor: Montserrat Balada
Il·lustrador: Martín Molinaro
Edició: Barcelona: Parnass
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Sant Jordi
RESSENYA
=========
Aquest conte relata els somnis d’un nen que es diu Jordi. Uns somnis que el faran viatjar fins al cor de la fantàstica llegenda del cavaller San Jordi, i li donaran la possibilitat de ser el protagonista d’una increïble aventura.
L’autora ha fet evolucionar l’entranyable llegenda del valent cavaller de manera que el lector se n’adoni que fins i tot el més dolent dels dolents pot arribar a la bona entesa amb l’ús de la paraula.
(Susana Peix)
Aventuras graciosas en el país de los vampiros
=====
Títol: Aventuras graciosas en el país de los vampiros
Autor: Aline de Pétigny
Il·lustrador: Veerle Derave
Edició: Grupo Anaya S.A., 2006
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: contes curts
RESSENYA
=========
Si us aterroritzen les pel·lícules de vampirs, potser és que no heu llegit aquest llibre. Perquè si l’haguéssiu llegit sabríeu que no tots els vampirs fan coses dolentes, que no tots vesteixen de negre i que normalment, quan un vampir està malalt, va al metge!
Estic parlant d’històries com la de la Serafina, la vampira que es desmaiava al veure sang, o la del Curro, el vampir que tenia por del dentista. O la història del Cipriano, el vampir enamorat de la filla d’una venedora d’alls, o la de l’Anatolio, el petit vampir que està a punt de quedar-se sense casa per culpa d’uns propietaris desconsiderats, o la de... No, espera, millor que ho comproveu vosaltres mateixos.
Si no us agraden les històries de por a l’hora d’anar a dormir, millor provar amb les d’aquest país de vampirs on ningú fa por i tots es diverteixen moltíssim.
(Enhac)
Quin gran invent!
=====
Títol: Quin gran invent!
Autor: Marcia Williams
Il·lustrador: Marcia Williams
Edició: Beascoa, Random House Mondadori, S.A., 2006
Edat: A partir de 8 anys
Temàtica: Coneixements
RESSENYA
=========
Heu somiat alguna vegada amb descobrir alguna cosa que serveixi per fer la vida més fàcil a la resta del món? Doncs hi ha molta gent que, amb els seus invents, ho ha aconseguit! I si us pensàveu que un invent és obra d’una sola persona, potser esteu equivocats, perquè casi totes les grans idees ja les ha tingut algú en el passat i, el que sol passar és que les van modificant, a poc a poc, per fer-les millors.
Amb les explicacions d’aquest llibre podrem conèixer com va ser la vida dels grans inventors fins que van aconseguir els seus descobriments. A més, cada pàgina està tan plena d’il·lustracions, anècdotes dels esforços dels inventors i detalls divertits de les invencions, que caldrà una estona per terminar-se’l. I serà una estona molt entretinguda.
Algú s’en recorda de com era el món quan no hi havien avions, bolígrafs, bombetes, velcro o tobogans?
(Enhac)
Cuando Papá Noel cayó del cielo
=====
Títol: Cuando Papá Noel cayó del cielo
Autor: Cornelia Funke
Il·lustrador: -
Edició: Siruela
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: aventura al voltant del veritable Pare Noel
RESSENYA
=========
Aquesta simpàtica novel·la ens presenta a l’últim Pare Noel de veritat i a en Ben, un nen a qui li costa parlar, perquè les paraules es fan un embolic al seu cap. Coneix el Pare Noel, perquè a causa d’un accident el seu carro ha caigut just al carrer per on passa en Ben per anar a l’escola. Junts lluiten contra el Valdemar, un Pare Noel fals que ha acabat amb tota la màgia d’aquesta festa i l’ha convertida en un pretext per consumir.
Gràcies a l’ajuda de la Charlotte, una nena espavilada del veïnat, el ren "Estrella Fugaz" , dos àngels, acompanyants del pare Noel, i una colla de follets vencen el Valdemar i fins i tot els pares d’en Ben tornen a sentir una felicitat gairebé oblidada quan reben els seus regals de Nadal.
Un llibre entretingut que barreja hàbilment la realitat i la fantasia amb un missatge anti-consumista, per a mi una mica massa obvi, però d’altra banda molt correcte.
Un llibre molt ben editat amb un gran nombre d’il·lustracions, poc habitual en llibres dirigits a lectors ja més grans. Les il·lustracions són força expressives.
(Monika Klose)
Bajo el hechizo de la Luna
=====
Títol: Bajo el hechizo de la Luna
Autor: vv.aa.
Il·lustrador: diversos il·lustradors d'arreu del món
Edició: SM
Edat: de 3 a 99 anys
Temàtica: introducció a l'art
RESSENYA
=========
Aquest preciós àlbum reuneix famosos il·lustradors d'arreu del món. Cadascú ha triat un poema, una nana, una cançó o una endevinalla tradicional o inventada per ell i l’ha il·lustrat.
Trobem els textos en el seu idioma original. i en la seva gràfica ( àrab, xinés etc.) i també traduïts al castellà.
És un llibre molt bonic i alhora interessant, potser no tant pels textos (de vegades falla la traducció) sinó per la gran qualitat de les il·lustracions. La varietat d’estils ens mostra que hi ha milers de maneres d’expressió artística.
La intenció del llibre és apropar-nos a l’art i per a mi aquest propòsit està plenament aconseguit.
(Monika Klose)
Aquiles el puntito
=====
Títol: Aquiles el puntito
Autor: Guia Risari
Il·lustrador: Marc Taeger
Edició: Kalandraka Ediciones Andalucía, 2006 (http://www.kalandraka.com)
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Aquiles el puntito es la peculiar historia de un punto que un día aparece sobre una hoja blanca y que, poco a poco, página a página, se va transformando. El punto se transforma primero en un ojo y luego en dos, para poder mirarlo todo con atención; con una cabeza consiguen protegerse de la lluvia y pensar, y con una boca se dan el nombre de Aquiles. Después de la boca vienen las piernas, para poder explorar el mundo; la nariz, para poder oler las flores; los brazos, para alcanzar las frutas de los árboles; y así también con las orejas, las manos y los pies.
Una original historia, inspirada por los mitos de la creación, con un texto sencillo (en vocabulario y en contenido) y cargado de optimismo y unas ilustraciones muy esquemáticas, donde predominan las formas geométricas (aunque deformadas, imitando los primeros dibujos de personas que hacen los más pequeños) y los colores primarios. Los niños disfrutarán reconociendo las diferentes partes del cuerpo y reflexionando sobre qué utilidad tiene cada una de ellas.
(Sfer)
En Croco se'n va a passejar
=====
Títol: En Croco se'n va a passejar
Autor: Monika Klose
Il·lustrador: Ulrike Müller (http://www.illustrationbcn.net)
Edició: Edicions de l'Albí
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: Gelosia
RESSENYA
=========
El dia que al zoològic arriba l’Elvira, una orca, a en Croco, el cocodril protagonista, se li acaba l’espectacle. Fins llavors, en Croco havia estat l’animal més admirat de tot el zoo. Tothom l’anava a veure i li feia fotos quan ensenyava les dents o removia l’aigua per esquitxar els visitants. Però a la gent el que li agrada és la novetat, així que l’Elvira li treu a en Croco tot el protagonisme. Ni tan sols el seu vigilant sembla que li faci cas! És llavors quan, aprofitant que una nit el vigilant s’oblida de tancar la porta, en Croco s’escapa del zoo i, al bell mig de la ciutat, recuperarà el protagonisme. Només els sentiments per un vell amic el faran tornar a casa seva, al zoològic.
Edicions de l’Albí ens presenta el segon treball conjunt d’aquestes autores. Si amb En Pau van quedar finalistes del II Premi Parcir, amb En Croco se’n va a passejar han guanyat la tercera edició del mateix. Pel que fa al text, com en l’anterior ocasió, cal destacar la senzillesa. La veu narradora ens explica la història en present i amb frases curtes i expressives que es veuen complementades per les il·lustracions, que surten guanyant amb aquest format, considerablement més gran que el de En Pau.
En definitiva, un àlbum entretingut, ideal per compartir amb els més menuts, sobre tot si ja han visitat el zoològic!
(Sfer)
El senyor Ferran
=====
Títol: El senyor Ferran
Autor: Agnes Guldemont
Il·lustrador: Carll Cneut
Edició: Mèxic: FCE, 2005
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:
RESSENYA
=========
Després de molt temps sense res de l’il·lustrador Carll Cneut, ara ens arriben de cop Greta La loca, Hadabruja, Monstruo no me comas…
Més que d’un àlbum hauríem de parlar d’un llibre il·lustrat, amb un text força llarg que s’intercala amb les estranyes, enigmàtiques, angoixants i sempre suggerents il·lustracions de Cneut.
El text explica la història d’un home, el senyor Ferran, que un dia es desperta amb la sensació d’haver perdut alguna cosa important. No és res material, però sí alguna cosa profunda. A mesura que llegim, el text ens obliga a aturar-nos a cada paraula, a assavorir-ne el significat, a pensar-ne i a sentir-ne les sensacions. Al final el què sembla haver perdut és la capacitat d’observar, de moure’s amb calma, de llegir el què ens envolta, fixar-se com “el vent bufa a través dels cabells i se li fica a les mànigues. Com la llum brilla de manera diferent sobre l’aigua, si mirem des del turó”…
És una sensació difícil d’explicar però ja sigui per la tipografia o per les imatges, o per la sintàxis del text, és un llibre que cada vegada t’obliga a llegir més a poc a poc i acabes tenint la sensació que estàs experimentant el mateix que el senyor Ferran i que finalment has trobat aquella calma que és el què havia perdut.
De totes maneres té moltes lectures, algú deia que ho havia identificat amb l’alzheimer…(Glòria Gorchs)
Una bebida para dos
=====
Títol: Una bebida para dos (Col. Vampiros Chupatintas)
Autor: Eric Sanvoisin
Il·lustrador: Martin Matje
Edició: Madrid: Edelvives, 2005
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Segon volum de la col·lecció, després de Los bebedores de tinta, amb el que s’engegava aquesta saga de vampirs xuclatintes.
Així com el primer em va agradar molt per la idea orginal d’aquest vampir que en comptes de sang viu de la tinta dels llibres –gràcies a una palleta—he de dir que aquest segon és una mica més fluixet.
El Daniel, que va ser mossegat en el primer llibre vol mossegar una nena de la classe per tenir algú amb qui compartir el seu secret.
Però bé, tot i ja no ens ha sorprès la idea dels xupatintes i que ja no es destaca tan el joc literari de viure dels llibres i alhora deborar-ne les paraules/alimentar-se amb la lectura, crec que continua sent una bona sèrie per a lectors poc avesats a llegir, que volen aventures i certa intriga, però amb nivells de dificultat poc elevats.
Just aquest mes de novembre s’han traduït al català els quatre títols, a Baula. Que bé!
(Glòria Gorchs)
I si tu visquessis allí...
=====
Títol: I si tu visquessis allí...
Autor: Stéphanie Ledu
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Combel, 2005
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
El llibre, d’estètica i estil molt francès, s’estructura en 12 dobles pàgines dedicades cada una a un paisatge, a un estil de vida, a un indret del món: la selva, el desert, la sabana, l’estepa, la muntanya, una illa del pacífic…
Un infant de cada lloc explica en un petit paràgraf de poc menys de deu ratlles com és la seva vida.
L’objectiu del llibre és donar als infants, amb tan sols un cop d’ull, de com viuen altres nens i nenes. Això ho aconsegueix perfectament la il·lustració perquè al tenir el format gran i a sang dóna com a resultat un gran decorat de cada paisatge.
La gràcia, a més a més, és que cada doble pàgina, és a dir, cada indret del món, la firma un il·lustrador diferent, costum extesa en la producció francesa i que en canvi no s’estila a casa nostra. I és una llàstima perquè al cap i a la fi, el llibre té un valor afegit: es converteix en un petit catàleg d’il·lustrador.(Glòria Gorchs)
En Pau
=====
Títol: En Pau
Autor: Monika Klose
Il·lustrador: Ulrike Müller
Edició: Barcelona: Edicions de L’Albí, 2005.
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
========
En Pau és un nen. Un nen entremaliat, actiu – potser massa i tot –, que plora, crida, riu, canta, s’enfada i es posa content, com tots els nens que un pugui conèixer – potser més i tot! En aquesta història, veiem en Pau fent de les seves, i veiem el desgavell que provoca al seu voltant els seus plors, els seus crits i les seves riallades. Sí, potser un pèl exagerat, però així ens fem una idea de l’energia que hi posa en Pau en tot el que fa. Tota aquesta activitat al voltant d’en Pau, s’acaba quan aquest se’n va a dormir. Llavors tot es tranquil però... no creieu que una mica avorrit?
Tres con tango
=====
Títol: Tres con tango
Autor: Justin Richardson y Peter Parnell
Il·lustrador: Henry Cole
Edició: Barcelona: RBA Libros, 2006 – http://www.rbalibros.com/
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Models diferents de família – Homosexualitat (en el món animal).
RESSENYA
========
"Tres con Tango" es la historia verídica (tal como se nos explica en el epílogo) de dos pingüínos del zoológico de Central Park en la ciudad de Nueva York. Sus nombres son Roy y Silo, y su historia es diferente a la del resto de pingüinos del zoo porque, a pesar de ser dos "chicos pingüino", son pareja. El álbum nos explica que los pingüinos, como muchas personas, viven en parejas de un "chico pingüino" y una "chica pingüino" que, llegado cierto momento, ponen un huevo y tienen un bebé pingüino al que cuidan y crían hasta que es adulto.
Pero Roy y Silo, en vez de buscar una "chica pingüino" con la que formar pareja, formaron pareja entre ellos: "se hacían reverencias, caminaban lado a lado, cantaban canciones y nadaban juntos. Allí donde Roy iba, Silo también iba." El problema llegó cuando fue el momento de poner un huevo e incubarlo. Roy y Silo hicieron un nido, pero no tenían huevo. Lo intentaron con una piedra, pero una piedra no era un huevo. Un día, el guarda les puso en el nido un huevo, y Roy y Silo lo incubaron. Y de ese huevo, nació Tango, un bebé pingüino que es el único de todo el zoo que tiene dos papás.
Desde Estados Unidos nos llega este álbum ilustrado que explica de una manera sencilla y directa, sin tapujos ni rodeos, de una manera totalmente asequible para los niños, un caso concreto y verídico del mundo animal: la homosexualidad de esta pareja de pingüínos y su capacidad para formar una familia. A pesar de que el libro se queda en la narración de este hecho anecdótico, sin dar el paso siguiente, que sería decir "lo mismo ocurre con las personas", es un álbum ideal para ayudar a normalizar diferentes tipos de familias demostrando que no solo la estructura padre-madre-hijo/a es válida, sino que hay otras posibilidades.
Personalmente, me gustaría destacar dos elementos del álbum. Por un lado, las magníficas ilustraciones de Henry Cole, capaz de dotar de expresividad e individualidad a los protagonistas de esta historia. Y por otro, en lo referente al texto, la ausencia de valores o juicios morales. En ningún momento se nos transmite la idea de que lo que nos están contando esté bien o mal, sino simplemente que es lo que ha ocurrido y como tal debemos aceptarlo.
(Sfer)
Romeu i Julieta
=====
Títol: Romeu i Julieta
Autor: Mario Ramos
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Editorial Corimbo, 2005. http://www.corimbo.es/
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: Timidesa - Ser diferent - Amor
========
Romeu i Julieta és, com no podia ser d’altra manera, una història d’amor. Però és una història d’amor especial. Si més no, com s’explica una història d’amor entre un elefant i un ratolí? En Romeu és l’elefant; un elefant molt tímid que es posa vermell per gairebé res, fet que ha provocat que la resta d’animals (elefants, zebres, i fins i tot peixos!) el coneguin com a "Tomàquet". Per això en Romeu prefereix sortir de nit, quan tot es negre, fins que troba la Julieta, un ratolí que troba que Romeu és un nom preciós i que té el vermell com a color preferit. En resum: estan fets l’un per l’altre. Amb l’ajuda de la Julieta i del seu bon humor, tots dos seran feliços "perquè estan molt bé junts, simplement."
Una història molt tendra, que amb les seves il·lustracions senzilles on predominen els colors vius, serà un favorit dels més petits de la casa.
El cor damunt la sorra
=====
Títol: El cor damunt la sorra
Autor: Jordi Llompart
Il·lustrador: Glòria Llompart
Edició: Barcelona: Rosal dels Vents (Random House Mondadori), 2006
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica: -
========
"El cor damunt la sorra" és un llibre diferent, difícil de catalogar. És alhora una i moltes històries on es barregen realisme i màgia amb la voluntat de donar resposta a grans preguntes de la vida (la primera frase que llegim en el llibre és "Per què existim?") des del punt de vista d’un infant que encara creu en els cavalls alats, les fades i les paraules màgiques. Un llibre amb estructura circular (no és fins al final que sabem el per què del viatge de la protagonista) que vol ser quelcom més que només un conte. Si ho aconsegueix o no, ho deixo al criteri dels lectors individuals.
El text, poètic en uns moments i prosaïc en d’altres, s’organitza en breus episodis que narren els diferents encontres de la Jana en el seu viatge a Namíbia per descobrir la resposta a aquella primera pregunta. Una flor que espera ser regada, una guineu artista, un lleó trist, en Mel (un nen que li explicarà la història dels arbres enamorats), la Gal·la i el seu globus del món... petites històries, petits encontres de la Jana a l’Àfrica, petites píndoles de sabiesa que ajudaran la Jana a entendre la vida.
El zorro hace amigos
=====
Títol: El zorro hace amigos
Autor: Adam Relf
Il·lustrador: Adam Relf
Edició: Editorial Juventud, 2005
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: Conte il·lustrat.
RESSENYA
========
Un petit guillot que s’avorreix dins del seu cau arriba a la conclusió que el que necessita és atrapar un amic. Quan la seva mare li diu que els amics no s’atrapen, sinó que s’han de fer, decideix posar fil a l’agulla i, amb unes branques, una poma i algunes nous comença a "fer-se" el seu amic. Però necessitarà ajuda per fer un amic ben gran!
Aquesta història ens mostra com, tot sovint, les coses passen sense que ens adonem. Només cal tenir ganes, bones intencions i sort.
Bebè Bigotis
=====
Títol: Bebè Bigotis
Autor: Patacrúa
Il·lustrador: Alessandra Cimatoribus
Edició: OQO Editora, 2006
Edat: 6 a 8 anys
Temàtica: Conte tradicional
RESSENYA
========
Llibre il·lustrat que ens conta les aventures d’una parella de vells, molt vells, que somien de tenir un bebè. Amb els divertits intents que fan per aconseguir-lo ens adonarem que no és possible fer un bebè de fusta, ni de drap, ni tampoc de farina, i quan el vell es cansa i troba que l’única solució possible és que la velleta se’l tregui de la panxa, aquesta haurà d’enginyar-se-les per no haver de passar per aquest tràngol.
Corre corre, carbasseta
=====
Il·lustrador: André Letria
Edició: OQO Editora, 2006
Edat: 6 a 8 anys
Temàtica: Conte tradicional
RESSENYA
========
Una velleta que vivia en una casa de poble, rep un bon dia una invitació per a la boda de la seva néta. De camí a la festa es trobarà un llop, un ós i un lleó, amb no bones intencions, que la deixaran marxar amb la promesa de tornar més grassa. Cóm se les enginyarà la velleta pel camí de tornada?
Estem al davant d’un conte tradicional, en aquest cas portuguès, amb la dinàmica prou coneguda de repetir el mateix rodolí diverses vegades, però que té l’especial interès d’unes il·lustracions molt divertides. També el trobaran interessant els lectors més petits, encara que necessitin ajuda amb el tipus de lletra escollit per aquesta edició.
Pols lunar
=====
Títol: Pols lunar
Autor: J. J. Soler Navarro
Il·lustrador: René Tomás
Edició: Brosquil Edicions, S.L. (València)
Edat: de 4 a 6 anys
Temàtica: amistat/fantasia
RESSENYA
=========
Dos nois, un més gran que l’altre estan fent figures de sorra. Per donar-los vida han de viatjar a la lluna a buscar una mica de pols lunar. Ho aconsegueixen amb un vaixell de paper navegant por la catifa lunar que es reflecteix a la Mar. Es fa amics de la lluna i a la tornada del seu viatge ruixen les seves figures de sorra amb la pols lunar i com per art de màgia cobren vida i les nois es fan un tip de jugar amb els crancs, les tortugues i els peixets.
Un conte de fantasia que intercala algunes informacions sobre els egipcis i Horus, Déu del sol, del cel i de la lluna, o els americans que van trepitjar per primera vegada la lluna o el símbol de la mitja lluna utilitzat en les festes de cristians i moros.
Em molesta aquesta interrupció, perquè trenca la màgia que s’ha creat abans.
Les il·lustracions no em convencen del tot, perquè no n’hi ha un concepte clar i hi trobo una barreja d’estils.
(Monika Klose)
Chivos chivotes
=====
Títol: Chivos chivotes
Autor: BATA ( organització que s’ocupa de persones amb autisme o altres trastorns de desenvolupament)
Il·lustrador: Federico Fernández
Edició: Kalandraka
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
És una història senzilla amb moltes repeticions. Una cabra petita, una mitjana i una molt gran que viuen a la muntanya baixen per buscar menjar. Es troben amb un ogre que els vol impedir el pas per un pont. Amb un engany arriben a travessar tots el pont i la cabra gran dóna una empenta a l’ogre que marxa corrent per no tornar mai més. Les tres cabres es converteixen tots en unes cabres enormes gràcies a l’herba tan bona que creix al voltant del pont.
Per gairebé totes les paraules del text s’han trobat uns símbols que faciliten la lectura, o sigui que el lector pot identificar una paraula amb un símbol. Gràcies al fet que el conte té una estructura molt repetitiva i fins i tot algunes frases es repeteixen amb poques variacions el lector podrà aprendre a escriure alguna de les paraules.
Contrasten molt la claredat del dibuix dels símbols amb el dibuix del conte que es veu molt fantasiós o estrambòtic A vegades recorda el disseny d’un còmic.
Crec que el llibre pot agradar igualment a un nen de tres o quatre anys sense cap problema de aprenentatge, perquè l’ús dels símbols pot crear una curiositat per saber el que signifiquen.
Sentimento
=====
Títol: Sentimento
Autor: Carl Norac
Il·lustrador: Rébeka Dautremer
Edició: Barcelona: Baula, 2006
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica:
RESSENYA
=========
Un nou titella ha estat creat pel Senyor Stein, a qui li agrada fer realitat els seus somnis, donant vida a totes les seves creacions. Però aquesta vegada, aquest nou titella sense nom haurà de fugir per trobar l’amor de la gent. D’un circ prendrà el nom, "Sentimento", i coneixerà la Selma, una nena amb un do especial. El final d’aquesta història entendrirà el cor dels més petits i dels grans també.
Aquest àlbum, il·lustrat per la coneguda Rebeca Dautremer, és una joia per a l’observació amb deteniment. Les formes, els colors, els detalls, les expressions, tot en harmonia amb una narració tendra i senzilla que, de ben segur, recordarà a molts la història de Frankestein. I és que es tracta d’una adaptació molt digna i ben adaptada per als més menuts.
Les dues cares de Cristina Sardà
Regaliz
=====
Títol: Regaliz
Autor: Sylvia Van Ommen
Il·lustrador: -
Edició: Kókinos, 2005
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: mort
RESSENYA
=========
Tot i que no és nou, acabo de descobrir aquesta petita joia que crec que val la pena destacar. M’arriba just després d’haver llegit el llibre de Lóguez ¿Cómo es posible? i que per tant, havia reflexionat sobre el tema de la mort en els llibres per a infants. (Encara que Regaliz és un d’aquells llibres que no té edat.) Regaliz parla de la mort però per sobre de tot de l’amistat que trascendeix al més enllà. Un gat i un conill dialoguen mentre estan de picnic i es plantegen si valdria la pena quedar en algun lloc concret del cel perquè així un cop es morin podran continuar fent picnics.
M’agrada el contrast de la senzillesa del traç de la il·lustració i la senzillesa del text amb la profunditat del missatge. I m’agrada el contrast que fa amb el picnic, la llimonada i la regalèssia amb els telèfons mòbils, les motxilles de moda que porten els protagonistes i les grans superfícies. Crec que és important per normalitzar la literatura infantil que tinguem molts llibres que toquin els mateixos temes però des de prespectives diferents i ara, amb aquest, afegim un llibre que parla de la mort sense presses ni pors. Un altre visió a afegir a La mort d’en Tim de Cruïlla, o al No és fàcil petit esquirol de Kalandraka.
(Glòria Gorchs)
El otro lado
=====
Títol: El otro lado
Autor: Banyai, Istvan
Il·lustrador: -
Edició: Fondo de Cultura Económica, 2005
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
El primer que ens ve al cap quan llegim el nom d’aquest autor és el seu llibre Zoom, una meravella que ha quedat com a referent de llibre mut que aconsegueix una seqüenciació visual perfecta.
Aquesta vegada la proposta torna a ser agosarada i original. Què hi ha a l’altre costat? A l’altra costat de què? Doncs d’una entrada de metro, o de la platea del teatre, o de de la finestra d’un avió... Cada pàgina planteja aquest joc, és a dir, una mateixa escena vista des del cantó contrari: en els exemples anteriors miraríem ara el revers de la situació: des de la sortida del metro, des de l’escenari mirant a platea o des d’una platja veient com passa un avió.
En una primera lectura la veritat és que et perds. En una segona agafes la idea i comences a lligar caps. En una tercera veus que fins i tot algunes de les escenes tenen certa relació o que fins i tot alguns dels personatges es repeteixen. En una cinquena lectura penses que se t’escapen coses perquè no tot acaba d’encaixar i … jo m’he quedat en aquest punt. No acabo de trobar al llibre la perfecció de Zoom, però penso que potser si algú en fa set, vuit o nou lectures acabarà per trobar la peça que a mi em balla.
(Glòria Gorchs)
Yo, el lobo y las galletas (de chocolate)
=====
Títol: Yo, el lobo y las galletas (de chocolate)
Autor: Perret, Delphine
Il·lustrador: -
Edició: Kókinos, 2006
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Què pots fer si ets un llop amb problemes d’autoestima i penses que ja no fas por a ningú? Per sort, el gran llop Bernardo ha anat a parar a casa d’un nen que l’ajudarà a tornar a ser el que era abans.
Es tracta d’un llibre ben editat, en format apaisat, que tot i tenir un argument general, avança per mitjà de gags que ocupen una o dues planes. Podem parlar d’una història gràfica, gairebé en vinyetes, on el text és mínim i la força del llibre recau en el poder de les imatges. La il·lustració és a llapis i es centra en les dues figures protagonistes: el nen i el llop. No busca crear ambients, al contrari, l’autor pretén transmetre tot el què senten els personatges a partir de la mínima expressió, amb tant sols unes línies i unes taques. I ho aconsegueix de sobres.
Es tracta d’una petita obra d’art que m’ha fet pensar, pel què fa a tècnica, amb les il·lustracions de Gabrielle Vincent a Un dia, un gos, encara que ella seguia una via més documental i en aquest cas, Perret, té una clara intenció còmica.
(Glòria Gorchs)
Més informació sobre aquest llibre aquí.
L'oncle Bin Floren
=====
Títol: L’oncle Bin Floren
Autor: Olaizola, J. M.
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: La Galera, 2006
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
En veritat l’oncle Bin Floren és l’oncle Florentí, un oncle dels més normals… com a mínim ho era abans de caure per les escales i patir una estranya transformació. Quan es va veure amb el cap embenat, es va imaginar que allò era un turbant i va començar a explicar històries inventades als seus nebots.
Aquest és el plantejament inicial i el fil argumental d’aquest llibre, encara que el cos principal de l’obra és en veritat la història que explica l’oncle: la història d’un califa que passejant d’incògnit descobreix que el seu poble no l’aprecia gaire. El relat es va complicant i com en les històries de les mil i una nits, un fet porta a un altre i una història n’amaga una altra. A poc a poc es va descabdellant la intriga que envolta al califa i entremig, els nebots de l’oncle Bin Floren procuren que no es desfaci el turbant perquè saben prou bé que sense ell, les històries s’acabaran.
El cert és que el plantejament estructural és molt còmic, molt més que no pas el cos central del llibre i això potser decepcionarà a algun lector que tingui ganes de riure amb l’oncle o que s’hagi pensat que tota la història té el to humorístic del principi. Però el fet no és greu perquè la història del califa, tot i que d’un altre to, és molt bona, ben escrita i amb prou intriga com per fer-te avançar fins al final.
(Glòria Gorchs)
La tuneladora
=====
Títol: La tuneladora
Autor: Fernando Lalana
Il·lustrador: -
Edició: Editorial Bambú, sello de Editorial Casals, S. A. (Barcelona, 2006) – http://www.editorialbambu.com/
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: novel·la juvenil d'intriga policíaca
RESSENYA
=========
Fernando Lalana retoma en La tuneladora como personaje protagonista a Fermín Escartín, que ya había protagonizado otras de sus novelas. Ex-profesor universitario, Fermín se dedica ahora, con más pena que gloria, a ejercer de detective privado. La tuneladora se inicia con la visita a Fermín de los padres de Andrés Olmedo, preocupados por la desaparición de su hijo. El cómico comienzo de la novela da paso a las investigaciones de Fermín, con su característica ironía, para intentar resolver el caso. Andrés Olmedo, ingeniero industrial, trabaja para una empresa de obras y construcciones, concretamente al mando de la máquina que da título a la novela, a la que él llama “la bestia” y que, según las versiones oficiales, fue desmantelada al finalizar las obras del metro de Zaragoza – ciudad donde se desarrolla la acción – unos días antes de la desaparición de Andrés. Fermín tendrá que ir desgranando los hechos y separando mentiras de verdades. Para ello contará con la ayuda de Marino Espuertas, radioaficionado y compañero de trabajo del desaparecido Andrés. Alrededor de este triángulo se irá tejiendo la trama de esta intriga policíaca, a la que se irán sumando un elenco de pintorescos secundarios y una subtrama con tintes sobrenaturales que pondrán un punto de terror y que quedará resuelta, como la trama principal, al finalizar la novela. Una historia atractiva, que sabe mantener el misterio hasta el último momento, y que los jóvenes leerán de una sentada.
Para finalizar, sólo nos falta felicitar a Miquel Puig por el diseño de la colección Exit, que aporta una imagen diferente a la que estamos acostumbrados a ver en colecciones de literatura juvenil.
(Sfer)
Dents, cues i tentacles: un llibre d’animals per a comptar.
=====
Títol: Dents, cues i tentacles: un llibre d’animals per a comptar.
Autor: Christopher Wormell.
Il·lustrador: Christopher Wormell.
Edició: Editorial Juventud (Barcelona, 2006) – http://www.editorialjuventud.es/
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Aprendre a comptar
RESSENYA
=========
Efectivament, el títol d’aquest àlbum no ens enganya. Ens trobem davant d’un llibre on els infants comptaran de l’1 al 20, tot fixant-se en les il·lustracions d’animals de l’autor. És, però, un àlbum molt atractiu per tres motius que tot seguit explicarem. Primer de tot, la cuidada edició d’aquest llibre: l’enquadernació en tela i el paper setinat fan d’aquest àlbum un veritable plaer pels sentits. En segon lloc, les il·lustracions de Wormell són petites obres d’art. Wormell, que va ser guardonat el 1991 amb el Premi d’Il·lustració a la Fira Internacional del Llibre Infantil de Bolonya, combina en els seus dibuixos allò que mostra i allò que vol deixar amagat, fent servir com a elements primordials l’ombra i el color negre, en pinzellades gruixudes i decidides. Finalment, l’atractiu d’aquest llibre es troba també en el repte que suposa pels infants comptar els elements (dents de cocodril, ratlles de zebra, bigotis de peix, segments d’eruga, etc.) que l’autor ens proposa: no és pas una tasca fàcil, especialment a mesura que el nombre d’elements a comptar augmenta. Els més petits gaudiran buscant en les il·lustracions totes les parts sense deixar-se cap ni una. Pels més curiosos, l’àlbum també inclou al final textos on s’expliquen detalls dels animals retratats, uns més coneguts que d’altres. En definitiva, una petita joia per compartir en família.
(Sfer)
Xocolata
=====
Títol: Xocolata
Autor: Marisa Núñez
Il·lustrador: Helga Bansch
Edició: OQO (Pontevedra, 2006) – http://www.oqo.es/
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
La Xocolata del títol és una hipopòtam que viu tranquil·lament a la llacuna fins que un dia s’assabenta que a la ciutat existeix una casa de banys estupenda, i decideix marxar per provar aquesta nova experiència. Pel camí, haurà d’anar-se adaptant a la vida de ciutat: haurà de comprar-se roba i sabates i dinar en un restaurant, comprarà un conte per al seu amic Teòfil en una llibreria i dormirà en un hotel. Tot i que totes les experiències resulten positives, també tenen un punt negatiu: la camisa de dormir li ve curta, la banyera de la casa de banys és petita, el menjar una mica car, el llit de l’hotel massa tou... En tornar a la llacuna, on l’esperen els seus amics, la Xocolata se n’adonarà que aquell “era el millor bany del món”.
Una història molt senzilla, que incorpora en el seu text alguns versos rimats, i que, amb les seves il·lustracions figuratives faran les delícies dels més petits lectors.
(Sfer)
Un parc de paper a l'abril
=====
Títol: Un parc de paper a l’abril
Autor: Júlia Villaescusa
Il·lustrador: Eva Garcés
Edició: Tàndem Edicions (València, 2006 – http://www.tandemedicions.net/
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Sant Jordi (diada de la rosa i el llibre)
RESSENYA
=========
Aquest àlbum de petit format ens explica, amb la veu d’un narrador que intuïm infantil, la història d’un parc on els arbres, un dia a l’any, donen uns fruits “especials”, diferents dels habituals. Acompanyat d’unes il·lustracions de colors vius i originals perspectives, a cada pàgina el text ens presenta un arbre i el fruit especial que produeix durant aquell dia: l’arbocer fa embarbussaments, l’alzina redolins, la palmera contes exòtics, el magrener poemes, i així tot un seguit d’arbres que donen fruits relacionats amb la lectura.
“El parc es converteix així en una gran biblioteca de somnis”, diu el text, un dia a l’any; un dia que, tot i que no arriba a fer-se explícit en cap moment, els infants associaran a la diada de Sant Jordi (la pista del títol ressoldrà qualsevol dubte que pogués quedar).
Un text poètic i unes il·lustracions imaginatives que esdevenen una endevinalla per despertar l’interès dels menuts per la diada de la rosa i el llibre.
(Sfer)
El portal del cuervo
=====
Títol: El portal del cuervo
Text: Anthony Horowitz
Il·lustracions: -
Edició: Salamandra, 2006
Edat: A partir de 12
Temàtica: Novel·la d’aventures
RESSENYA
========
En Matt és un noi orfe que no ha tingut gaire sort en la vida. Enxampat per la policia a l’escenari d’un robatori i amb un fals testimoni que l’acusa, és condemnat a passar un temps en una granja de Yorkshire, a l’empara d’un nou programa del govern. Allà descobrirà molt ràpidament que no tot és el que sembla. Però, quan els teus veïns no tenen res a envejar a les bruixes dels contes, per molt que tractis de fugir, els camins sempre et faran tornar al lloc d’on voldries escapar amb totes les teves forces.Es pot unir el món clàssic de la fantasia i el món modern? Això és el que sembla que s’ha preguntat l’autor d’aquest llibre, que barreja situacions que els sonaran als habituals de la fantasia, amb conceptes i ambients moderns. I, encara que la idea al principi resulti estranya, l’estil de l’Anthony Horowitz resulta tan amè que, trobar-se combinats el Bosc Vell de Tolkien amb centrals nuclears, no molestarà als amants de la fantasia pura.
(Enhac)
Imagina un día
=====
Títol: Imagina un día
Text: Sarah L. Thomson
Il·lustracions: Rob Gonsalves
Edició: Editorial Juventud, 2006
Edat: 8 - …
Temàtica: Llibre il·lustrat
RESSENYA
========
Llibre d’il·lustracions molt en la línia del treball d'autors de l’alçada de M. C. Escher o, fins i tot, René Magritte.Només obrir el llibre ja ens colpeja directament el fort impacte visual de l'obra de Rob Gonsalves, que destaca sobre el text amb una força tremenda. Perfecte per introduir-se en el món del surrealisme o només gaudir una estona mirant móns impossibles.
(Enhac)
En Pinxo, en Timbal i la Guineta
=====
Títol: En Pinxo, en Timbal i la Guineta
Autor: Brigitte Luciani
Il·lustrador: Eve Tharlet
Edició: RBA, col. La Magrana, 2006
Edat: 6 a 8 anys
Temàtica: Còmic - Convivència
RESSENYA
=========
En Pinxo i en Timbal són dos teixonets que un vespre, a l’hora de sopar, reben la visita inesperada de la Guineta i la seva mare: dos guineus sensesostre. Des d’un primer moment els petits del cau s’adonen de que portar-se bé entre tots ells serà una feina difícil. Sobretot quan els seus pares no veuen amb els mateixos ulls les diferències dels seus fills, i ja han decidit, pel seu compte, de viure tots junts.
Així comencen les aventures dels petits teixons i la petita guineu, que comencen per tractar de convèncer als seus pares de que no és una bona idea compartir cau amb altres famílies i terminen per adonar-se de que no hi havien tantes diferències i que tots podem conviure i portar-nos bé amb els altres.A mig camí entre el còmic i la il·lustració, aquest és un llibre del qual gaudiran els petits de la casa i els ajudarà a enfrontar-se als nous models de convivència familiar.
(Enhac)
Leos
=====
Títol: Leos
Autor: Peter H. Reynolds
Il·lustrador: Peter H. Reynolds
Edició: Barcelona: Serres
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
L’anglès Peter Reynolds, el creador de “El punto” i “Casi” és l’autor i il·lustrador d’aquest albúm simpàtic sobre el temps i la necessitat de voler sempre fer més i no arribar-hi.
Com que en Leo no aconsegueix fer tot el que s’ha proposat, perquè li falta el temps, està pensant que necessita un ajudant. Quan es presenta un segon Leo per ajudar-li, que sembla ser la seva còpia, resulta que la feina creix en lloc de disminuir de manera que arriba un tercer Leo, un quart, un cinquè etc. Al final hi ha 10 Leos treballant dia i nit sense poder acabar mai.
El primer Leo està tan esgotat que s’escapa per fer la migdiada.. Després d’un somni meravellós es desperta i per fi coneix la solució del seu problema:
fer menys per tenir temps per somiar. Poc a poc els altres Leos desapareixen.
Els dibuixos recorden l’estil dels còmics. Amb poques traces l’il·lustrador aconsegueix crear un personatge simpàtic i transmetre un missatge més aviat per a adults que per a nens.
(Monika Klose)
Una canción de Cabo Verde
=====
Títol: Una canción de Cabo Verde (sèrie: Las aventuras de Rita)
Autor: Raimon Portell
Il·lustrador: -
Edició: La Galera
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Treballant en la verema en França la Rita, una noia del Maresme coneix la Tomé, una noia de Cabo Verde. Es fan amigues i la Tomé l’invita a passar les vacances de l’estiu al seu país. La Rita accepta amb entusiasme l’invitació, té moltes ganes de tornar a veure la seva amiga i a més a més vol resoldre l’enigma del germà del seu besavi, el tiet Ton que cap a 1850 va fer-se mariner, va viatjar a Cabo Verde, escala per fer provisions en el llarg viatge a Amèrica. Va sobreviure un atac per un vaixell anglès ,- l’embarcació espanyola portava esclaus- cosa ja prohibida en aquella època.
Després d’haver tornat a casa l’oncle marxa una segona vegada i ja no torna mai més.
Amb el quadern de l’oncle a la motxilla la Rita arriba a Sal, una de les illes de Cabo Verde.
Impressionada per el paisatge i la simpatia de la gent la Rita comença la seva recerca. Coneix alguns descendents dels esclaus que van viatjar amb el tiet, Tomé n’és una.
Sembla que hi ha un tresor a descobrir, i per tant també hi ha alguns lladres que se’n volen aprofitar. Sort del cosí de la Tomé i de l’intuïció de l’àvia!
El llibre està escrit en forma d’ un diari de viatge on la protagonista anota totes les seves impressions. Viatgem amb ella, ens meravellem i ens estranyem davant una cultura tan diferent que la nostra.
Es un relat emocionant, interessant i a més a més s’aprèn un munt de coses sobre la història i la geografia, la societat i la cultura popular de Cabo Verde
Trobo molt aconseguit el fet que el motiu del viatge no és tan sol un interès turístic sinó que la protagonista té un lligam amb el destí del seu viatge.
L’edició és molt bé feta, hi trobem unes fotos meravellosos de l’illa i la seva gent.
que donen ganes d’anar-hi.
(Monika Klose)
L'Home del sac
=====
Títol: L'Home del sac
Autor: Josep M. Jové
Il·lustrador: Tha
Edició: Cercle de Lectors i La Galera (Barcelona, 2006) – http://www.cercledelectors.com/ / http://www.editorial-lagalera.com/
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
“L’home del sac” juga amb aquest personatge que, des de fa generacions, ha vingut espantant els nens en la seva imaginació. I això mateix, la imaginació, juga un paper molt important en aquesta història.
El nen protagonista, del qual no en sabem el nom, viu preocupat per un home que algunes nits deixa un sac davant del casalot esgavellat que hi ha davant de casa seva. No ho pot pas explicar als seus pares que, massa ocupats amb la seva vida d’adults, no poden fer dues coses a l’hora (escoltar-lo i treballar, veure la televisió o fer les feines de casa). El nen aprofitarà l’estada de la seva àvia a casa una nit que els pares han sortit per explicar-li les seves pors i despertar també en ella la imaginació, de la qual gairebé havia oblidat que era capaç. Tots dos, àvia i nét, acompanyats del gos Tou, que jugarà un divertit paper en el desenllaç de la narració, sortiran a investigar què hi ha dins del sac i, per tant, quin secret amaga el personatge del títol. El que pot semblar un final decebedor per la desbordant imaginació dels protagonistes (un final que no revelarem aquí), que es veu frustrada, és en realitat el principi d’altres aventures que àvia i nét estan disposats a viure junts, perquè tots dos, cadascú a la seva manera, han descobert l’emoció del veritable joc d’infants.
Resulta interessant en aquest àlbum com les famílies contemporànies hi apareixen fidelment retractades, no només en el text sinó també en les il·lustracions de gran format d’en Tha, on amb profusió de detalls hi veiem reflectida la societat actual, amb pares constantment ocupats, cases equipades amb les últimes tecnologies i nens que, tot i disposar de tot tipus de joguines, troben a faltar els jocs de debò, aquells que desperten la seva imaginació. La figura de l’àvia juga, en aquest aspecte, un paper clau. No només és qui proporcionarà al nen l’atenció que els seus pares no li poden donar, sinó que el portarà a viure una aventura real, de la qual també ella, sense esperar-ho, en sortirà beneficiada. Les seves reflexions sobre la imaginació i el joc són alhora una experiència pròpia i la verbalització de l’experiència del nen, que de manera molt realista resumeix en una sola frase les seves emocions: “això és molt millor que jugar a la play.”
Com comentàvem, les il·lustracions de Tha reflecteixen, però també alhora aporten elements a la lectura d’aquesta història. Els detallats escenaris, l’ús de les paletes de colors (càlids per les escenes dins de la llar i de freds per les escenes exteriors i noctures, les que aporten el misteri a la narració), la caracterització dels personatges i les accions que els veiem realitzar, tot crea un univers propi que lliga perfectament amb el text de Josep M. Jové, que ha resultat el guanyador del Premi de conte infantil Hospital Sant Joan de Déu 2005, convocat per aquest hospital i les editorials La Galera i Cercle de Lectors.
(Sfer)
Pasito
=====
Títol: Pasito
Autor: Simon James
Il·lustrador: Simon James
Edició: Faktoría K de Libros (Vigo, 2006)
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Tres patitos hermanos están en medio de un bosque cuando se dan cuenta de que han perdido a su mamá. Juntos, empiezan a caminar buscándola, pero pronto el patito más pequeño no quiere seguir andando: le duelen las patas y está cansado. Su hermano mayor le enseñará un juego, el “paso a paso”, y así, con primero un paso, después otro, y así consecutivamente, el patito pequeño adelantará a sus hermanos y todos juntos conseguirán reencontrarse con su madre.
Una historia sencilla y familiar con la que todos, grandes y pequeños, podrán identificarse, y que transmite, a través de una anécdota, toda una filosofía sobre como afrontar los retos que aparecen en nuestro camino: no importa que nos parezcan inabarcables, o el miedo que nos produzcan. Para superarlos, sólo tenemos que dar el primer paso. Porque, como leemos en la contraportada del libro, “todos los caminos empiezan – y terminan – con un paso.”
Comentar, respecto a las ilustraciones, un estilo nada sobrecargado, con un uso muy efectivo de la línea clara que consigue con pocos trazos una excelente ambientación, tanto de espacios como de personajes. Las ilustraciones nos llamarán la atención por sus colores cálidos, prácticamente monocromos, muy uniformes, que producen un efecto relajante.
(Sfer)
Mares a l'engròs
=====
Títol: Mares a l'engrós
Autor: Teresa Durán
Il·lustrador: Quelot
Edició: La Galera (Barcelona, 2006) – http://www.editorial-lagalera.com/
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
La Galera recupera aquest any 2006 el text que Teresa Duran va publicar ara fa sis anys en la seva col·lecció “Peripècies” amb les il·lustracions de Pep Brocal, en una edició més cuidada i atractiva: format d’àlbum amb tapa dura, ús de diferents tipografies, una distribució més innovadora del text i la imatge, etc. També són noves les il·lustracions, que destaquen pels seus colors vius i brillants i les formes simples, gairebé geomètriques, dels personatges i els escenaris.
El que sí es manté intacte és el text de l’autora. El pare d’en Joan se’l troba un dia plorant en un racó perquè la seva mare li ha renyat. El pare li ofereix una sèrie de mares alternatives que no només no el renyaran, sinó que deixaran que en Joan faci tot allò que ell vulgui: són tres animals del camp, una gallina, una vaca i una guineu. Així, aconsegueix que en Joan, espantat per la idea de tenir com a mare algun d’aquests animals, decideixi quedar-se amb la seva mare de debò.
Un conte tendre i senzill, però que pel seu rerafons quotidià (la mare que ha de renyar el nen per una malifeta i l’enuig del nen), acompanyat de les il·lustracions de Quelot, és ideal pels més petits.
(Sfer)
Encender la noche
=====
Títol: Encender la noche
Autor: Ray Bradbury
Il·lustrador: Noemí Villamuza
Edició: Kókinos (2005) – http://www.editorialkokinos.com/
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Por de la foscor
RESSENYA
=========
Ray Bradbury va escriure aquest conte, publicat originàriament el 1955, quan la seva dona estava embarassada del seu primer fill, i recordant la seva pròpia por de la foscor quan era petit. Va escriure una història “per preparar els meus fills, encara que sigui poc, pel moment en què la llum deixa de ser-hi i apareix la lluna”. El conte va ser publicat originalment amb il·lustracions que oferien un clar tribut a Escher.
La història en sí és simple: se’ns presenta un nen protagonista a qui no li agrada la nit (no es diu en cap moment que tingui por d’ella; només que no li agrada), i per això mateix li agrada tot el relacionat amb la llum. Tampoc li agraden els interruptors pel què comporten: la possibilitat d’apagar les llums. Això no li permet sortir a jugar amb els altres nens, i sempre el veiem sol i trist. El punt d’inflexió en la història apareix amb l’altra protagonista, una nena anomenada “Oscuridad”. Aquesta nena li ensenyarà al nen (del qual no coneixem el nom) a mirar les coses des d’un altre punt de vista: els interruptors no serveixen per apagar la llum, sinó per encendre la nit, i tot el que de bo porta aquesta amb ella: les estrelles, la lluna i el soroll dels animals. Així, el nen aprèn a estimar la nit igual que havia fet abans amb el dia, i això li permet gaudir no només de tots els elements introduïts abans, sinó també del joc amb els altres nens.
Com veiem, doncs, el missatge és clar i concret (no ens ha de fer por la foscor o la nit perquè també hi ha elements positius en la mateixa), però permet també una lectura més abstracte, que ens ensenya a mirar allò que ens envolta des d’una altra perspectiva, des de posicions diferents, per descobrir que no tot és blanc o negre (bo o dolent), sinó que ambdós elements es barregen, com en el ying i el yang. L’àlbum es pot llegir, doncs, com una crida a intentar entendre allò que és diferent, que a primera vista no ens agrada o ens fa por (sigui això la foscor o qualsevol altre aspecte de la vida). Aquestes dues lectures del text (una òbvia o superficial, i una altra més profunda o abstracta) el fan apropiat per a lectors de totes les edats.
Acompanyen el text les il·lustracions de Noemí Villamuza, fidels a l’estil que ja ha mostrat en altres àlbums com De verdad que no podía. Són dibuixos dels personatges (sobre tot del nen protagonista i de “Oscuridad”), de gran format, i que acompanyen el contingut del text en l’ús de les ombres i els espais en blanc i negre. L’important dels dibuixos no és tant el nivell de detall (els escenaris són gairebé inexistents, i els dibuixos dels personatges tenen un aire d’inacabats, d’esborranys) sinó més aviat la interpretació simbòlica del text (per exemple, en la representació dels interruptors, dels animals de la nit, etc.)
(Sfer)
La cabra ximpleta
=====
Títol: La cabra ximpleta
Autor: Pep Bruno
Il·lustrador: Roger Olmos
Edició: OQO Editora (Pontevedra, 2006) – http://www.oqo.es/
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
L’autor, a la seva plana web, ens explica el següent sobre aquest conte: “[La cabra ximpleta] es el segundo de los álbumes infantiles que conforman una trilogía específica: Cuento para contar mientras se come un huevo frito, La cabra boba [títol castellà de l’àlbum que ens ocupa] y En el corral. Estos tres álbumes comparten personajes comunes, se desarrollan en un mismo ámbito rural, y tienen estructuras internas de marcado tono tradicional.”
Pel que fa a la història, Pep Bruno utilitza una estructura clàssica. El nen protagonista, en Miquel, en la cerca de la seva cabra, es va trobant amb diferents personatges (el cabrer, la tia Júlia, el mestre Valentí...) que no saben on és la cabra, però li donen una idea d’on la pot anar a buscar i un regal per haver-los ajudat en la tasca que estaven fent en aquell moment (buscar la flauta, recollir flors, acabar els comptes...). Al final, en Miquel i el seu avi trobaran la cabra i la recuperaran gràcies als objectes que el protagonista ha anat acumulant en el seu periple en busca de l’animal. És, per tant, una estructura repetitiva, on a més les repeticions en els diàlegs (“Hola, has vist la meva cabra? No, però potser està a...”) estan recalcats tipogràficament amb negreta. Aquesta estructura i l’ús d’una tipografia senzilla, que només es trenca en l’ús de l’onomatopeia de l’animal, fan la història adequada per als primers lectors.
En canvi, les il·lustracions tenen elements que poden atreure també a un lector més avesat. Roger Olmos barreja en les seves il·lustracions el dibuix amb tocs de collage (ús de fotografies antigues). La revista CLIJ descrivia els personatges de Roger Olmos com “poco reales en sus formas, exuberantes, estilo Botero,” i en aquest àlbum es manté fidel al seu estil. Tots els personatges, tot i l’ús de perspectives poc habituals i el toc de surrealisme de les imatges, estan perfectament caracteritzats, i les il·lustracions a més afegeixen elements a la història que ens narra el text: a través del dibuix s’enriqueix el text i s’hi afegeix un toc d’humor, d’intriga i fins i tot de joc metaliterari.
(Sfer)
El Hombre más peludo del mundo
=====
Títol: El Hombre más peludo del mundo
Autor: Istvansch
Il·lustrador: -
Edició: Valencia: Tàndem, 2003.
Edat: De 3 a 99 anys
Temàtica: Conte-acudit
RESSENYA
=========
Conte - acudit que juga amb els colors com a factor sorpresa. L’impactant i alhora austera presentació visual del conte pot semblar molt infantil però algunes de les ràpides bromes del text així com el seu llenguatge, sembla més adreçat al públic adult.
És com si l’autor, el també il·lustrador argentí Istvan Schritter, hagués volgut fer un divertit homenatge a algun amic seu molt pelut...
(Núria Andreu)
El centaure
=====
Títol: El centaure
Autor: Cela, Jaume
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: La Galera, 2004
Edat: A partir de 13 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Aquest llibre presenta un episodi de la vida de Gabriel, un jove de tretze anys que descobreix tota una doble vida del seu pare que fins a les hores no havia sospitat.En el llibre s’intercalen les veus del policia, amb la seva visió dels fets, i la veu del pare i la mare, amb el punt de vista contrari i això fa que el llibre resulti interessant com a testimoni històric. M’ha semblat interessant també el plantejament de la mare quan explica que impotent se sent quan s’adona que ha de competir amb uns ideals per aconseguir l’atenció del seu marit.
De totes maneres, com a novel·la, tot i la seva correcció, m’ha semblat poc emotiva, suposo que per culpa de les grans explicacions i discursos, més amb la intenció d’explicar uns fets que amb el desig d’arribar a tocar sensibilitats.
(Glòria Gorchs)
Sabriel
=====
Títol: Sabriel
Autor: Nix, Garth
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: La Magrana, 2004.
Edat: A partir de 13 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Sabriel és la primera part d’una trilogia que recrea el món del Vell Regne, un espai on no hi ha una frontera clara entre la vida i la mort i on és fàcil trobar-se amb morts vivents i la màgia lliure.
El personatge central, una jove anomenada Sabriel, haurà de deixar la seva residència a Ancelstierre i creuar la frontera fins al Vell Regne perquè sent el crit d’auxili del seu pare, Abhorsen. I és que la nissaga familiar de Sabriel no és qualsevol. La seva família són nigromants, és a dir, tenen el deure d’intentar mantenir l’ordre dins el Vell Regne, de manera que els morts es quedin allà on són i no intentin tornar a la vida. Per aquesta aventura, Sabriel coneixerà a un estrany gat, Marruix, i al jove Pedrenyal i junts intentaran trobar a Abhorsen.
Es tracta d’una sèrie de que pot comparar-se amb l’obra de Philip Pullman, La matèria obscura, i que pot ser una bona sortida per a tots aquells lectors que s’han enganxat a la literatura fantàstica. En alguns moments potser es fa difícil d’entendre però el cert és que és un llibre ben escrit i amb troballes que el fan original, com és el cas del gat Marruix.
(Glòria Gorchs)
L’estiu de 1948
=====
Títol: L’estiu de 1948
Autor: Zubizarreta, Patxi
Il·lustrador: -
Edició: Proa/La Galera, 2004
Edat: A partir de 13 anys i adults
Temàtica: Diaris personals - Novel·les
RESSENYA
=========
És dissabte i en Beñat té molt poques ganes d’estudiar tot i que el dilluns hi ha un examen de socials. Aprofitant que els pares han sortit, el noi obre el calaix del pare per agafar-ne tabac d’amagat, però allà hi troba, a més dels cigars, un quadern bastant vell. És el diari personal que el seu pare va començar a escriure quan era un noi de la seva mateixa edat. Llegint les seves pàgines hi descobreix com era la vida durant els durs anys de la postguerra i amb quina intensitat va viure son pare el seu primer amor.
(Núria Andreu)
Un correu molt especial
=====
Títol: Un correu molt especial
Autor: Isern, Maria Pilar
Il·lustrador: -
Edició: Alfaguara Grup Promotor, 2004
Edat: A partir de 12 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
El Protagonista, el jove Gerard, ha d’assumir cada cop més responsabilitats i nous reptes: com el que suposa accedir al mateix Institut de secundària on havia estudiat el seu pare. Pare a qui fa molts anys que no veu. Unes misterioses cartes, d’algú que el coneix perfectament, el desconcerten però també li donen ànims i esperança per confiar en el futur.
Un relat que no revela, fins el final, el seu misteri.
Pot ser un molt bon estímul per a nois i noies en moments de canvis
(Núria Andreu)
La música de vent
=====
Títol: La música de vent
Autor: Sierra i Fabra, Jordi
Il·lustrador: -
Edició: Columna, 2003
Edat: -
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Un periodista troba un missatge a la vora d’una catifa. És un missatge de socors enviat per la mateixa persona que l’ha teixit.
Les úniques pistes que té son un nom : Iqbal i una ciutat, Madurai.
A partir d’aquí, el periodista sent una crida a esbrinar la realitat d’Iqbal, que el porta fins a la botiga de Madurai, on descobreix el món dels nens esclaus i alhora experimenta una gran impotència davant de la misèria de la qual és testimoni.
Tot i així, el desenllaç de la novel·la transmet una bona dosi d’esperança en la lluita per eliminar l’esclavitud infantil.
La lectura del llibre es fa a un ritme ràpid, com és propi en la literatura de l’autor: amb frases curtes i abundància de diàlegs intercalats en el text. Cal afegir també que el tema del llibre és d’un gran interès i l’autor mostra una bona documentació.
(Núria Muñoz i Fàbregas)
L’Anell dels nibelungs
=====
Títol: L’Anell dels nibelungs
Autor: Carbó, Joaquim
Il·lustrador: Santacana, Francesc
Edició: Editorial:Col.lecció: L’Elefant, 7 - ISBN: 84-7660-812-8
Edat: A partir de 10 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Bona adaptació de Joaquim Carbó a l’obra de R. Wagner encara que molt reduïda. Il·lustracions actuals on es sobreimpressionen dibuixos i fotografies, amb bona adaptació al text.
Seguint les petjades del... REI ARTÚS
=====
Títol: Seguint les petjades del... REI ARTÚS
Autor: Glot, Claudine
Il·lustrador: Munch, Philippe
Edició: -
Edat: A partir de 10 anys
Temàtica: Coneixements
RESSENYA
=========
Atrevida adaptació de l’epopeia per a nois amb un cert bagatge lector. L’obra barreja amb dosis ben mesurades l’element èpic, màgic i medieval. D’aquesta manera s’aconsegueix mantenir l’interès en cada capítol. Edició molt treballada. Ens troben davant d’una obra amb voluntatEl diàleg porta el pes de la narració. Aquest recurs fa que l’obra sigui lleugera de llegir malgrat el tema. Llenguatge èpic però amb frases curtes per a no cansar al jove lector. En alguns moments l’obra és excessivament sintètica i es perd el fil narratiu. Aquest fet fa recaure l’interès.
La il·lustració té un paper clau. Pel seu dinamisme, per la seva expressivitat i per uns enfocaments que recorden les produccions de Hol·lywood.
(Oriol Baro)
L’illa: una història quotidiana
=====
Títol: L’illa: una història quotidiana
Autor: Greder, Armin
Il·lustrador: -
Edició: Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2003
Edat: A partir de 9 anys
Temàtica: Intolerància
RESSENYA
=========
Un foraster arriba a una illa on no és gens benvingut. Els qui l’habiten desconfien i fan tot el possible per fer-lo fora. Només un pescador pensa que se li ha de donar una oportunitat però serà debades. Una història dramàtica que agradarà més als adults, perquè la seva forma i les seves il·lustracions allunyaran els més menuts. Però si no volem caure en el tòpic que els nens només han de conèixer històries amb un final feliç i amb dibuixets d’ossets o ratolins, aquest conte és molt atractiu i adient. Es tracta d’un exemple del que NO hauria de ser l’acolliment d’un estranger, d’un immigrant, d’una persona que vol començar una nova vida i que aquesta sigui millor que la que vivia fins llavors. I també un bon exemple del que NO haurien de fer els pobles, tancar-se i defugir de la resta del món.
(Esther Granados)
El mestre - El ric i el pobre
=====
Títol: El mestre - El ric i el pobre
Autor: Molins, Anna
Il·lustrador: Jover, Lluïsa
Edició: La Galera, 2004
Edat: A partir de 8 anys
Temàtica: Contes àrabs - Antologies
RESSENYA
=========
L’Editorial La Galera ens ha sorprès amb la publicació d’una nova col·lecció anomenada Minaret. Es tracta d’un recull de contes àrabs extrets de la tradició oral i publicats en versió trilingüe: català, castellà i àrab. A cada volum (de moment se n’han publicat quatre) hi ha dues rondalles que són molt breus però que transmeten un missatge força clar. Una d’elles es llegeix a la manera occidental mentre que l’altra es llegeix des del final, de dreta a esquerra, a l’estil àrab.
També pertanyen a la col·lecció Minaret els títols: vol. 1 “El filòsof i el pescador / La vella i els mosquits vol. 3 Les dues dones i el Cadi / Joha i l’ase
Tota una troballa a favor de la interculturalitat
(Núria Andreu)
El pequeño dragón
=====
Títol: El pequeño dragón
Autor: Aiken, Joan
Il·lustrador: Willey, Bee
Edició: Kókinos, 2004
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Dos germans , Leo i Brisa, viuen en una caseta envoltada d’arbres. Només ell fa la neteja de la casa, com recollir les fulles caigudes dels arbres, perquè a la Brisa li costa molt caminar. A canvi, ella explica uns contes preciosos capaços de guarir de qualsevol mal a qui l’escolta. Un dia Leo, que és mariner, marxa amb el seu vaixell i li deixa a la seva germana un petit drac de fusta perquè la cuidi...
Una història poètica amb elements màgics i onírics. Boniques il·lustracions
(Núria Andreu)
Pell de caramel
=====
Títol: Pell de caramel
Autor: Prats, Joan de Déu
Il·lustrador: -
Edició: La Galera, 2004
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: Llibertat - contes infantils; Vaques - contes infantils
RESSENYA
=========
Úrsula és una petita vedella amb la pell de color caramel. Té moltes ganes de veure món i fer noves amistats, però els animals del bosc fugen cada cop que s’hi acosta. I és que el soroll de l’esquella que porta penjada al coll els espanta. Quan l’Úrsula entén el que representa dur l’esquellot: que ella és una propietat dels humans i està lligada a ells, es planteja seriosament què fer amb la seva vida. Té dues opcions: seguir amb les persones i rebre de per vida menjar i aixopluc a l’establia, o bé alliberar-se de l’esquella i anar a descobrir el món per ella mateixa sense haver de dependre de ningú. Endevineu què és el que decideix...
(Núria Andreu)
Africa, pequeño Chaka
=====
Títol: Africa, pequeño Chaka
Autor: Sellier, Marie
Il·lustrador: Lesage, Marion
Ediciَó: Edelvives, 2003
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Les pàgines d'aquest àlbum il·lustrat emanen el colors i l'olor d'Àfrica. Es una finestra oberta de bat a bat sobre l’Àfrica negra.
Escrit amb un prosa poètica difícil d'igualar, l'autora explica com es la vida quotidiana en aquell continent. Ho fa amb un relat de formula repetitiva que fa que tingui una candencia pròpia de la narrativa oral.
El model de frase que es va repetint es el marcat per les preguntes del petit Chaka, el qual sempre prenc l'ultima frase del l'avi, el papa Bembo, per preguntar-li per mes coses.
La il·lustració semblen que siguin fetes amb aquarel·les, si més no denoten la delicadesa pròpia d'aquesta tècnica.
La distribució del text i de les imatge es harmoniosa: en una de les pagines sempre apareix el text acompanyat de la reproducció d'un objecte d'art africà conservat en el Museu Nacional de les arts d'Àfrica i d'Oceania en Paris; en l'altre pagina apareix la il·lustració pintades dels homes i els animals que habiten el continent.
En les dues ultimes pagines apareix un mapa d'Àfrica i els llocs d'on son originaris els objectes de art que ha mostrat al llarg de la narració.
Aquest llibre és una aproximació emocional a una altra cultura, l'africana. Un viatge a traves de la paraula i dels dibuixos a un altre mon sensible.
Ha rebut el premi Sorcières Documentaire 2001. I és un llibre associat al Fòrum Barcelona 2004.
IMPRESCINDIBLE I RECOMANABLE.
(TGB)
El Antiguo Egipto
=====
Títol: El Antiguo Egipto
Autor: Morris, Neil
Il·lustrador: Astone, Daniela (et. al.)
Ediciَó: Madrid: SM, cop. 2003. 46 p.(Saber al descubierto).
Edat: A partir de 7 anys
Temàtica: Coneixements
RESSENYA
=========
Un bon recorregut per l’Antic Egipte que, més que fer incidència en aspectes geogràfi i cronològics
(del mateix autor, Neil Morris, l’any 2000Anaya havia publicat per infants Atlas del Antiguo
Egipto), es centra en la vida cultural i quotidiana dels antics egipcis. El contingut s’estructura en temes de dues pàgines cadascun: el Nil, la mort, l’escriptura, els Déus, l’alimentació, les dones, l’aspecte físic, el temps lliure, les cases...Cal destacar la gran quantitat de documentació gràfica que il·lustra cada temàtica: il·lustracions i reproduccions fotogràfiques, algunes certament curioses. Hi ha un índex alfabètic al final.
MOLT RECOMANABLE
(Núria Andreu)
Pell de llarinte i cua de tiré
=====
Títol: Pell de llarinte i cua de tiré
Autor: Hurtado, Franz (Adaptació)
Il·lustrador: Bayó, Silvia
Ediciَó: Ed. Tiré. Rubí, 2003.
Edat: A partir de 7 anys
Temàtica: Llegenda africana (mandinga)
RESSENYA
=========
La Kumbà i en Mamadou fa anys que esperen un fill, i quan per fi arriba la Kumbà vol que el seu fill neixi en una estora especial, una pell de llarinté. En Mamadou haurà d'acomplir el seu desig, i només amb una petita navalla s'enfrontarà al gran lleó. Al cap de 3 anys, per la festa dels noms, en Mamadou voldrà que el seu fill porti una palma especial, la més bonica, una cua de tiré. Aleshores serà la Kumbà qui haurà de tallar-li la cua a una girafa i acomplir el desig de Mamadou. Cadascun d'ells ho aconseguirà, mitjançant la valentia, la decisió i l'enginy.
Una interessant i bonica història, recollida de la tradició oral mandinga per Koumera Diakhaby, i que presenta una edició molt cuidada. Les il.lustracions de Sílvia Bayo, de colors vius i dibuixos geomètrics ens situen de ple dins l'exotisme del continent africà.
A destacar la petita introducció i la cloenda final, que ens dona informació bàsica i actual sobre aquesta ètnia africana, els mandinga.
(Iolanda Martí)
El Llop sentimental
=====
Títol: El Llop sentimental
Autor: De Pennart, Geoffroy
Il·lustrador: -
Ediciَó: Ed. : Corimbo, Barcelona, 2004
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Família de llops que acomiaden el fill que s’ha fet gran i li donen una llista de tot el que pot menjar. El llop marxa de casa i va trobant tots els animals que pot menjar però l’entendreixen perquè no ho faci (les set cabres, la caputxeta, els tres porquets i un nen que l’amenaça amb una pistola) , el llop acaba sense menjar res per massa sentimental. Al final es menja un ogre que té el Polzet engabiat. Esborra tots els altres de la llista i hi afegeix : Ogre.
Desmitificació del llop. Valoració dels sentiments que no busquen les víctimes fàcils i s’enfronten amb perills.
Il·lustració divertida i senzilla.
(Laura Vinuesa)
Cuidem d’en Louis
=====
Títol: Cuidem d'en Louis
Autor: Ely, Leslie
Il·lustrador: Dunbar, Polly
Ediciَó: B.: Serres, cop. 2004.
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: Discapacitats
RESSENYA
=========
Una nena ens descriu quina és la seva relació amb el Louis, el seu company de classe. Louis no és com els altres nens perquè està gairebé sempre absent i no es comunica amb ningú. La petita narradora (de qui no coneixem el nom) ens explica com cuida en Louis i com intenta integrar-lo a l’activitat de la classe, sense gaire èxit. Però gràcies a un partit de futbol, Louis sortirà del seu aïllament, perquè per fi ha trobat alguna cosa que li agrada !. Les mestres se n’adonen d’aquest fet extraordinari i permeten a Louis i el seu company de partit, Sam, sortir a jugar a futbol tot i que és hora d’estar a classe. Aquest punt no agrada gaire a la nostra amiga: això és un favoritisme, pensa. Però finalment entén que algunes situacions són tan especials que estan per sobre de les normes.
Conte sensible que acuradament tracta el tema de l’autisme. Defensa la integració del nen amb necessitats especials dintre de l’escola ordinària. La paciència i la tendresa de mestres i companys seran l’eina clau d’aquesta integració.
Al final del conte hi ha una breu descripció, a càrrec d’una psicòloga, d’aquest trastorn i de com està tractat en el conte, prenent el comportament de Louis com exemple. Es dóna també una adreça i telèfon d’una entitat de Barcelona per a sol·licitar més informació.
(Núria Andreu)
Adéu, Adéu ...
=====
Títol: Adéu, Adéu ...
Autor: Sales Amill, Gemma
Il·lustrador: Sales Amill, Gemma
Ediciَó: L’Albí, 2004
Edat: A partir de 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
La Martina i els seus pares estan està a punt de mudar-se de casa. Per a tenir un record del poble on sempre ha viscut, la Martina ho va dibuixant tot a la seva llibreta. Però la casa familiar amaga per a la nena un secret que només coneix ella. Cada nit, abans d’anar a dormir, entremig de les aigües de les rajoles del terra del lavabo, hi veu les figures d’uns éssers meravellosos (un nan, un arbre, un os...) que l’acompanyen tota la nit. Quan el mateix matí del trasllat, la Martina va al lavabo per a dibuixar els seus amics secrets i acomiadar-se’n, és ple dia i la llum del sol no permet veure les ombres de cada nit. La Martina es posa plorar i no està gens convençuda d’haver de marxar. Finalment els pares la convencen de que a la nova casa hi ha unes rajoles amb unes vetes magnifiques...
Un conte molt tendre, I Premi Parcir d’àlbum infantil il·lustrat.
(Núria Andreu)
Per sempre més
=====
Títol: Per sempre més
Autor: Durant, Alan
Il·lustrador: Gliori, Debi
Ediciَó: Editorial: Barcelona, Timun Mas, 2003 (ISBN: 84-480-1763-3)
Edat: -
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Grup d’animals que conviuen fins a la mort d’un d’ells. Dolor per la pèrdua d’un amic. Il.lustració molt càlida de colors i personatges. Format i text adequat.
La Caputxeta Vermella
=====
Títol: La Caputxeta Vermella
Autor: Grimm, Jacob i Wilhelm
Il·lustrador: Segovia, Carmen
Ediciَó: Barcanova, 2003
Edat: A partir de 3 anys (acompanyats)
Temàtica: Conte popular
RESSENYA
=========
La Caputxeta Vermella és un conte clàssic i tradicional; editat per Barcanova dins de la col·lecció Sopa de Contes; pensat per ser explicats als mes petits a partir dels 3 anys.
És un bon mitja per ajudar-los a superar pors i ensenyar-lis a fer una lectura creativa de les imatges, així com per fer-los coneixedors d'altres estètiques.
La versió textual és la integra dels germans Grimm amb un final ben diferent de la versió de Ch. Perrault.
Les il·lustracions d'aquesta caputxeta són una proposta innovadora, avantguardista, arriscada i agosarada. Participa del mateix disseny modern inherent a tota la col·lecció, juntament amb els altres títols: El Llop i els set cabridets, il·lustrat per l'Elisa Arguilé; La Princesa del pèsol, il·lustrada per l'Elena Odriozola i Els Tres porquets il·lustrat per en Xan López Domínguez.
En l'àmbit simbòlic les imatges, que acompanyen al text de la Caputxeta Vermella, s'apropen al "Psicoanàlisis dels contes de fades" parafraseando al títol de Bruno Bettelheim.
(TGB)
Gran petit
=====
Títol: Gran petit
Autor: Patricelli, Leslie
Il·lustrador: -
Ediciَó: Altea, Santillana, 2004.
Edat: A partir de 3 anys
Temàtica: Contraris
RESSENYA
=========
Aquest títol: GRAN petit forma part de una col·lecció que treballa amb els antònims i esta pensada per una franja d'edat de 1 a 3 anys. Els títols són una traducció del angles, pel moment han publicat: Gran/Petit; Silenciós/Sorollós i Bo/Dolent.
Les frases curtes expressen amb claredat els conceptes contraris, els dibuixos de colors vius i el traç nets així com el seu format de cartonè fan d'aquest llibre una eina indispensable per ensenyar els mes petits a relacionar-se amb el objectes del seu entorn.
Encara que hi han element que caldrà imaginació per explicar-lis com per exemple el gratacel o un coet.
Hi ha un contrari que no li veig cap mena de vincle, algú em podria explicar quina relació te les senyores són grans i les marietes petites?
(TGB)
Luisa quiere ser princesa
=====
Títol: Luisa quiere ser princesa
Autor: Dörrie, Doris
Il·lustrador: Kaergel, Julia
Ediciَó: Lóguez, 2004
Edat: A partir de 4/5 anys
Temàtica: Tossuderia/Paciència
RESSENYA
=========
Tant escriptora com il·lustradora s’estrenen amb aquest àlbum il·lustrat. La primera és coneguda com a cineasta amb la pel·lícula Homes i es considerada com una de les millors narradores de literatura alemanya contemporània.
La història d’aquest àlbum és molt i molt divertida. Amb un gran sentit de l’humor parla de la incommensurable paciència que han de tenir els pares amb les tossuderies dels fills a l’hora de llevar-se al matí quan se’ls enganxen el llençols. I com és necessari posar-se a la pell d’un infant per a poder dialogar i entendre’s, perquè evidentment el sentit comú d’un nen/a no té res a veure amb el raonament de l’adult.
La Luisa no vol de cap de les maneres afanyar-se per arribar a l’hora a la guarderia, amb el contrapunt que també la mare es retardarà a la seva feina. És que la mare no en dóna ni una! Res del que li proposa no és del grat de la menuda. I sí, s’hi enfada d’allò més, però se n’adona que: Los ataques de ira no sirven para nada. Ni en ti ni en mí. Finalment, després de molt rebombori i molta peripècia, mare i filla surten de casa vestides, ambdues, de princeses, encara que no és dia de carnaval. Francament genial!
Les il·lustracions i els colors són a dues planes i ocupen tot l’espai sense blancs. La qual cosa dóna permís al lector a barrejar-se amb la història sense ser vist, i a canvi, la pot viure amb més intensitat. La barreja de llapis de colors, pintura plàstica i guixos amb el joc que fa amb les proporcions dels personatges i els objectes aconsegueix efectes insubstituïbles per a acompanyar la comicitat del tema. En gairebé a totes les imatges hi surt el color daurat propi d’una princesa.
(Eva Ferran)
La Gran Mamá hace el mundo
=====
Títol: La Gran Mamá hace el mundo
Autor: Root, Phyllis
Il·lustrador: Oxenbury, Helen
Edició: Kókinos, cop. 2004. [38] p.
Edat: A partir de 4 anys
Temàtica: Conte fantàstic sobre la creació
RESSENYA
=========
Cuando la Gran Mamá hizo el mundo no se anduvo con tonterías. I així és, la Gran Mare va per feina, i amb el seu nadó a coll, crea el món en set dies: la llum, la nit, la terra, els estels, els animals, els humans...i es deixa el setè dia per descansar plàcidament.
Una nova versió de la Creació segons la Gènesi Bíblica però, en aquest cas, el Creador no és un Déu incorpori sinó una mare de família de formes generoses.
Lluminoses il·lustracions d’Helen Oxenbury i un text irònic i engrescador que constitueix un homenatge a totes les mares del món.
MOLT RECOMANABLE
(Núria Andreu)
Home de color: inspirat en un conte africà
=====
Títol: Home de color: inspirat en un conte africà
Autor: -
Il·lustrador: Ruillier, Jérôme
Edició: Barcelona: Juventud, 2003.
Edat: 4 anys
Temàtica: Racisme
RESSENYA
=========
Estats físics i emocionals dels humans representats pels colors amb l'objectiu de demostrar que els ésser humans negres no són de color.
Llibre molt recomanat per explicar als mes menuts el tema del racisme.
(Sílvia Rabat)
A partir de 12 anys
- 101 aventuras de la lectura
- 13 sobres blaus
- 250 quilòmetres
- 4171
** A **
- A lo lejos, Menkaura
- A Magharna
- Adam i Thomas
- El adiós de la novia
- África en el corazón
- Al teu rotllo
- Alexandros
- Allò de l'avi
- La amante del miedo
- Amo amar, amor
- Los amores lunáticos
- Una ampolla al mar de Gaza
- Anima mundi: hijos de Atlantis
- Anima Mundi: Hijos del Clan Rojo
- Aquí és on tot comença
- L'arbre de les mentides
- Atrapats a la xarxa
- Aún te quedan ratones por cazar
** B **
- Bajo el fuego de las balas pensaré en ti
- La balada del funicular miner
- Bienvenidos a la Academia (Batman presenta: Academia Gotham)
- Blackthorn
- El blog de Cyrano
- El bosc dels cors adormits
** C **
- Caballo de batalla / Cavall de guerra
- La caligrafía secreta
- Calles de chatarra
- Calvina
- Calvino
- Cambio climático
- Camino Tenango
- Una canción de Cabo Verde
- La canción de Shao Li
- Cantan los gallos
- Carmilla
- Carolina
- Cartes de Lo
- Els casos de Nils Hazard 1: Caçadors d'enigmes
- El castell dels Pirineus
- Catherine
- El cementiri sense làpides i altres històries negres
- El centaure
- Certificat C99+
- La chica de Marte
- La chica junto al flexo
- Cierra los ojos y mírame
- Ciutat d'orfes
- La ciutat invisible. Expedient Joshua.
- Ciutats de paper
- El col·leccionista de rellotges extraordinaris
- Com un llebrer
- El combat d'hivern
- La cometa de Noah
- Los conejos
- Consejos para niñas pequeñas
- Constable & Toop
- Contar de 7 en 7
- Cor de cactus i altres formes d’estimar
- El cor de la Hannah
- Un correu molt especial
- Cousins beach: un estiu sense tu
- Crepuscle, un amor perillós
- Criaturas fantásticas
- El crim del colós rialler
- Croquetas y wasaps
- Cuando me alcances
- La cuenta atrás (Artemis Fowl, 5)
- Cuentos populares de África
** D **
- Dedica'm un poema encara que sigui teu
- Demeter
- Después de la nieve
- Destruïm tots els cotxes
- Un dia sencer de blat
- Diario de un despecho (tragicomedia del olvido)
- Diferent
- Dímelo con los ojos
- Diumenge al matí, al peu del salze
- La doble vida de Cassiel Roadnight
- Don Quijote
- Donde los árboles cantan
- Dorothy, déjale entrar
- La dulce venganza de Celia Door
- Duna. Diari d'un estiu
** E **
- En el laberinto del viento
- En el país de la memoria blanca
- En la otra punta de la tierra
- En qué piensa una cabeza recién cortada
- L'encantador d'ossos
- El enemigo digital
- L'enginy
- L'enigma Altai
- L'enigma de l'Stromboli
- Escritos en la corteza
- L'esperit de l'últim estiu
- L’estiu de 1948
** F **
- La fábrica de vinagre
- Flora y Ulises
- Fuego azul
** G **
- Gènesi
- Genocidio
- Georgos
- Ghostgirl
- Ghostgirl (2): El regreso
- La gramàtica de l'amor
- El guardián del tiempo
- Los guardianes del equilibrio: la balanza
- La guerra civil contada a los jóvenes
** H **
- L'Habitació de ma germana
- Helpers
- El Hombre más peludo del mundo
- Hola abuelo / Querida nieta
** I **
- Instinto
- Interworld
- La invención de Hugo Cabret
- Invierno
- La isla del poeta
** J **
- Jasper Jones
- Joana d'Arc
- El joc secret
- Els jocs de la fam (1 part)
- Els jocs de la fam (2a part): En flames
- Juliette y los cien mil fantasmas
** K **
- Kalimán en Jericó
** L **
- El libro de las cosas perdidas
- El libro salvaje
- Les llàgrimes de l'assassí
- El llarg viatge d'A
- La llave del tiempo - La torre y la isla
- La llave del tiempo - La esfera de Medusa
- La lluna de gel
- Lolito
** M **
- Makosa per a marimba i gralla
- Mandrágora
- Manual de las chicas 2008
- Maravillas
- Marcelo en el món real
- Marejalwar: la ciudad de las caravanas
- Maria Antonieta: diario secreto de una reina
- El matarife
- Mentida
- Mentiders
- El meu pare és un mafiós
- La meva germana viu sobre la llar de foc
- Mi familia
- Mis 10 primeros cuadros
- El misterio de la calle de las Glicinas
- El misterio del cuadro robado: la gran aventura de Marvin y James
- La modelo descalza
- Un monstre em ve a veure
- La mort a sis vint-i-cinc
- La música de vent
** N **
- Nada
- Nasario
- El nen que va xatejar amb Jack Sparrow
- Nick
- El nido
- La nit que Wendy va aprendre a volar
- No està escrit a les estrelles
- No preguntis qui sóc
- La noia a qui estimaven les fades
- Nocturno
- Noel et busca
- Nueve preguntas
- Número 5. El submarí perdut
** O **
- El océano al final del camino
- Oniris
- Otoño azul
** P **
- Paraules emmetzinades
- La peculiar història de l'Ava Lavender
- Pergamí
- Un perro llamado vagabundo
- La piel extensa. Antología
- El pintor del sombrero de malvas
- Poe
- El pont de la llum
- Un pont trencat
- El portal del cuervo
- El pou darrere la porta
- La pregunta de las diez de la noche
- El prodigi (I) (II)
- El professor de música
- Proyecto Amanda: Invisible
- La pura veritat
** Q **
- Quan tot comença
- Quan a l'Isma se li van creuar els cables
- ¿Qué es el amor, sino...?
- Qué hacer cuando en la pantalla aparece THE END
** R **
- Ratas
- La república pneumática
- Retrum
- El rostro de la sombra
** S **
- Sanada: la conquesta de l'imperi
- Sabriel
- El salvaje
- Els Savage
- El secret del bandoler
- El secreto del doctor Givert
- El secreto del fuego
- El senyor Ferran
- Serena
- Set dies de Gràcia
- Sexy
- Si et quedes amb mi
- Simple
- Un somriure vermell com la sang
- ¡Sonríe!
- El sueño de plata
- Sumergirse en el agua
** T **
- Taibhse
- El talent
- Taoshira
- Tastant el cel
- Un tesoro en la nieve
- Tigre tigre
- Tom, piel de escarcha
- Tothom hauria de ser feminista
- Train Kids
- El traficante de cómics
- Trazado, un atlas literario
- Tremolor
- Las tres caras de la luna
- El tresor de Saïda
- Tú
- La tuneladora
** U **
- Ulls negres
- L'últim truc de màgia
- Una de zombis
- El único e incomparable Iván
** V-W **
- Vaig fer la maleta un dia de juny
- Les valls dels bandolers
- Vango
- ¿Verdad o mentira?
- La veritable confessió de Charlotte Doyle
- La veritable història del capità Garfi
- El viatge d'Atena
- Wonder
** X-Z **
- Xut d'amor
- Yo, Leonardo
- Zara y el librero de Bagdad