FITXA
=====
Títol: Número 5. El submarí perdut
Autor: Lluís Llort
Il·lustrador: Oriol Malet
Edició: Barcelona: Barcanova, 2011
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica: aventures, humor, història
RESSENYA
=========
Obrir el llibre per una pàgina qualsevol, amb la idea de fullejar-lo, i trobar-te el logo de la iniciativa Dharma. Per a alguns de vosaltres, el que acabo d’escriure probablement no tingui cap significat; però els fans de la sèrie Lost, com jo, entendreu per què no vaig trigar ni dos segons a decidir que volia llegir aquesta novel•la. Bé, doncs aquest és només un exemple del que podeu trobar a Número 5. El submarí perdut: un munt de picades d’ull a la història, la literatura, la televisió, l’arquitectura, la música...
La novel•la ens presenta en Nuno, un científic entestat a esbrinar què s’amaga darrere una invenció anomenada líquid transmatèric. La seva investigació el durà fins a l’illa de Madeira, on descobrirà que durant la Segona Guerra Mundial s’hi va celebrar una esbojarrada cursa internacional de submarins per decidir qui guanyava la guerra. Més enllà del valor històric de la seva troballa, en Nuno es trobarà immers en una aventura trepidant a la recerca d’un dels submarins, perdut durant la cursa, i d’un possible tresor.
A simple vista, podríeu pensar que Número 5. El submarí perdut és una novel•la d’aventures com n’hi ha tantes. Però és molt més que això. Només cal que doneu un cop d’ull a la part central del llibre: hi trobareu una mena de dossier secret que descriu el viatge de cada submarí a partir dels documents i les fotografies que va trobar en Nuno. El dossier, magnífícament il•lustrat per l’Oriol Malet, és tot un exercici d’imaginació: en Lluís Llort hi barreja personatges reals, fets històrics i ficció amb tanta habilitat que arriben a confondre’s, i acabes dubtant si realment el baró Von Thyssen o el germà de Pavarotti van participar a la cursa.
Per sort, el llibre inclou un interessant annex final on els autors desvelen què hi ha de cert i què de ficció en cada capítol. També hi expliquen com va sorgir la idea de la novel•la (tot va començar amb una il•lustració de l’Oriol i un repte perquè en Lluís n’escriguís alguna història) i el seu procés de creació. Es nota que tots dos autors van gaudir preparant aquest treball conjunt, i això fa que el lector gaudeixi també d’una història plena d’acció, creativitat i humor.
No hay comentarios:
Publicar un comentario