¡Mira el cielo!

FITXA
=====
Títol: ¡Mira el cielo!
Autor: José Ramón Alonso
Il·lustradora: Beatriz Barbero-Gil
Edició: Editorial Juventud, 2017
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: ciència, astronomia, univers, planetes, experiments


RESSENYA
=========
¡Mira al cielo! és un llibre de coneixements que recomano per diversos motius. El primer fa referència a la informació que aporta sobre les estrelles, el planeta Terra, la Lluna, el Sol, el Sistema Solar i cadascun dels planetes que el conforma, l’horòscop, les naus espacials, astronautes de renom, entre d’altres. La manera en la qual aquest contingut se’ns presenta facilita la comprensió, ja que a cada doble pàgina s’exposa un subtema diferent i s’utilitzen exemplificacions, comparacions... Per exemple, quan exposa quina és la temperatura del Sol primerament cita “Tu tienes una temperatura de..” i a continuació podem observar una il·lustració d’un termòmetre que marca 36,5 graus. Tot seguit, consta que “el horno de tu casa llega hasta...” i veiem que marca 250 graus, i finalment cita “y el Sol... ¡a un millón de grados!” Així doncs, mitjançant conceptes propers i que segurament els lectors i lectores coneixen, s’exposen els nous que potser són més complicats de comprendre.

En segon lloc, quant a la presentació del contingut, penso que a nivell gràfic també es facilita la comprensió dels continguts. A tall d’exemple, l’explicació dels planetes del Sistema Solar, dins de la il·lustració de cadascun consta la informació corresponent, fet que permet associar directament l’aspecte del planeta amb el contingut corresponent. A més, s’utilitzen requadres de text per ressaltar informacions, diverses tipografies, mides i colors de text diversos...

En tercer lloc, comentar que trobo molt interessant i dinàmic la incorporació de propostes didàctiques com són el càlcul per saber quin és el pes corporal a la Lluna (pàgina 10) i l’experiment que proposa realitzar per tal d’entendre els moviments de translació i rotació (pàgina 14). A més, a les guardes se’ns proposen diversos consells per observar el cel i poder percebre les estrelles i les constel·lacions que formen.

En quart lloc, considero rellevant el fet que constantment apel·la directament als lectors i lectores per tal què reflexionin sobre diversos temes amb preguntes com ara: “¿te gustaría ser astrónomo? o amb aclaracions com: “Nosotros vivimos en el planeta Tierra, que gira alrededor del Sol, y que tiene un saltélite que llamamos Luna”, “Sería horrible vivir en Mercurio: ¡te asarías o te congelarías!”, “¡En un segundo, la luz podría dar siete veces la vuelta a la Tierra!”; o fins i tot curiositats com ara: “¿Sabías que durante siglos se pensó que la Luna estaba habitada? ¡A esos supuestos habitantes se les llamaba selenitas!”. El que permet és apropar-se als lectors/es i trencar barreres en la concepció dels llibres de coneixement, els quals antigament la informació es transmitia solament a nivell escrit caracteritzat per ser formal i conseqüentment distant al públic infantil, presentat sense tenir en compte el fet de presentar-se de manera atractiva i sense suport gràfic, dos aspectes a tenir en compte quant a la comprensió com també a l’interès i la motivació que pot generar.

Així doncs, es tracta d’un llibre de coneixements sobre l’univers, l’astronomia, entre d’altres, que a banda d’exposar un contingut de qualitat i interessant la manera en què es presenta és atractiu i engrescador.

No hay comentarios: